IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво свързва Tesla, Apple и SoftBank?

Технологични компании и производители на коли подсигуряват запасите си от основни компоненти на батериите

08:31 | 22.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Tesla и голяма китайска компания са сключили споразумения с производители на литий, което е последният знак, че компаниите, използващи материала за създаване на батерията на електрическите автомобили и клетъчните телефони, бързат да подсигурят запасите си, твърди The Wall Street Journal.

Както литият, така и кобалтът, който също се използва при създаването на батерии, се сблъскват с потенциален недостиг през последните години след увеличеното производството на електрически автомобили.

Този факт кара компании, като например технологичните фирми и производителите на автомобили, които разчитат на лития и кобалта за производството си, да сключват споразумения дори с доставчици, които все още не са започнали продукцията си. 

Tesla сключи 3-годишно споразумение с производителя на литий Kidman Recources Ltd., което ще започне да тече, след като той започне да добива материалите, използващи се за производството на батерии, заяви Kidman в четвъртък. Не се очаква компанията да започне производството на литиеви компоненти преди 2021 г.

Китайската компания Tianqi Lithium Corp. също съобщи в четвъртък, че е постигнала споразумение за закупуване на 24%-ен дял в чилийската компания Sociedad Quimica y Minera de Chile от канадския производител на тор Nutrien Ltd. за около 4,1 млрд. долара.

Според анализатори освен водещите компании в сектора – Glenscore PLC и Albemarle Corp., съществуват още около 100 по-малки компании за добив на литий и около 25 - на кобалт. Много от тях са публично търгувани в Канада и Австралия и някои вече са постигнали споразумения с големите потребители.

„Изглежда сякаш сме на гребена на тази вълна“, казва Крис Бери, създател на House Mountain Partners LLC, компания със седалище в Ню Йорк, занимаваща се с посредничество между компаниите производители на метали и инвеститорите. „Ще са необходими много инвестиции за кратко време, за да посрещнем нуждите“.

Японската SoftBank Group Corp. плати през миналия месец близо 80 млн. долара за почти 10%-ен дял в Nemaska Lithium Inc., производител, базиран в Квебек. Това е първата инвестиция на SoftBank в производител на литий. Nemaska произвежда малки количества литиеви компоненти и се очаква мината да бъде напълно използваема през втората половина на 2019 г. 

Търговското подразделение на Toyota Group, компания майка на Toyota Motor Corp., също обяви през януари, че купува 15%-ен дял в австралийската компания Octobre Ltd. Това струваше на Toyota грубо 225 млн. долара.

Очаква се химическата компания FMC Corp. да отдели своя бизнес за литий през тази година, а редица китайски компании за литий да станат публични, твърдят експерти. Apple Inc., BMW AG и Volksvagen AG също работят в насока подсигуряване на бъдещите си нужди от кобалт.

Но стремежът да подсигурят сделки може да се окаже спекулативна измама. Цените на лития и кобалта са нараснали повече от 2 пъти от 2016 г. насам, но ентусиазмът се охлажда на фона на притесненията за презапасяване. Някои инвеститори смятат, че част от компаниите ще започнат да заменят скъпите материали, като лития и кобалта, с използване на различен тип батерии с по-голямо съдържание на по-евтини метали, като никел.

Акциите на компаниите производители на литий и кобалт също са паднали, следвайки последните спадове на акциите. Цената на акциите на Nemaska е паднала с 3,1% на Toronto Stock Exchange през последния месец.

Броят на компаниите, производители на литий и кобалт, също е нараснал в сравнение с началото на 2014 г., когато главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви своите планове за производство на батерии за електормобили. Тогава е имало около 16 фирми за добив на литий и наполовина са тези за кобалт, казва Бери.

Понеже повечето инвеститори, които искат да се възползват от тенденциите при лития и кобалта, заемат позиции в минните компании, анализаторите смятат, че сегашното понижение на цените на дяловете влияе несериозно и съществува риск за новия пазар.

Анализаторите очакват търсенето на материали, използвани за задвижване на електрически автомобили и смартфони, да нарасне двойно до 2025 г., принуждавайки транспортните и технологични компании да сключват неконвенционални сделки, за да се справят с голямата нужда.

Много голяма част от мините за добив на литий и кобалт са разположени в региони, които са исторически нестабилни: Конго - за производството на кобалт, и Северна Африка - за това на литий, което също добавя нови притеснения за производството и доставките на металите.

Вижте продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Светлото бъдеще естествено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още