IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво могат да научат страните от бившия Източен блок от Източна Германия?

Икономическото сближаване е бавно, но по-лесно постижимо от появата на наистина демократични социални и културни норми след десетилетия авторитаризъм

11:33 | 02.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

По времето, когато падна Берлинската стена, Източна Германия, най-богатата държава на глава от населението във Варшавския договор, имаше икономика, която беше далеч по-малка от останалата част на Германия. След Обединението на Германия Бундесратът - федералният съвет на страната, въведе т. нар. данък „солидарност“ върху всички доходи с цел да се повиши жизненият стандарт в петте източни провинции на Германия - Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, както и Източен Берлин, до нивото на останалата част от страната.

Повече от 30 години по-късно и след вливането на 330 млрд. евро в някогашната Източна Германия чрез този данък Германия сега реши да го премахне, с изключение на малък дял данъкоплатци, за които спорният налог ще продължи да важи, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Въпреки това между двете части на страната продължава да има голяма разлика и тя не е само икономическа, но и социална. Икономически БВП на глава от населението в източната част на Германия днес е с 20 процента по-нисък, отколкото в западната част на страната. Въпреки това, дори да бъде изключен Берлин, петте бивши източногермански държави все още имат по-висок БВП на глава от населението от която и да е друга източноевропейска държава, според изследователския център Pew.

В най-богатата страна в региона – Словения, БВП на глава от населението през 2019 г. е 23 170 евро.

Най-показателното сравнение между източната част на Германия и останалата част от Източна Европа е с Вишеградската група (Чехия, Унгария, Полша, Словакия), тъй като има значителни прилики между Източна Германия и четирите страни в начина, по който са управлявани по време на комунистическата ера и в общите им условия на живот в края на Студената война.

Сред Вишеградската четворка Чехия е с най-висок БВП на глава от населението през 2019 г. - 20 990 евро, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Като федерална република Германия регистрира GRP (брутен регионален продукт) на всяка от своите провинции. Според Федералната статистическа служба, с изключение на Берлин, през 2019 г. петте източни провинции са имали БВП от 435,7 млрд. евро, което представлява само 11 процента от общия БВП на Германия (като същевременно съставляват почти 16 процента от населението на Германия).

Въпреки че има много по-малко население, комбинираният брутен регионален продукт на Източна Германия е по-близо до БВП на Полша - 595,9 млрд. евро през същата година, отколкото до останалите държави от региона.

Социални проблеми

Докато усилията на Германия за изравняване на жизнения стандарт в цялата страна са донякъде успешни, източните региони на страната все още са изправени пред много от социалните проблеми, наблюдавани в повечето източноевропейски държави. Бързо застаряващото население е едно от значителните предизвикателства, които Източна Германия споделя с региона. Много хора в западната част на страната се оплакват от пренаселеност. През последните 30 години повече от 3 млн. души са напуснали Източна Германия.

С изключение на космополитния град Берлин, сега регионът наблюдава нива на население, които са по-ниски от тези, регистрирани за последно през 1905 г. Същевременно населението на Западна Германия се е увеличило повече от два пъти оттогава.

Сабине Ренефанц, политически анализатор на в. Berliner Zeitung, твърди, че липсата на конкурентни заплати е значителен двигател на емиграцията от цяла Източна Германия. „Дори и днес, ако сте млад човек в Източна Германия и искате традиционна, добре платена кариера в голяма корпорация, трябва да напуснете родния си град и да отидете на запад“, пише тя.

Същевременно всички страни от Вишеградската група, с изключение на Унгария, преживяват умерен прираст на населението, но той се концентрира в малкото големи градове. Селските райони са масово слабо населени, буквално обезлюдени, подобно на Източна Германия.

Намаляването на населението в Източна Германия е причинено не само от ниската раждаемост и емиграция, но и от ниските нива на имиграция. Въпреки че Германия е една от водещите държави за приемане на мигранти в света, всички нейни източни региони, освен Берлин, продължават да не успяват да привлекат достатъчно имигранти, които да заменят намаляващата работна сила. Петте източни провинции са единствените в цяла Германия, където над 90% от населението е без никакъв имигрантски произход.

По същия начин в Чехия, където живеят най-много мигранти от Вишеградската четворка, само 5 процента от цялото население са хора с имигрантски произход.

Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още