IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинските битки на Путин тепърва предстоят

Пред руския държавен глава остават много неизвестни, с които ще трябва да се пребори в следващия си мандат

15:44 | 19.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очаквано Владимир Путин успя да си спечели четвърти мандат като президент на Русия след една вяла кампания, в която той до последно не представи ясна политическа визия за бъдещето, залагайки основно на постигнатото досега.

За него обаче вчерашните избори не са победа в истинския смисъл на думата – победа има там, където има и битка, силни опоненти, цели и ангажименти. За държавния глава вотът беше необходима формалност, за да си гарантира управление през следващите шест години.

За руския президент истинските битки тепърва предстоят.

Страната наистина успя да постигне икономически ръст след рецесията от 2015 г. и да се върне успешно във висшата лига на световната политика, но всичко постигнато виси на косъм.

Въпреки ангажимента да ограничи още повече зависимостта на Русия от енергийния сектор най-голямата държава производителка на петрол и нейният лидер възнамеряват да останат решаващ фактор в него. Споразумението за намаляване на добива на „черно злато“, което Москва сключи с ОПЕК, показа, че световният пазар зависи от страната и постигането на каквито и да е било резултати ще е по-трудно без съдействието на Русия.

Тук обаче страната ще има още много за какво да се бори. Цените на петрола продължават да са далеч от върховите си стойности от миналото десетилетие и макар споразумението с картела вече да дава плодове все още са необходими усилия за стабилизирането на суровината. Това няма да е и лесна задача, особено на фона на новата американска политика за увеличаване на добива, която заплашва плановете на Русия и ОПЕК. В идването на власт на американския президент Доналд Тръмп мнозина видяха успех за руския държавен глава, но повече от година по-късно няма много признаци, че това се отразява положително на страната му.

За Москва остава успокоението, че тя почти няма конкуренция на пазара на природен газ в Европа. Дори това обаче трудно успява да компенсира другите ѝ проблеми, включително санкциите на Запада, които продължават да са сериозна пречка пред възстановяването ѝ. Според някои анализатори те няма да бъдат премахнати, докато Путин е на власт, но дори това да е последният мандат на президента, той със сигурност ще трябва да се постарае, за да „подготви почвата“ за своя приемник.

И въпреки твърденията на властта в страната, че санкциите не оказват сериозно влияние върху  икономиката, тя все повече ще се нуждае от стимули. Наистина, Русия се радва на рекордно ниска инфлация и рубла, която започва да възвръща стойността си, но всичко това си има висока цена, която не е ясно докога държавният глава ще бъде готов да плаща.

Москва се ангажира с това да преразпредели средствата в бюджета (след като през 2016 г. стана трета в света по разходи за отбрана по данни на SIPRI), като отделя по-малко за армията за сметка на инфраструктурата и строителство. Отбраната обаче остава ключова за страната, особено ако президентът иска да запази позициите си на световната сцена и най-вече в сирийския конфликт.

Можем да кажем, че плановете му за пренасочване на финансирането от отбранителния към други сектори сигнализират, че той вижда скорошен край на войната, в която Русия има активно участие. Но все пак до окончателното ѝ приключване има дълъг път и ако Путин иска да запази постигнатото, то той ще трябва да вложи още много средства в силата на армията.

Русия несъмнено успя да се завърне на световната политическа сцена, но всяко нещо е за сметка на друго. Със сегашното неубедително възстановяване на руската икономика, все още ниските цени на петрола и една международна политическа сцена, която крие много неизвестни, руският президент ще трябва да положи повече усилия, за да изведе Русия на следващо ниво – и за тази цел ще е необходимо да даде много по-големи обещания от тези в последната му кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Брутро! Кой и къде е казал, че лесното правене на бизнес е социален атрибут? И изобщо - правенето на бизнес и социалната справедливост да две успоредни прави!!! Затова винаги съм се чудил на кратуните, които работят за заплата и изповядват десни политически възгледи - България е феномен в това отношение, да не говорим за писачите в тоя форум.... !!! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
makama
преди 6 години
Извинете, но тази класация на световната банка е пълно менте !класация по някакви абсолютно неясни за мен критерии !точка на горе, точка на долу ! Как !Понеже коментирате Република България, чийто гражданин съм аз, следва да заявя : не приемам класация, където Македония е на 11-то място, Грузия на 9-то, а Тайланд на 26-то ! Ако ще говорим за социална държава, то правещите бизнес офшорки могат да безнаказано да действат. Според мен : Правенето на бизнес е най-лесно там, където експлоатацията е най-брутална...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
При сегашното пренебрегване на вредата от рублата в Русия щетите от вредата от рублата се уголемяват и президентът Путин е с подсигурен провал.При запазването на държавната грешка, след достатъчно време в Русия ще се поднови катастрофална стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
В класацията "Правим бизнес 2018" руснаците са на 35 място, България на 50 място. Изрази от рода на "всичко постигнато виси на косъм", обаче, няма да видиш в статия за България :) Явно, защото сме в ЕС и косъмът, на който висим ние, е по-дебел.Не знам, защо не се пише, че китайците вече ни издухват по БВП, а по покупателна способност вече сме сигурно десетилетие след тях. Всъщност руснаците са доста преди нас. Въпреки че всички твърдят, че Русия е една бензиностанция, фактите са, че само 16% от БВП-то й идва от продажба на "бендзин".http://***.doingbusiness.org/~/media/WBG/DoingBusiness/Documents/Annual-Reports/English/DB2018-Full-Report.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Не го мислете Путин ... мислете как ше обръщате линията , щото както вървят нещата след 4-5 години може да пишете за успехите му и да уверявате читателя в прогресивния принос на Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още