IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите отново стават оптимисти

Стратезите очакват възстановяването на борсите да продължи през настоящата седмица, насърчено от сезона на отчетите

08:13 | 18.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Удивително крепко. Това е може би най-добрият начин да се опише развитието на фондовите пазари през последните осем търговски дни. В крайна сметка не липсваха лоши новини - повишаването на цените на енергията, ускоряването на инфлацията и скъсаните вериги на доставки. Въпреки това фондовите борси отново се повишиха рязко.

Dax се повиши през последната седмица и половина с повече от пет процента и завладя обратно бариерата от 15 500 пункта. Той затвори на 15 587 пункта в петък. Преди седмица и половина индексът падна до 14 819 пункта, а анализатори изразиха притеснения за нови понижения. Инвеститорите обаче се възползваха от възможността за влизане в някои компоненти.

През миналата седмица и американските фондови борси също се увеличи значително. В крайна сметка водещият индекс Dow Jones се повиши с 1,6% до 34 912 пункта. S&P 500 спечели 1,8% до 4471 пункта на седмична база. За технологичния Nasdaq 100 увеличението бе дори с 2,2% до 15 150 пункта.

Това озари картината за започващата седмица. Франк Клумп, стратег по капиталови инструменти в Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), обяснява това по следния начин: „Много негативни фактори остават вирулентни, но не са нищо ново за инвеститорите“. В крайна сметка „всеки знае, че цените на въглищата и газа са прекомерно скъпи, че полупроводниците липсват навсякъде, че веригите на доставки са прекъснати, наред с други неща поради глобалното задръстване в корабоплаването и че всичко това увеличава цените навсякъде“.

Според стратега на LBBW надеждата на инвеститорите е повечето неща да възстановят баланса и че компаниите по някакъв начин ще се справят с трудностите скоро.

Идват и тримесечните данни на Tesla и Software AG

Затова акцентът е върху сезона на отчетите на компаниите, който започна миналата седмица с положителна нотка. В САЩ големите банки бяха повече от убедителни. В Германия софтуерната група SAP повиши  значително прогнозата си за текущата година в сряда след силни данни. Резултатът: Със седмичен плюс от 7,5 процента SAP беше една от най-популярните акции в Dax.

През следващите няколко дни тримесечният сезон в САЩ ще набира скорост. 79 компании от S&P 500 ще представят своите данни. Най-известните представители са Johnson & Johnson, Procter & Gamble и Netflix във вторник, Biogen, IBM и Tesla в сряда, Intel в четвъртък и American Express и Schlumberger в петък. 

В Европа холандската телекомуникационна група KPN ще се отчита в понеделник, Deutsche Börse - във вторник, нидерландският производител на чипове ASML и Nestlé в сряда и Software AG в четвъртък.

Анализаторите отново очакват солидни увеличения на печалбите за фискалното тримесечие, което току-що приключи. Според прогнозите, обобщени в базата данни Ibes, компаниите в американския водещ индекс S&P 500 са увеличили печалбите си през третото тримесечие в сравнение със същото тримесечие на предходната година с повече от 29 процента. В Европа увеличението на печалбите за компаниите в Stoxx Europe 600 вероятно ще бъде още по-голямо, с плюс от над 45 процента.

Икономическите данни вероятно няма да донесат „буря от ентусиазъм“

От икономическа страна седмицата започва в понеделник с данни за растежа на китайската икономика през третото тримесечие. Икономистите очакват увеличение само с 5% след 7,9% през август. Иначе данни ще има главно от САЩ.

В понеделник в Германия се очакват данни за индустриалното производство през септември, като икономистите очакват увеличение само с 0,2% в сравнение с август. През август промишленото производство нарасна с 0,4% спрямо предходния месец. Данните за разрешенията за строителство ще последват във вторник. Лек спад се очаква и при разрешителните.

Индексът Philly-Fed, така наречения бенчмарк за бизнес климата на централната банка във Филаделфия, ще бъде представен в четвъртък. Очаква се лек спад. В петък ще бъдат добавени индексите на мениджърите на покупките за Германия от изследователския институт Markit, но и за еврозоната. Очаква се те също да са по-слаби.

Робърт Грайл, главен стратег в частната банка Merck Finck, обобщава своята прогноза за данните по следния начин: „Предстоящите цифри не трябва да пораждат бури на ентусиазъм, но като цяло подкрепят картината на силен глобален възход“.

Без страх от стагфлация

Робърт Халвер, който ръководи анализа за капиталовите пазари в Baader Bank, е на подобно мнение и подчертава, че Международният валутен фонд очаква почти непроменени темпове на растеж от 5,9 и 4,9% за тази и следващата година въпреки нарастващите очаквания за инфлация.

Ha Халвер lver не се притеснява, че икономическите изследователи намалиха прогнозите за германския икономически растеж през 2021 г. от 3,7 на 2,4%. Като компенсация 2022 година се оценява като по-добра от преди. „Не можете да го наречете стагфлация“, казва Халвер.

И Клумп от LBBW също не смята, че „голямата картина“ е толкова лоша, особено за компаниите. Това се вижда от прегледа към „книгите с пълни поръчки“. Въпреки това, според Клумп, инвеститорите трябва да продължат да се подготвят за нестабилни фондови борси. "Колебанията вероятно ще останат високи с оглед на множеството проблеми“, предупреждава той. 

Какво по-специално ще следим

Понеделник: Данните за растежа на реалния брутен вътрешен продукт в Китай през третото тримесечие трябва да потвърдят впечатлението за икономическото забавяне през последните няколко месеца. От една страна китайската стратегия за нулеви случаи на коронавируса допринася за това, в резултат на което дори малките огнища на коронавирус могат да имат големи икономически ефекти.

От друга страна, новата вълна от регулации от китайското правителство, кризата в някои предприемачи и недостигът на енергия, който вече доведе до загуби на в индустриалното производство, оказват влияние. От Deka Bank очакват темповете на растеж да се забавят до 0,3% спрямо предходното тримесечие и 5,1% спрямо предходната година.

Сряда: Инфлацията във Великобритания надхвърли 3% през август. През септември се очаква да се ускори до 3,3%. Най-големият принос за нарастването на инфлацията в този посткоронарен възход идва от транспортния сектор. В сравнение със същия месец на миналата година цените на храната, развлеченията и употребяваните автомобили също показват значително увеличение.

От четвъртото тримесечие нататък повишаването на цените на газа и електроенергията трябва да осигури допълнителен тласък и да позволи инфлацията да се повиши до 4%. Дори ако тук сработват много временни ефекти, дългосрочните инфлационни очаквания на финансовите пазари са се увеличили значително от началото на годината. А Английската централна банка е подложена на нарастващ натиск да действа.

Петък: Еврозоната е напът към икономическо възстановяване. Скоростта на възстановяването обаче се забавя. Данните за растежа за третото тримесечие все още не са налични, но се очаква инерцията на растежа през четвъртото тримесечие да бъде по-слаба от тази през третото тримесечие.  Това ще бъде намекнато и от индекса на мениджърите по закупуване на EWU през октомври. Това се отнася както за подиндекса на индустрията, така и за подиндекса на сектора на услугите. Опасенията относно развитието на коронвируса вече са отхвърлени. Значителните проблеми във веригата на доставки сега се очаква да оказват сериозно влияние върху европейския растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още