IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли връзка между икономиката и борсата в САЩ?

Въпросът е актуален, тъй като пазарът е на исторически пик във време на много катаклизми

20:30 | 16.06.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Онези, които си изкарват хляба с анализиране на финансовите пазари, преминават през трудни времена. Много фонд мениджъри останаха озадачени, тъй като акциите достигнаха исторически върхове по време на глобална пандемия, граждански вълнения и масова безработица при ужасна рецесия, пише Майлс Джонсън за Financial Times.

Не само, че тези раздразнени професионалисти загубиха пари, но и сега трябва да се съревновават с нова порода онлайн трейдъри, който безмилостно се подиграваха на тяхното нещастие. 

Дейв Портной, интернет знаменитост, публикува ежедневно радостни клипове към своите 1,5 милиона последователи в Twitter за печалбите си от борсовия подем. "Хората в интернет спорят кой е по-добрият инвеститор в момента, аз или Уорън Бъфет?", туитна той наскоро. „Няма никакъв дебат. Аз го победих. Той е унищожен.“

Още по-лошото за инвестиционната индустрия е, че подемът видя мениджъри, на които им се плаща да добавят стойност, да губят от пасивните инвестиционни фондове. „Умните пари“ - поне засега - понасят удар, докато онези, които мнозина пренебрежително обичат да наричат ​​„глупави пари“, сега се надсмиват.

Всичко това е объркващо за мнозина, които се гордеят, че разбират финансовите пазари. За някои това е причина да мърморят за деня, в който портфейлите на дей трейдъри като Портной ще паднат жертва на внезапно пазарно обръщане, изтривайки усмивката от брадатата му физиономия.

По всяка вероятност дей трейдърите ще открият не след дълго, че случайните спекулации, често с ливъридж, базирани на неща, публикувани в Reddit, рано или късно завършват със сълзи. Но много професионални инвеститори също трябва да направят пауза и да помислят за своите собствени трайни, неоспорвани и често неоснователни предположения за това как работят пазарите.

Базирането на инвестиционните решения на такива убеждения вероятно няма да донесе много по-добри резултати от случайното залагане на евтини акции, но мнозина продължават да ги третират така, сякаш са издълбани в камък.

Широкоразпространена е представата, че това, което се случва с икономиката, било то на глобално или национално ниво, може да се очаква да се отрази в цените на акциите. Това предположение е в основата на много коментари и огромно количество колективни усилия се отделят за прогнозиране на брутния вътрешен продукт с разбирането, че това е ценно за инвеститорите.

В момента много анализатори са изумени, че акциите могат да бъдат близки до своите исторически върхове по време на такава остра рецесия. Но няма много дългосрочни доказателства, които да сочат, че почти общоприетата концепция, че икономическият растеж е свързан с представянето на фондовите пазари, е вярна.

Професорът по финанси от Нюйоркския университет Асуът Дамодаран наскоро написа: „схващането, че фондовите пазари и икономиките са тясно свързани помежду си, е дълбоко вкоренено, просто защото се нрави на интуицията“. Данни от САЩ, които започват от 1960 г., обаче показват, че „почти няма корелация между възвръщаемостта на акциите и реалния растеж на БВП... Накратко, почти няма полза инвеститорите да се вглеждат в текущите макроикономически данни, което е една от причините пазарите да започнат да ги игнорират."

Въпреки това не минава ден без анализаторите да се задълбават в някаква икономическа променлива в стремежа си да прогнозират БВП, който след това се приема, че е обвързан силно и предсказуемо с представянето на пазарите.

Оценяването е друга концепция, изопачавана от мнозина, които смятат себе си за мъдри професионалисти. Пазарът, ще кажат те, е „скъп“ или „евтин“ въз основа на съвкупното съотношение на цените на акциите към комбинираната печалба на компаниите в даден индекс. Все още е обичайно за пазарните коментатори да казват, че „S&P 500 се търгува при съотношение Х, следователно е скъп“. Онези, които продължават да инвестират, използвайки зачатъчни понятия като „статистическа стойност“, купувайки акции или индекси с ниско съотношение цена/печалба, се представят зле от десетилетие.

Това е злоупотреба с понятието за оценка, тъй като дадено съвкупно съотношение отделя оценката от бизнес фундамента. Въпросът никога не трябва да бъде при каква оценка се търгува дадена компания, а на каква оценка заслужава да се търгува.

Отговорът на този въпрос със сигурност не е лесен. Но много макро пазарни коментатори не разбират, че, най-просто казано, някои компании са далеч по-добри от други. Има много други фактори, различни от оценката, които трябва да се вземат предвид, като уязвимостта на компанията към конкуренцията, нейната капиталова интензивност и перспективите за растеж.

Бъфет, мишената на присмеха от страна на Портной, веднъж разумно каза: „Когато глупавите пари признаят своите ограничения, те престават да бъдат глупави“. По същия начин умните пари, които не поставят под съмнение митовете, към които се придържат, не могат да се считат за умни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Правилният въпрос е: каква е доходността на "сигурните" активи - облизвации и депозити? - около нулата? Ами затова хората инвестират, защото знаят, че икономиката винаги се възстановява.А Бъфет за пореден път се провали със своя инвестиционен антидоналдизъм. Той просто не осъзнава могъществото на този велик държавник и дуче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 3 години
Не - никаква връзка няма. Отдавна борсата е скъсала синджира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
трилионни дистрибутори на китайско карго!!!НЯМА НИКАКВА ВРЪЗКА С РЕАЛНОСТТА.Абсолютна финансова пирамида и м-а-ф-и-я
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
В канализацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Изтеглят инфлацията на борсата за сега. Ама тия квинтильони с които ще изкупят всичкия *** на борсата, пардон - ще съживят умрели кации, после къде ще отидат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Има ли връзка между икономиката и борсата в САЩ? Аа не бе! Кто не могат да паразитират върху света чрез държавни облигации, т.е. да правят пари от въздуха с покритие обаче,хищниците започват да се гризат един-друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още