IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви данни за инфлацията ще накарат Фед да промени курса си?

Анализатори посочват, че няма твърди доказателства ръстът на потребителските цени да е траен

13:22 | 13.05.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

По-голямото от очакваното увеличение на американските потребителски цени поставя инвеститорите в повишена готовност за увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв, пише Ройтерс.

Според някои инвеститори докладът за индекса на потребителските цени, публикуван в сряда, не е достатъчен, за да накара Фед да промени курса си. Новините обаче подхранват притесненията, че икономиката се движи към устойчива по-висока инфлация и това разтърсва пазарите.

„Аргументът е дали този пристъп на инфлация е преходен или е тук, за да остане. Времето ще покаже. Мисля, че е тук, за да остане, докато разходите за труд и разходите за стоки не смекчат ефектите“, коментира Питър Туз, президент на Chase Investment Counsel.

„Това очевидно поражда мисълта, че може би Фед ще трябва да промени своята разхлабена парична политика по-рано от очакваното“, допълва той.

Основните американски борсови индекси завършиха със спад от по около 2% всеки след доклада на Министерството на труда в САЩ, който показва, че индексът на потребителските цени се увеличава с 0,8% миналия месец, което е най-голямото нарастване от юни 2009 г. Основната инфлация, която изключва силно волатилните цени на храните и енергията, се увеличава с 0,9%.

„По-горещо от очакваното, но без прегряване", коментира Грегъри Дако, главен икономист за САЩ в Oxford Economics в Ню Йорк. „Федералният резерв няма да промени политиката си заради един доклад, така че не очаквам този доклад да промени играта“, допълва той.

Инвеститорите насочват вниманието си към предстоящите икономически доклади, които могат да допълнят инфлационната картина, особено данните за цените на производителите в САЩ за април, които ще излязат в четвъртък. Данни за априлските продажби на дребно, промишленото производство и бизнес запасите ще бъдат публикувани в петък.

Наблюдателите на инфлацията се чудят дали възстановяването на икономиката от пандемията не набира твърде голяма скорост. Американците се ваксинират срещу коронавируса и много държави премахват ограниченията за бизнеса.

Няма обаче ясни доказателства за това. Докладът за работните места показва, че ръстът на новосъздадените работни места неочаквано се забавя през април, което е признак за „охлаждане“.

Заместник-председателят на Фед Ричард Кларида заяви в сряда, че ще мине „известно време" преди американската икономика да се излекува достатъчно, за да може Фед да помисли за оттегляне на кризисните нива на подкрепа. Той прогнозира, че ръстът на цените е временен.

Някои участници на пазара отбелязват, че реакцията на Министерството на финансите на доклада за индекса на потребителските цени е по-слаба от реакцията на пазарите на акции, което предполага, че наблюдателите не очакват реакция от страна на Фед.

„Мисленето е, че тези повишения на цените са все още преходни .... (В противен случай) пазарът на облигации трябва да бъде по-загрижен за това, а не е така“, казва Патрик Лири, главен пазарен стратег и старши трейдър в Incapital в Минеаполис.

Доходността по 10-годишните съкровищни ​​бонове нарасна със 7,1 базисни пункта до 1,695% късно в сряда, след като се покачи до 1,697% - най-високо ниво от 13 април и най-голямо еднодневно увеличение от 18 март.

Притесненията около потенциала за повишаване на инфлацията и лихвените проценти се отразяват отрицателно на някои акции с потенциал за растеж. Въпросът сред инвеститорите е: „Колко дълго лихвите ще останат на дъното?“, коментира Куинси Кросби, главен пазарен стратег в Prudential Financial.

Тя посочва, че един доклад няма да промени позицията на Фед. За да се случи, ще са необходими повече данни, включително „данни, които предполагат трайна по-висока инфлация и по-високи разходи. Ние не сме там. Все още сме в етап на възстановяване“, заключава Кросби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
То и при нас 1996-1997 ръста на цените не беше траен, беше временно само година ... ама ни се такова таковата на повечето хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още