IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Джанет Йелън ще упражнява меката си сила във Вашингтон

Бившият председател на Фед влияе на икономистите, които правят прогнозите, служещи за база на политиките

18:21 | 29.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка:David Paul Morris/Bloomberg

Преди малко повече от четири години, когато Джанет Йелън все още беше председател на Федералния резерв на САЩ, тя отправи поздравителен адрес в подразделението на Фед в Бостън, припомня FT в свой анализ.

Обикновено председателите на американската централна банка изнасят само два вида конферентни речи: кратки призиви, които не казват нищо, или внимателно планирани насоки към финансовите пазари относно политиката. В Бостън обаче Йелен дръпна различен лост на властта. Тя каза на американските макроикономисти какво я интересува, посочва изданието.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън съобщи, че ще номинира Джанет Йелън за свой министър на финансите. Тя ще го съветва относно разходите, но в крайна сметка решенията ще зависят от Конгреса и Белия дом. Йелън ще разполага с инструмента на икономическите санкции, както и някои финансови услуги и надзор в портфейла си. Тя ще може да прилага данъчните закони и финансовото регулиране, ще служи като дипломат и ще разговаря с финансови министри на други страни, които познава от времето си във Фед.

Тя вече показа, че е недооценен източник на мека сила в Америка. Джанет Йелън знае как да накара другите икономисти да мислят по начина, по който тя го прави.

Невъзможно е да се прави политика във Вашингтон без предварителна консултация с макроикономист. Те са разпръснати из столицата като свещеници в Светия престол. Те заседават в двата икономически съвета на президента, в бюджетната комисия на Белия дом, в персонала на смесената икономическа комисия на Конгреса. Когато останат без власт, те се оттеглят в мозъчните тръстове в града или на академична позиция в Масачузетс, Калифорния или Илинойс.

Тези икономисти не само предлагат съвети, но и правят прогнози. Те моделират ефектите от законодателството върху икономическия растеж и данъчните приходи. Отговорите, които тези модели предлагат, могат да убият някоя идея за допълнителни разходи още в зародиш.

Във Фед и регионалните банки на Фед макроикономистите генерират прогнози, които влияят на политиката. Част от анализа им се публикува и се интерпретира от инвеститорите. Има макроикономисти, които правят прогнози в министерствата на търговията, труда и селското стопанство. Всички те докладват чрез своите агенции, както и един на друг. Те публикуват заедно документи. Те преценяват тези документи. Те говорят със собствените си наставници.

Макроикономиката не е просто социална наука. Това е култура. Бихме могли да кажем, че социолозите и историците също трябва да имат толкова голям достъп до властта, но те нямат и няма и да имат. Ако някой успее да измести цялата тази култура дори само малко и да ги накара да сменят моделите си, тогава ще промени и начина, по който те правят прогнози и да дават съвети. Това на свой ред променя разговора във всяка агенция във Вашингтон.

Точно това направи Джанет Йелън в Бостън през 2016 г. Тя предположи, че макроикономистите се замислят дали сривът в търсенето - когато хората внезапно спрат да харчат пари, може да обезкуражи компаниите в дългосрочен план да правят инвестиции в изграждане на повече капацитет за доставка на продукти. Тя попита тогава дали има смисъл да се действа „агресивно“, за да се запазят разходите на американците след шок. Йелън разгледа и как различните групи хора се държат различно по време на рецесия и попита икономистите дали наистина разбират какво създава инфлацията.

Нито един от тези въпроси не е нов. Макроикономистите вече публикуваха и обсъждаха на конференции как техните модели са се провалили по време на световната финансова криза и последвалото я бавно възстановяване. Интересното е, че точно Йелън, от позицията и на председател на Федералния резерв на САЩ, ги зададе.

Рагхурам Раджан, който ръководеше централната банка на Индия и сега е в Чикагския университет, добавя: „Способността да се задават правилните въпроси е изключително важна. В системата има много хора, които след това могат да работят, за да ви дадат отговорите“.

Йелън, която преди това ръководеше екипа икономически съветници при Бил Клинтън, е била във Вашингтон достатъчно дълго, за да знае, че за да промени политиката в дългосрочен план, не трябва да оказва натиск върху висшите икономисти. Вместо това тя обработваше младите икономисти, които един ден ще правят новите изследвания във връзка с финансовите и икономически политики.

Сега, в разгара на пандемия, след срив в търсенето, Йелън получава позиция, от която да посочи важността на генерирането на търсене след шок и поддържането му на ниво след възстановяването. Тъй като богатите и бедните реагират по различен начин, има по-широко приемане на икономически модели, които отговарят на тези различия. Фед измества фокуса си от борбата с инфлацията. Джанет Йелън се подготви за поста финансов министър, още когато написа катехизиса, който сега цял Вашингтон ще следва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още