IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще изглежда една икономика в ера на коронавирус?

Мерките за стимулиране на търсенето биха могли да бъдат контрапродуктивни, компаниите и банките трябва да се предпазят от фалит, твърди Ханс-Вернер Зин

08:20 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Борбата срещу коронавируса е война. Китай изглежда е спечелил битката. Хонконг, Тайван, Сингапур и Япония имат видим успех. Европа и САЩ тепърва започват да се събуждат от мечтата си за неуязвимост, защото пандемията сега бушува и там.

Най-силно засегнатата страна в западния свят е Италия, чиито промишлени райони на север поддържат особено оживен обмен с Китай. Северна Италия е вторият Ухан. Поради това италианското правителство постави карантина в цялата страна. Хората трябва да стоят у дома. Задълженията за частни и публични плащания като наеми и лихвени плащания се замразяват. Властите се опитват да забавят икономическия часовник, докато вирусът изчезне, пише в свой коментар Ханс-Вернер Зин, икономист и ръководител на германския институт Ifо.

Досега Германия има много малко смъртни случаи от коронавируса, но броят на заразените нараства бързо, както е в целия свят. Германското правителство въведе пари за краткосрочна заетост и предостави щедра подкрепа за заеми, гаранции или отсрочване на данъци за компании в беда.

Събитията се отменят в цялата страна. Училищата са затворени. Границите към Италия отдавна са затворени от австрийците, както и австрийските магазини и училища. Дания, Полша и Чехия затварят границите с Германия. Испания и Франция затварят магазините и ресторантите, почти същото направи и България.

В САЩ президентът обяви извънредно положение в национален мащаб. Конгресът одобри спешна програма за контрол на заболяването на стойност 8,3 милиарда долара. Обявена бе и много по-голяма сума. На китайци и иранци бе забранено да влизат в страната, мярката се разпростря и върху Европа.

Не всички мерки са целенасочени, а много от тях не са достатъчно радикални. Частичната капитулация на някои правителства, които демонстративно се задоволяват със забавяне на епидемията, вместо да я предотвратят, е тревожно. Опасностите, които сега заплашват болниците с претоварване, са огромни.

Рецесия вече не може да бъде избегната. Някои икономисти твърдят, че трябва да се предприемат мерки за стимулиране на търсенето. Тази позиция не е наистина убедителна, тъй като световната икономика не страда от липса на търсене, а от липса на предлагане. На работното място има недостиг на хора, тъй като те са болни или - правилно – вкарани в карантина.

В такава ситуация мерките за стимулиране на съвкупното търсене най-много биха предизвикали инфлационен скок. Ще има стагфлация като през 70-те години по време на петролната криза, когато липсваше друг важен производствен фактор.

Не само това, мерките за стимулиране на търсенето дори биха могли да бъдат контрапродуктивни, защото биха противодействали на необходимото по отношение на здравната политика, защото насърчават хората да се свързват. Например, какво трябва да направи държава като Италия, ако сложи повече пари в ръцете на хората, за да могат да пазаруват повече, ако епидемиолозите казват, че магазините трябва да са затворени, а хората трябва да стоят вкъщи.

Същото се отнася и за помощите за ликвидност. Светът вече плава в ликвидност и е ясно, че лихвените проценти са някъде близо до нула или дори отрицателни. Ново намаление на лихвените проценти в наситено червения отрицателен сегмент би помогнало на борсите, но в същото време ще създаде наплив към парите в брой.

Сривът на фондовата борса би бил неизбежен при тези обстоятелства. Централните банки вече използваха барута си в неподходящия момент и са отговорни за балона, който коронавирусът сега спука. Техните политики за лесни пари и комуникацията зsа рисковете за отговорност беше безразсъдна.

Сега наистина са необходими мерки, които да спасяват компаниите и банките от фалит, за да могат да започнат дейност отново, след като пандемията се преодолее. Данъчни облекчения и държавни гаранции, които позволяват на компаниите да получават мостови заеми от банки, са сред възможните средства.

Още по-важно е да се действа директно срещу вируса, както направи Китай. Не трябва да има липса на пари. Капацитетът на отделенията за интензивно лечение на болниците трябва драстично да се увеличи, нови импровизирани болници трябва да бъдат изградени от зелена поляна, незабавно трябва да бъдат произведени респиратори, защитни костюми и маски.

Фабриките и другите обществени пространства трябва да бъдат постоянно дезинфекцирани. Чистотата сега е най-важна!

Трябва да се въведат мащабни вирусни тестове, които да обхващат основни части от популацията и да идентифицират възможно най-много от заразените. Всяка идентификация може да спаси много животи. Капитулацията пред вируса не е вариант. Тя е твърде опасна за всички нас – хората на тази планета, заключава Зин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още