IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как страните се готвят за третата доза ваксина срещу коронавируса?

България ще чака препоръките на ЕМА, но някои европейски държави вече започнаха поставянето на бустерните дози

13:34 | 23.08.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С настъпването на делта варианта на коронавируса много държави решиха да започнат да поставят трета, бустерна доза ваксина срещу вируса, пише в коментар европейското издание Politico. На този етап тези планове не са съгласувани със Световната здравна организация (СЗО), която настоява поне 10% от глобалното население да получи ваксина, преди да се пристъпи към бустерните дози.

От организацията са категорични - докато вирусът не бъде пресечен в развиващите се държави, богатите на правят нищо. И предупреждават, че по този начин се рискува да се появят нови опасни варианти в страни, в които ваксинацията дори не е започнала заради липсата на ваксини, а заради глобализацията този вирус да достигне и до богатите държави.

Но тези призиви не се взимат под внимание и много държави вече прилагат трета доза ваксина (Израел) или готвят подробни планове как да извършат това. САЩ например съобщават, че започват през септември и всички, които са получили своята втора доза, тоест са завършили своя ваксинационен курс преди осем месеца, ще бъдат поканени да подновят ваксината си.

Politico анализира как държавите в ЕС се готвят за този ход.

Още от началото на август унгарците могат да поставят своята трета доза. Правителството насърчава всички, които са приключили своя ваксинационен курс преди четири месеца, да се реваксинират. Властите дори съветват уязвимите групи да не чакат този срок. Решението каква ваксина ще се използва е на лекуващите лекари, но в официални насоки от правителството се насърчава смесване на препаратите - например ваксинираните с векторни ваксини (включително и с руската "Спутник", която е одобрена от унгарските власти), да получат сега РНК ваксина или инактивирана ваксина, каквата е китайската Sinopharm.

България, Испания и Португалия ще изчакат официалната препоръка на Европейската агенция по лекарствата (EMA), преди да пристъпят към поставянето на бустерна доза. Очаква се становище по този казус да бъде направено след няколко седмици.

Дания, Хърватия, Кипър, Словакия и Чехия оценяват, че трета доза вероятно ще е необходима, но още не планират действия в тази посока.

В същото време Чехия ще направи ваксинационните паспорти, които в момента се изискват, за да се посещават спортни зали и ресторанти, валидни само девет месеца след завършване на ваксинационен курс. Това означава, че дори и ваксинирани ще трябва да покажат отрицателен PCR или доказателство за преболедуване, за да посещават подобни места.

В Естония, Полша и Гърция пък коментират, че няма доказателства за необходимост от трета доза и страните ще изчакат допълнителни клинични проучвания, преди да пристъпят към подобни действия. Латвия засега също не планира трета доза ваксина, но пък властите вече купуват препарати, за да могат да предложат реваксинация в следващите две години.

В Италия ще се водят по препоръките за отделните рискови групи.

Правителството на Нидерландия изчаква анализите на собствените си експерти, преди да реши да слага ли трета доза. Засега се обсъжда използването на Pfizer/BionTech. Проучване на общественото мнение в страната показа, че 47% от нидерландците подкрепят мнението, че първо трябва да започне ваксинацията с първа доза в изостаналите в този процес държави, преди да се пристъпи към поставане на третата доза за тях.

В други европейски държави обаче вече имат изготвени подробни планове как да действат, включително и какви ваксини да се използват.

Австрия например заяви, че ще поставя трети дози за хората в старчески домове, над 65-годишна възраст, както и за хората с придружаващи заболявания, които имат по-голям риск от тежко протичане на коронавируса. Плановете обхващат и ваксинираните с векторни ваксини. Трета доза за хората в тези групи ще бъде предлагана за пациенти, чийто ваксинационен курс е приключил преди 6-9 месеца.

Всички на възраст над 18 години ще могат да подновят ваксината си 9-12 месеца след първия си ваксинационен курс, посочват още властите в страната. Плановете са третата доза да започне да се поставя от средата на октомври, но за хората с по-голям риск процесът ще може да започне и по-рано.

