IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв сигнал изпраща изключителното борсово възстановяване в САЩ?

Подемът всъщност беше сравнително тесен, воден предимно от технологични и здравни компании

16:11 | 19.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Съдейки единствено по фондовия пазар, никой не би разбрал, че икономиката на САЩ претърпява най-лошия си спад след Голямата депресия заради пандемията от коронавирус. След като се срина с 34% в рамките на близо пет седмици през февруари и март, индексът S&P 500 непрекъснато сe възстановяваше и във вторник заличи всички загуби, отчитайки ръст от 52% за периода, пише Робърт Бърджес за Bloomberg. 

Причините за борсовия подем не са загадка. Това са най-вече бързите действия на Федералния резерв и правителството за наливане на трилиони долари във финансовата система и директно в портфейлите на онези потребители, които се нуждаеха най-много от тях. От значение е и оптимизмът, че поне една ваксина скоро ще бъде на разположение. Трябва да кажем, че подемът беше сравнително тесен, воден предимно от технологични и здравни компании. Само около една трета от компаниите в S&P 500 са над цените си от средата на февруари, а средната акция в индекса все още е надолу с приблизително 6%, според Bloomberg News.

Какъв сигнал изпраща борсата? Ето мненията на колумнисти на Bloomberg Opinion:

Бари Ритхолц - Защо пазарите не ги е грижа, когато икономиката страда: „Най-видимите и икономически уязвими отрасли имат най-малки тегла на база пазарната си капитализация в основните индекси. Пазарите, оказва се, не са особено чувствителни към популярни, но сравнително малки индустрии. 30-те най-засегнати отрасли могат да бъдат премахнати от S&P 500, като това едва ли ще отнеме повече от няколко процентни пункта от него".

Джон Отърс - Байдън изглежда уязвим, пазарът - не толкова: „Що се отнася до по-голямата картина, трябва също да сме внимателни. Президентските избори вероятно ще фокусират все повече внимание през следващите три месеца, но силата на президента може да бъде надценена. Напредъкът в борбата срещу пандемията би имал по-голямо значение. Паричната политика няма да се промени независимо кой спечели изборите".

Конър Сен - Фондовата борса може да се люшка между полюсите безкрайно: „В същото време има паралелна еуфория при фирми и отрасли, които се възползват от икономиката от вкъщи и имат силен потенциал за дългосрочен растеж. Компаниите, които вече растяха по-бързо от повечето останали, като Amazon, Shopify и Zoom, видяха как растежът им се ускорява, тъй като домакинствата разчитат на електронната търговия и видеоконференциите на фона на карантината, била тя самоналожена или правителствена“.

А. Гари Шилинг - Облигациите в момента изпращат правилните сигнали: „S&P 500 е над водата за годината (+0,5%) благодарение силата на пет компании - Facebook, Amazon, Apple, Microsoft и Alphabet (компанията майка на Google), но останалите му 495 компонента са надолу средно с около 5% (претеглено през пазарната им капитализация). Все пак този спад от 5% бледнее в сравнение с 35%-я срив в индекса, последвал коронавируса. Goldman Sachs изчислява, че ако тези пет технологични акции поевтинеят с 10%, долните 100 емисии в S&P 500 ще трябва да поскъпнат с 90%, за да компенсират".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 3 години
ФЕД напечата 7-8 трилиона.. банките ги умножават и естествено на борсата е най-лесно. Корпорациите акумулираха трилиони.. засега само на книга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Varfor
преди 3 години
Това си е живо казино. Просто мащабът е много по-голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 3 години
лош, много лош сигнал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още