IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай греши, че САЩ ги чака неизбежен упадък

Ако Америка остане демократична, свободна и отворена, тя има добри шансове да остане най-влиятелната държава в света задълго

08:08 | 11.05.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайският елит е убеден, че САЩ са в необратим упадък. Това докладва Джуд Бланшет от Центъра за стратегически и международни изследвания, уважаван мозъчен тръст, базиран във Вашингтон. Това, което се случва в САЩ през последните години, особено в политиката, подкрепя тази перспектива.

Една стабилна либерална демокрация не би избрала Доналд Тръмп - човек, който няма всички необходими качества и способности - за национален лидер. Независимо от това, представата за упадък на САЩ е преувеличена. САЩ запазват големи активи, особено в икономиката, пише Мартин Улф за Financial Times.

В продължение на век и половина Америка е най-иновативната икономика в света. Това е в основата на нейната глобална сила и влияние. Как изглежда иновативната й сила днес обаче? Отговорът е: доста добре, въпреки конкуренцията от Китай.

Фондовите пазари са несъвършени, но стойността, която инвеститорите приписват на компаниите е най-малкото относително безпристрастна оценка на техните перспективи. В момента 7 от 10-те компании с най-голяма стойност в света и 14 от топ 20 са със седалище в САЩ.

Ако не беше петролната индустрия на Саудитска Арабия, петте най-ценни компании в света щяха да бъдат американски технологични гиганти: Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet и Facebook. Китай има две стойностни технологични компании: Tencent (на седма позиция) и Alibaba (на девета). Но това са единствените китайски компании в топ 20. Най-ценната европейска компания е LVMH - на 17-о място. И все пак LVMH е просто колекция от утвърдени луксозни марки. Това трябва да притеснява европейците.

Когато разглеждаме само технологичните компании, САЩ имат 12 в топ 20, а Китай (с Хонконг, но без Тайван) - 3. Има и две холандски компании, едната от които (ASML) е най-големият производител на машини, които правят интегрални схеми. Тайван е представен от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, най-големия производител в света на компютърни чипове, а Южна Корея - от Samsung Electronics.

Биологията е друг решаващ сектор за бъдещия просперитет. Тук има 7 европейски компании (с включени Швейцария и Великобритания) в топ 20. Но САЩ имат 7 в топ 10 и 11 от топ 20. Има и една австралийска и една японска компания, но няма китайска.

В обобщение, американските компании са доминиращи в световен мащаб, като почти всички най-ценни фирми извън САЩ са базирани в съюзнически страни.

Тази борсова класация очевидно изключва държавните китайски предприятия, както и нелистнатата Huawei, световен лидер в телекомуникационното оборудване. Китай претендира за лидерство в други области, особено високоскоростните железопътни линии, но произходът на тази технология е от другаде. Успехът на Китай в железопътния транспорт и няколко други области е по-скоро в скоростното и мащабно изграждане на инфраструктура.

Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
*** не схванаха, че първо трябва да мине времето на капитализма - не може директно от феодалния строй. Китай и Рашастан вече опитаха и не се получи :) Когато капитализма премине в комунизъм, те пак ще си останат мизерия и голи приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
Доларът има дял от около 65-70% в търговията само, че ръстът на криптотранзакциите до 5-10 години ще расте и то много. Намалее ли доларът като дял до около 40-45% той ще стане много нестабилен и цялото това печатане на пари няма как да не носи последствия за стойността му тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Това което пишеш е вярно, по принцип. За достоверност можеш да добавиш към цифрите по една нула - 50 или 500. От 5 до 50 години се очаква разпада на русия, защото тя е териториална империя. При технологичните и финансови империи каквато е САЩ, нещата са по-различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 2 години
Опитват се да го заместят с цифрички,биткойните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
Grosss
преди 2 години
Няма никаква грешка,грешката е в главите на американците дето си мислят,че с необезпечени хартийки могат вечно да купат стоките и труда на целиятсвят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
melon
преди 2 години
*** означава комунoидни държави, явно бота филтрира :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Вечни няма, обаче САЩ са млада империя. Може да имат още няколкостотин имперски години. Определено са за предпочитане, аз даже ги харесвам, пред *** държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
markov
преди 2 години
Историята е доказала че няма вечни империи. САЩ са на път да залязат, въпросът е кога - дали след 5 или 50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ето го още един от описаните...Първо, доларът е първата валута на света, просто защото няма кой да го замести.Държавно манипулирани валутки, като юана, нямат никакъв шанс. Китайците искат да продават в долари и евро, не в юани.Корпорациите отхвърляли долара и си правили валутки...да, фантазии и глупости 2в1.Сигурно не си чувал, че в Китай раждаемостта е отрицателна, но там никой не иска да мигрира, за разлика от САЩ.А относно твърдението, че китайците били със средно ай кю 110-115, само ще се изсмея! Явно не си мърдал от селото си. Малко попътувай, после снасяй глупости по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Само американците вярват, че са свободна и демократична държава. Работиш нон-стоп, без право на платен отпуск, плащаш по 10+% от заплатата си за здравна застраховка, вместо просто да въведеш задължително здравно осигуряване и да олекотиш живота на населението, гърмят се по улиците, но не правиш нищо за контрола на оръжията. Ако някоя си покаже зърнотo, се почват някакви километрични локуми, спонсорират се 10-тки религиозни секти, но публичното им образование е като това в Максуда. Доста сериозна част от населението има ментални проблеми или такива с наркотици. Има разни измислени организации, които те съдят, че тревата ти в двора, не било окосена или че си си боядисал къщата. Ще цитирам един мъдър американец, за съжаление вече не сред живите - The reason they call it the American Dream is because you have to be asleep to believe it
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още