IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът AstraZeneca подчертава разделението между Изтока и Запада в ЕС

Двата региона избраха различен подход, след като стана ясно, че има връзка между ваксината на британската компания и редките случаи на тромбоза

14:30 | 11.04.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Признанието на европейските регулатори по лекарствата, че има връзка между ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca и рядък вид кръвни съсиреци разпространи нова доза скептицизъм в континента. В по-бедната му източна част обаче съмненията са по-скоро към откритието, отколкото към дозите, пише Bloomberg.

Повечето западни държави-членки на Европейския съюз (ЕС) обявиха рестрикции относно употребата на ваксината сред по-младите или я забраниха напълно. Обратното се случи в Източна Европа - девет от 11 страни в региона решиха да продължат да прилагат дозите сред всички възрастни.

“Нека не създаване ненужна паника”, заяви българският министър на здравеопазването Костадин Ангелов. “Нека не ставаме част от тази война между различните компании, защото тя вече е видима”, добави той. 

Бившият Източен блок е дом на почти една четвърт от населението на ЕС в размер на 440 милиона души и изпитва трудности при овладяване на пандемията. За страните, които доминират в световния списък на десетте държави с най-много смъртни случаи вследствие на заразата на глава от населението, разпространението на ваксините е ключово, а забавянето на имунизациите - немислимо. Германия, за сравнение, удвой броя на ваксинациите, които извършва в рамките на ден, докато Франция постигна ключова цел седмица по-рано от заложения срок.

Светът разчита на ваксината на Astra заради нейната цена и лесната употреба, като дозите на компанията са около една трета от всички поръчани от източните членки на блока. Ваксината се транспортира по-лесно и се съхранява при по-облекчени условия спрямо тези на Moderna и Pfizer-BioNTech, като компанията обеща да достави три милиона дози на нетърговска база през 2021 г.

Унгария, която пренебрегна ваксинационната кампания на ЕС и си осигури доставки от Русия и Китай, също изрази подкрепа към Astra.

ваксина ваксина

“Дебатът около ваксината на AstraZeneca трябва да се разглежда по-скоро като бизнес спор между производителите, отколкото като валидни мнения относно медицинските рискове”, заяви министърът на кабинета Гергели Гуляс на 8 април.

Ден по-рано регулаторите на ЕС и Великобритания посочиха, че е възможна връзка между ваксината на Astra и тромбозите, като ползите от ваксината надвишават рисковете. Обединеното кралство, чиято ваксинационна кампания далеч изпреварва останалите на континента, сега препоръчва хората под 30-годишна възраст да получат дози от различна ваксина.

В България - най-бедната и слабо ваксинирана страна в ЕС, по-скъпите ваксини са използвани за ваксинирането на приоритетни групи като лекарите и учителите. Ваксината на Astra е най-широкодостъпна за обществото.

Имунизационната кампания на страната вече беше ударена от слабата организация и делът от 37% сред седемте милиона граждани, които отказват да се ваксинират, показва изследване от март на Exacta Research. България ще продължи да прилага ваксината на Astra на всички възрастови групи, но ще предоставя различни дози на жените с висок риск от тромбози след изявлението на Европейската агенция по лекарствата, заяви здравният министър на страната.

Лидерите в Европа демонстрираха собствените си имунизации с дози на Astra, надявайки се това да повиши доверието към ваксината сред населението.

В Хърватия премиерът Андрей Пленкович заяви по-рано тази седмица, че на него и на други лидери са били поставени дози от ваксината, като отбеляза, че тя “е ефективна и хората трябва да се имунизират”.

За ситуацията в Латвия и Естония по отношение на ваксинациите може да прочетете в пълната публикация на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
male4ko
преди 3 години
От 'еврей' до 'еврей' има разлика.. ;) Не бъркай държавата Израел с другите/дълбоките евреи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Относно ефективностите на ваксините .... дълго време мислих мислих и стигнах до следното заключение :) Евреите не са глупави и в никакъв случай няма да се прецакат ... и заложиха на пфайзер. Е аз се боцнах със същото и съм сигурен,че не греша :)Ако някой мисли ,че евреите ще се самопрецакат нека да сподели защо мисли така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Аз не разбрах какво толкова е сложно на пфайзера ?! Даваш го на жп-то и има 5 дни да се сложи. ЖП-то си прави списъци и си звъни хората... какво толкова сложно ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
разделяй и владей ... моторът на прогреса за някои ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
male4ko
преди 3 години
Ай стига вече с това деление на източни и западни, първа и втора категория.. Видяхме ги и 'западните' как се оправят, същия батак навсякъде..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 3 години
хмм ... казусът с евентуалните тромбози е адресиран дори ... основно млади и на средна възраст + жени + с наднормено тегло и пушачки ... другите могат да дишат спокойно , еле па рассийските *** на решетников ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Имунизационната кампания на страната вече беше ударена от слабата организация и делът от 37% сред седемте милиона граждани, които отказват да се ваксинират..."Как ги сметнахте бе ... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още