IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще сложат Путин и Байдън на масата, за да заздравят връзките си?

Екипът на Байдън може скоро да открие, че единственият стабилен и предсказуем елемент в отношенията с Москва са недоверието и разочарованието

08:40 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Женева се подготвя за срещата на годината.<em> Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Женева се подготвя за срещата на годината. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Основният въпрос за срещата на годината между президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Русия Владимир Путин е какво изобщо двамата са готови да сложат на масата, за да създадат, както казва Байдън, по-предсказуема и стабилна връзка, пише за FT Андрю Уайс, вицепрезидент по проучванията във Фондацията за международен мир Карнеги и бивш директор персонал по руските, украинските и евразийските въпроси в Съвета за национална сигурност на САЩ.

Екипът на Байдън правилно посочва удължаването на договора за контрол на въоръженията "Нов старт" след неговото встъпване в длъжност като доказателство, че ограничената ангажираност понякога може да се отплати и за двете страни.

Съвместни усилия за съживяване на ядрената сделка с Иран, който се възползва от техническото сътрудничество на Русия в партньорство с други страни, може да осигури подобна валидация. САЩ също търсят търпимостта на Путин по отношение изтеглянето от Афганистан и опитите за разполагане на някои сили другаде в региона.

САЩ до голяма степен се поразклатиха, откакто кризата в Украйна избухна преди повече от седем години. Путин научи, че си струва да държи противниците на Русия извън равновесие. Независимо дали става дума за запълване на вакуум в глобалните горещи точки, или за игра със Запада, той многократно показва, че категоричната външна политика не трябва да струва много, за да бъде ефективна и устойчива. Неговият начин на работа опира до изненади и провокации, които принуждават противниците да се справят с него при неговите условия.

Струпването на руски войски в близост до Украйна преди няколко месеца илюстрира как работи тази игра. С организирането на военна игра на страх Путин се опита да предотврати дългоочакваната вълна от американски санкции, произтичащи от намесата на Русия в президентските избори през 2020 г., хакването на SolarWinds и отравянето и затварянето на опозиционния политик Алексей Навални.

Тънко прикритото послание: бъдете внимателни, мога да влоша живота на Запада на места, избрани от мен. Единственият начин да се уверите, че нещата наистина не излизат извън контрол, е да говорите директно с мен. Това е истинският генезис на срещата в Женева, пише Уайс.

За съжаление на Байдън схващането, че Путин е под по-голям натиск у дома, е погрешно. Разбира се, лошото управление на пандемията от страна на режима е проблем. С нарастването на броя на новите инфекции кметът на Москва нареди на повечето работници да останат у дома тази седмица, а фирмите да спрат работа.

Колебливият прием на руската ваксина Спутник V подкопава потенциалните ползи от ваксинацията. Путин обаче е достатъчно умен самодържец, за да накара подчинените си да се възползват от тези неуспехи.

След като цените на петрола достигнаха двугодишен връх, касата на руското правителство започна да се пълни. Бруталното отношение към Навални показа на хората, склонни да участват в улични протести, че властите не прощават своеволия. Мащабът и свирепостта на репресиите далеч надхвърлят всяка заплаха, породена от предишни протести.

В тази среда Путин се чувства смел. Режимът казва на по-младите руснаци, които не го подкрепят, че са свободни да търсят късмета си другаде. В едно застаряващо общество като Русия стабилността и патернализмът (наподобяваща йерархичната структура в рода и семейството, произтичаща от бащата, б. ред.), които Путин въплъщава, все още намират много поддръжници.

При тези обстоятелства Байдън и други западни лидери трябва да осъзнаят, че не могат да накарат Путин да се държи по-добре, като се задоволи с нуждата си от внимание или осигури уверения относно страха си от промяна на режима, подкрепен от САЩ. Путин няма да промени начина си на управление и действие, тъй като по този начин той създава лост на влияние дори срещу значително по-силна, но опасна сила като САЩ. Това е начинът, по който той остава актуален.

Все пак Путин не е безразсъден. Той внимателно калибрира ходовете си, за да избегне откровена конфронтация със САЩ. Сирийската операция стартира, след като стана ясно, че администрацията на Обама няма да се намеси, за да свали Башар Асад. Поредицата от рансъмуеър атаки от руски престъпни групи сега отключва американско-руски разговор за киберсигурността, който Путин търси от години.

Това, на което Кремъл ще реагира, е решителна американска стратегия, която би засилила военните способности на САЩ и съюзниците, а оттам и доверието към способността им да възпрат Русия. Ето как най-добре може да бъде привлечено вниманието на твърдите мъже в Кремъл.

В други сфери това, на което Западът може да се надява, е възстановяването на шепа канали за комуникация, заедно с достойно управление на риска и усилия за избягване на конфликти в други области.

Екипът на Байдън има много належащи въпроси на дневен ред. Скоро те може да открият, че единственият стабилен и предсказуем елемент в отношенията с Москва е разяждащата сила на недоверие и разочарование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още