IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай, а не Америка, ще реши съдбата на планетата

Пристрастеността на Пекин към въглищата и авторитарната му система обаче означават, че страната трудно ще поеме глобалното лидерство в областта на климата

08:19 | 17.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Доналд Тръмп се превърна в злодея в сагата за изменението на климата. На Световния икономически форум в Давос американският президент изигра съвършено ролята си, заклеймявайки климатичните застъпници като „гибелни пророци“, докато тийнейджърката активистка Грета Тунберг наблюдаваше от публиката, пише Гидиън Рачмън за Financial Times. 

Ако обаче погледнете числата - за разлика от театрото - става ясно, че битката за контрол над климатичните промени сега зависи много повече от това, което се случва в Китай, отколкото в Америка. Според Съюза на загрижените учени, сега Китай отговаря за генерирането на 29 на сто от глобалните емисии на въглероден диоксид в сравнение с 16 на сто за САЩ, около 10 на сто за ЕС и 7 процента за Индия. Дори на база глава от населението китайците сега отделят повече парникови газове от европейците и то от 2014 г. насам.

Както администрацията на Тръмп обича да изтъква, емисиите на парникови газове от Америка всъщност са намалели през миналата година, макар и само с 2,1 на сто. Това до голяма степен се дължи на факта, че производството на електроенергия от въглища в САЩ рязко е спаднало и сега е на нивото от 1975 г. Китай, за разлика от това, продължава да отваря нови електроцентрали, работещи на въглища.

Въпреки това климатичният скептицизъм на администрацията на Тръмп (отричане, ако предпочитате) е от значение. САЩ бяха водещи в изграждането на повечето важни международни институции и споразумения, които оформиха сегашния световен ред. Ако се откажат от глобалните усилия за борба с изменението на климата, други ще трябва да осигурят лидерството за постигане на международна сделка.

Пристрастеността на Китай към въглищата и авторитарната му система обаче означават, че на комунистическата страна ще й е трудно да поеме глобалното лидерство по въпросите на климата. Европейците са отдадени по темата, но вероятно им липсва организацията и международното влияние, за да поемат отговорността. Дискусията в ЕС за налагане на „трансграничен въглероден данък“ - по същество облагане на вноса от силно замърсяващи страни - може да доведе и до остри търговски спорове, които ще затруднят още повече постигането на международно споразумение.

Някой ще трябва бързо да осигури лидерство, защото идната година ще бъде решаваща за международните усилия относно климата. През ноември Великобритания ще бъде домакин на COP26, последната среща на високо равнище на ООН за климатичните промени. Това ще бъде особено важна среща, тъй като от участващите страни се очаква да признаят, че обещанията, които направиха съгласно Парижкото климатично споразумение от 2015 г., са недостатъчни за постигане на целта за ограничаване на глобалното затопляне. На срещата на върха в Глазгоу през ноември те трябва да се ангажират с по-амбициозни и подробни цели за намаляване на парниковите газове.

Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Мдамм... И FT ойде у ряката... Още един от символите на консервативния капитализъм окончателно даде лев мигач... :lol:До #2 - абсолютно си прав, но в това няма нищо лошо - левичарството винаги е било в съзнанието на прогресивни, образовани и умни хора. Проблемите с него винаги са възниквали в технологията на неговата трансформация от философско-политически и идейни убеждения в обществено-икономическа доктрина. Тя и нейното налагане, независимо дали е 1917 или 2017, неизменно се нуждае от революция и насилие над неубедените - някога е трябвало да бъде откровено физическо, а сега - малко по-лустросано и опаковано в демагогия, защото този път не масите ще налагат волята си на Капитала, а точно обратното - част от Капитала чрез левичарска идеология ще наложи повсеместната си власт и благодат над нуждаещите се ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
wow71
преди 4 години
Авторът на статията дрънка пропаганда. Всъщност неокомунизма, зелените елфи *** идеологията са заедно. На тях им пречи демокрацията и свободните общества. Хората много бързо забравиха теоретиците на комунизма. Помните ли как се създава революционна ситуация, разбирай климатичен апокалипсис. След това идеолозите завземат властта и се връщаме в 1917г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
0pk
преди 4 години
Комунизмът победи, другари и другарки! На другия полюс са зелените елфи, а по средата някви *** с либерални нагласи - това е положението в глобален мащаб. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още