IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Като ГУЛАГ, но не съвсем: Русия ще стимулира икономиката с работещи затворници

Споменът за една от най-мрачните глави в комунистическото минало на Русия изглежда не е разубедил бюрократите в страната, които приеха идеята с ентусиазъм

16:38 | 09.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Bloomberg</em></p>

Снимка: Архив Bloomberg

След като руските власти оплакаха евтиния мигрантски труд по време на коронавирусната пандемия, ръководителят на затворите в страната излезе с ново предложение. Идеята му е да се поднови печалната съветска практика затворниците да бъдат карани да работят. Този път обаче не като в ГУЛАГ – поне според него, посочва Bloomberg в свой материал.

Споменът за една от най-мрачните глави в комунистическото минало на Русия изглежда не е разубедил бюрократите в страната, които приеха идеята с ентусиазъм. Вицепремиерът Марат Хуснулин разказа в интервю за медията РБК как някога е работил със затворници във фабрика за тухли и има намерение да изпрати хора, излежаващи присъди, на строителните площадки. Идеята е одобрена и от индустриалния министър Денис Мантуров.

„Това няма да е ГУЛАГ, ще са напълно нови и прилични условия“ за затворниците, заяви пред защитници на човешките права Александър Калашников, ръководител на Федералната служба по наказанията. Според него близо 190 хил. затворници от общо 483 хил. ще имат право да се включат в програмата, участието в която ще бъде доброволно.

Думата „ГУЛАГ“ връща спомените за съветските трудови лагери, където поне 1,7 млн. души намират смъртта си, подложени на тежки условия на живот, принудени да работят в мини, на пътни строежи и др.

Строителните компании са сред най-силно засегнатите от недостига на работна ръка, предизвикан от пандемията, която намали притока на имигранти, най-вече от Централна Азия, към страната. Това на свой ред увеличава заплатите и разходите за изпълнението на проекти. На фона на затегнатия граничен контрол руските власти обмислят ваксинирането на имигранти работници, за да може да се стимулира икономиката.

Свободните работни места в руския строителен сектор през април са се увеличили с цели 83% спрямо същия месец на 2019 г., преди пандемията, показват данни на сайта за намиране на работа SuperJob. В същото време предлаганите заплати се увеличават с 15% от миналия май.

Въпреки че работата за затворници е нещо, което се прилага на много места по света, включително в САЩ, където осъдените извършват редица задачи – от това да чистят сняг до противопожарна грижа, то мащабът е несъизмерим със съветската реалност, обезсмъртена в произведението на Александър Солженицин „Архипелаг ГУЛАГ“.

Предложението на Калашников дори вдъхнови един колумнист в държавна медия да напише, че в ГУЛАГ всъщност не е било толкова зле, тъй като мястото е предлагало на хиляди затворници възможност за социално издигане чрез придобиване на умения и храна и подслон.

Принудителен труд

„Ако това стане, не се съмнявам, че ще е зле платен принудителен труд“, коментира Светлана Ганушкина, основател на организацията за защита на човешките права „Мемориал“, която също така защитава и правата на имигрантите в Русия. „Мемориал“ от десетилетия се занимава с документирането на ужасите в ГУЛАГ.

Властите искат да използват затворниците, за да се ускори работата по проекта за 10 млрд. долара за модернизиране и разширение на пътната мрежа до пристанищата в Далечния изток. Строежът на първоначалната магистрала Байкал-Амур е включвал стотици хиляди затворници от ГУЛАГ, мнозина от които умират през това време.

Предложението на Калашников затворниците да станат по-достъпни за работа може да получи обществена подкрепа в една страна, която често е с противоположна настройка за имигрантите от бившите съветски републики.

Според допитване, публикувано на 1 юни от държавния руски Център за проучване на общественото мнение, 71% от руснаците подкрепят идеята трудещите се емигранти да бъдат заменени със затворници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
тикWата ... инвестора , още една майна от мене ... оправете се вече бе , времената на амстердам отминаха вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
мдаааа ... шиши и *** има де да се разгърнат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
xkm
преди 2 години
Поздравления ! Нека да работят вместо да лентяйстват и да протестират срещу лоши условия . Да се въведе и при нас . Статията е написана тенденциозно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още