Третата доза ще бъде с РНК ваксините на Pfizer/BinTech и Moderna.

Подобна подготовка има и Германия - трета доза ще се предлага на възрастни и уязвими групи, както и за хора с нарушен имунитет. За трета доза ще бъдат поканени и всички, които са ваксинирани с векторните ваксини на AstraZeneca и Johnson&Johnson. Плановете са поставянето на бустерните дози да започне през септември, макар че това вече е възможно в Бавария. Бустерните дози са от РНК ваксините.

Друга водеща европейска икономика - Франция, също няма да изчака становище на EMA. Но пък плановете са още доста мъгляви - на 5 август френският президент Еманюел Макрон съобщи, че няма да има трета доза за всички, а само за уязвими групи и възрастните хора. Но още не е ясно кога ще започне реваксинацията - вероятно през септември, нито е категорично заявено какви точно ваксини ще бъдат използвани - вероятно РНК.

Белгия засега ще ваксинира само хората с компрометирана имунна система. Става дума за между 300 хил. и 400 хил. души с различни заболявания, сред които СПИН, рак на кръвта, трансплантирани органи и т.н. И тук третата доза ще бъде с РНК ваксина, а процесът ще започне по преценка на лекуващите лекари.

План за ограничена реваксинация има и Ирландия - трета доза ще бъде поставяна на хората над 80-годишна възраст, медиците и хората със специфични медицински състояния. Вероятно процесът ще започне през септември или октомври, като не се посочва какви ваксини ще бъдат използвани. Очакванията в страната са да се направят допълнителни доставки на ваксините на AstraZeneca и Johnson&Johnson.

Литва и Люксембург вече ваксинират с трета доза само хора с нарушена имунна система. В Литва бустерна доза се поставя 180 дни след втората доза само с ваксината на Pfizer/BionTech. Властите в Люксембург са изготвили единствено препоръка за РНК ваксина.

Малта също има неясни планове за третата доза. Осъжда се тя да бъде поставена само за хора с нарушен имунитет и за живеещите в старчески домове. Все още няма препоръка за начало на кампанията, нито за използваната ваксина.

Четири седмици след завършване на ваксиналния курс словенците ще може могат да поставят трета доза. Това право ще имат обаче само уязвими пациенти - с намален имунитет или с хронични заболявания. Използват се само РНК ваксини.

Швеция анонсира новата ваксинационна кампания за поставяне на трета доза, но тя се отнася само за хората, за които има риск от тежко протичане на заболяването. Конкретни ваксини не са препоръчани, но властите вече приеха, че през следващите години в страната ще бъдат поставяни само РНК ваксини, или ваксини на проетинова основа, каквата е на Novavax, но която е още в процес на изпитания.

Великобритания вече не е част от ЕС, но пък плановете ù още вълнуват общността. Тя също е сред държавите с ясни планове кой да ваксинира с трета доза - кампанията ще започне с най-уязвимите, като за начало това са хората с компрометиран имунитет, живеещите в старчески домове, хората над 70-годишна възраст и работещите на първа линия в болничните заведения. След това ще бъдат включени хората на възраст над 50 години, както и живеещите в домакинства с имунокомпрометирани пациенти и рискови групи.

Въпреки ясната формулировка кой ще бъде ваксиниран, засега няма препоръка с какво да бъде ваксиниран. На този етап се чака одобрението на здравните власти на тези планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Hoho_Boho
преди 2 години
Стана ясно, че двете дози не препазват хората... Защо си мислят, че след третата доза ще бъдат предпазени? Ама да си бият инжекциите... Експериментът продължава. Ще има и четвърта, пета, шеста доза. Интересно е да видим какво ще стане с "ваксинираните".:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
В цял свят има огромни масови протести, но екипа на тиквестора продължава с лъжливата пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
екипа на инвестора да поведе хорото с третата игла ... : ))) ... и да ви напсува човек на майка , не е достатъчно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Журналисти и политици, предвид водещата им роля в дЪРЖАВАТА са с предимство, за тях и 4-та доза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Докато има балъци, ще има тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още