IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли свободен пазар в САЩ?

Той престана да съществува с премахването на Бретън-Уудската валутна система, смята Стив Лонегън от организацията American Principles in Action

13:17 | 13.09.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Има ли свободен пазар в САЩ?

Свободният пазар не съществува. Това пише директорът по паричната политика на американската консервативна организация American Principles in Action Стив Лонегън за MarketWatch

Докато добронамерените консерватори и либертарианци тръбят за защитата на сводобния пазар, а либералите обвиняват същия този свободен пазар за голяма част от нещастията по света, неприятната, но сурова истина е, че свободнен пазар няма.

Свободният пазар престана да съществува преди над 40 години, когато американският президент Ричард Никсън сложи край на Бретън-Уудската валутна система. По този начин Никсън заби кол право в сърцето на свободния пазар, тъй като последният не може да съществува без принципите на тази система.

Той не може да съществува в чистия си вид, защото самите пари, които са основата на икономиката, сега са просто хартийки - „законно платежно средство за всички дългове, обществени и частни“. Стойността на парите се контролира не от свободния пазар, а от федерална агенция – Федералният резерв, която мисли, че това ѝ дава властта да контролира икономиката.

Консерваторите се застъпват за просперитета в условията на свободен пазар. И след това си затварят очите за контролираното от централната власт неизчерпаемо печатане на пари, което облагодетелства най-вече големите банки, големия бизнес и големите инвеститори в страната. Системата на централно планиране на Федералния резерв надува балони на финансовите пазари, а цените на активите не се основават на увеличаване на производството, а на увеличеното предлагане на долари.

Фед разшири паричния агрегат M1 до стряскащите 2,8 трлн. долара от 1,34 трлн. долара само за 10 години – увеличение от над 100% в рамките на едно десетилетие.

Един урок по икономика, който повечето американци разбират, е, че търсенето и предлагането определят цената. Ако търсенето остава непроменено, колкото повече пари печата Фед, толкова по-малка стойност имат те.

Лявото политическо пространство пък недоволства от застоя на заплатите и поскъпващата издръжка на живота, и с право. Но то също игнорира, като дори окуражава политиката на евтини пари на Фед, която е основната причина за замразения ръст на заплатите и повишаващата се цена на живота.

Ако инфлацията нараства с по 1% годишно, а заплатите не растат, то инфлацията изяжда част от заплатите, като това се натрупва с времето. Ако лихвените равнища пък са под нивото на инфлацията, това изяжда спестяванията на милиони американци.

И така в САЩ, предполагаемият бастион на свободния пазарен капитализъм, не съществува такова явление. Свободният пазар е изместен от система на преразпределяне на доходите, обратна на принципа на Робин Худ, вземаща от бедните и даваща на богатите, съчетана с най-високите ставки в света на корпоративен подоходен данък и задушаващи производителността регулации.

Единствената възможност да бъде върнато благоденствието в американската икономика, пазарът на труда да се подобри, а заплатите да растат, благодарение на растящото търсене на работна сила, е системата на Федералния резерв да бъде променена и върната към основната ѝ задача – да управлява долара така, че той да има стойност като златото.

Това може да бъде постигнато чрез правенето на долара конвертируем в злато и деноминиранаето му в ценния метал. Тази система е донесла едни от най-големите печалби на работещото население в историята. Правителството трябва просто да се върне към изпитания начин за обогатяване на мнозинството. Защото от безразборното печатане на пари от Федералния резерв няма полза.

Конгресът е загърбил конституционната си отговорност, описана в чл. 1, параграф 8 на Конституцията „да сече монети, да регулира тяхната стойност...“ Конгресът трябва да упражни своята власт и чрез оценка на фактите да прецени коя система работи и коя не.

САЩ се нуждаят от лидери, които не се страхуват да отстранят системата на Федералния резерв. Затова организацията American Principles in Action е създала уебсайта Fixthedollar.com. Той е създаден да ангажира работещите американци като хората, които определят стойността на парите си. Гражданите трябва да потърсят отговорност от следващия президент за спиране на безкрайното печатане на пари, водещо до бавно разкриване на нови работни места.

Лидерите и на двете водещи партии обаче са привикнали към политиката на евтините пари, напечатвани от нищото. Независимо дали са представяно като либерална програма за благосъстояние или нужно средство за война в Ирак, евтините пари способстват за нарастване на правителството. А както е казал Томас Джеферсън: „Историята показва, че когато правителството расте, свободата намалява“.

Евтините пари на системата на Фед могат да доведат единствено до ограничаване на свободата, убивайки мечтата за просперитет на свободния пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 7 rate down comment 2
Dimat
преди 9 години
Я сега оня мастития корифей на американския "свободен пазар",да взема да обясни на нас,неразбиращите,на каква "свобода" се радва не само американския,но и световния пазар,като същия се върти,като дърта *** от наколко световни борси и рейтингови агенции,а те,както е известно, са в ръцете на шепа бандити-банкстери,които пък, ръсят ли,ръсят свобода на "пазара".То даже и на всеки махленски пазар да отиде човек и там ще види,че пазар няма - щандове много,а цените едни и същи,продуктите може да се изхвърлят,но цени не се подбиват.Всичко това е от "свободния пазар".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Сега за Че-факт е, че е кръвожаден, разбира се не толкова колкото...да кажем Буш(който и да е от двамата), но е пряко отговорен за няколко хиляди убийства(мързи ме да проверявам, но мисля 2500 бяха) при това в извън военни действия(в смисъл-не като партизанин, а като съдия). Буш син е отговорен за няколко стотин хиляди. Но да не се отплесквам-Че винаги е твърдял за себе си, че е "революционер", а не "социалист" или "комунист". Но виж-с леви разбирания са: Айнщайн, Бисмарк(тоя ми е любимеца; и в същност не съм комунист, но на недочело илитератче трудно ще се обясня в 5-6 поста, просто заради липсата ти на образование), Мандела, Ганди, кажи речи всичките земеделци(Стамболийски, Никола Петков и т.н.), Живков(оня с хубавите болници), Ботев, Левски, Ноам Чомски, Дзинпин и да не продължавам то тия стигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Нищо-прочети за тях. Да се надяваме, че нещо ще ти влезе в мозъка. Мога да давам и други примери в световен мащаб-от сърби, руснаци, евреи(АДСКИ много евреи ще се впишат в определението "терористи"; щото по същество Мандела е терорист), американци, французи, чехи и списъкът е дълъг да не продължавам. В същност-единствените две държави, осъдени за тероризъм, са ЮАР и САЩ, но САЩ не признават международните съдилища. Та все тая колко ги съдиш, решенията просто нямат тежест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
а за Мандела...няма да коментирам, че ти няма шанс половината от известните хора да събереш(то един няма да дойде) на твоето погребение, които той събра. Това го оставям на страна, нищо, че ти си Дани Великий(о, разкрий ни истината Всевишни), но преди да почне въоръжената борба е обвиняван на няколко пъти в ...квото намерят, но най-фрапиращото е измяна и то все заради тяхната Харта на свободата(която като принципи не се различава от всяка една днешна Конституция-равенство на хората, равени избирателни права, равни права за работа в държавни институции и т.н.). Която пък от своя страна е била забранено от бялото правителство. И пропагандната машина на белите в ЮАР е бълвала всякакви глупости(неверни) по въпроса. След като не са му давали шанс по мирен начин да си постигне идеите, Мандела започва атентатите. След...грубо 15 год. мирни опити. Преди да почнеш да го съдиш така строго се замисли за Ботев и Левски. Хеле пък да не споменавам гемиджиите. Басирам се, че не си чувал за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Знаеш ли...това, че си неграмотен само по себе си не е проблем...няма нищо лошо или срамно в това. Но ти го натяквам, за да те подсетя, че не може човек чел много(или не толкова много) да пише с такива фрапиращи грешки. Което пак не е проблем, но ти тук се явяваш като пророк на истината, без да имаш грам покритие-просто щото ти липсва четенето. А гледането на пропагандни филмчета е...даже нямам думи. Даже таксиметровите шофьори не могат да паднат толкова ниско:)Апропо: днешните болници са капиталистически...едно време соц. болниците са си били добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
да, да...аз съм простият тук:) я попрочети поне две три книги, че яко се излагаш с тия филмчета:) то ти личи и от изцепките за Ганди и Мандела. И *** малко, Че никога не се е определял като комунист или социалист, ама за тая работа трябва четене и мислене. Ти нито едното не го имаш. На Ганди Айнщайн(социалист по убеждения) му се възхищава, но кой е Айнщайн в сравнение с анонимният Дани с трите шестици, известен аграр от незнайно къде:)Eто ти цитата, който допълва тоя, който си дал ти, ***: Gandhi, "in person must not eliminate either wound anyone, pal either adversary."Ето ти още от него:"Отричам насилието, защото доброто, което изглежда то може да причини, не е трайно; трайно е лошото, което то причинява."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 7
Danny666
преди 9 години
Червен *** комунизма е избил стотици милиони по света. А ФАЛШИВИТЕ ИДОЛИ които се опитват да ви *** в кратуните са такива - просто ФАЛШИВИ.Съжалявам те !Апропо в болницата е хубаво здравната ви система е супер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 7
Danny666
преди 9 години
Календарчо ПРОЗззз си като дупе мили.Gandhi was appointed a Sergeant-Major, taking an oath to be faithful and bear true allegiance to His Majesty King Edward and faithfully serve in the supernumerary list of the Active Militia Force. [CWMG, Vol. 5, p. 262]Before heading to the battlefield, Gandhi published an article titled Should Indians Volunteer Or Not? In it he argued for a religious reason to fight the black Africans, saying:There is hardly any family from which someone has not gone to fight the Kaffir rebels. Following their example, we should steel our hearts and take courage. Now is the time when the leading whites want us to take this step; if we let go this opportunity, we shall repent later. [CWMG, Vol. 5, pp. 273-274]РАСИСТ проповядващ СМЪРТ ! ха ха ха великият ГАНДИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
А ти ли си образованият тук?:) Мандела е бил в затвора, защото вярно е убил, но отговори на въпроса защо е убивал тези хора;) И Ганди ли е убивал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 2
kane
преди 9 години
Вярно е че няма "свободен пазар в САЩ" на 100%Няма го и никъде другаде и нокога няма да го има, защото няма идеална постоянна перфектна среда за съществуването му!Когато *** десни ви говорят за "свободен пазар" и за "магическата ръка на пазара", знайте че шикалкавят и няма какво да кажат на аудиторията и им плямпат простотииВсичко след извода в първото изречение не заслужава времето да се четеПросто приемете истината и се наслаждавайте на есента и любимите хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още