IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли смисъл да се инвестира сега в петролния сектор?

Компаниите от сектора поевтиняха с по 50-60% само за няколко седмици преди парадоксалното дъно на петрола, коментира Цветослав Цачев

17:25 | 14.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Един месец след феномена на отрицателните цени петролът постепенно се връща към нормалното разбиране за търговия с финансов инструмент. Силният срив на цената го превърна в интересен сектор за инвеститорите по света. Петролът и компаниите от добива на петрол станаха възможност да се спечели от възстановяването на световната икономика след края на карантината, когато транспортът на стоки и пътуванията на хората отново се върнат на равнищата преди кризата.

Българските инвеститори също добавиха петролни компании към портфейлите си или започнаха да наблюдават внимателно сектора за по-добри нива за покупки. Това не е учудващо, защото компаниите от сектора поевтиняха с по 50-60% само за няколко седмици преди парадоксалното дъно на петрола. Но дали за един месец има достатъчно позитивни промени за петрола, които да накарат по-консервативните инвеститори да добавят тези акции в портфейлите си?

Светът плува в петрол

Добивът на петрол е повече от потреблението му, но постепенно ситуацията се променя. През април имаше поне 20 млн. барела излишък на ден. От началото на май влезе в сила намалението с 10 млн. барела от ОПЕК+, а Саудитска Арабия добави още 1 милион барела към съкращението на своя дневен добив. Това трябваше да стане пример за останалите от петролния картел, за да изпълнят своите квоти и те горе долу спазват ограниченията. Запасите ще продължават да се трупат и през май. Стресът на петролния пазар идва от липсата на място за съхранение, защото тогава производителите са принудени да свалят цените. Дори спекулантите се решиха да продават на отрицателни цени, за да не се окажат собственици на нежеланата суровина. Засега това е проблем само в САЩ, но ще е казус до началото на юни за цял свят. Пълните резервоари ще доведат до осезаемо затваряне на кладенци, но пикът на запасите е вече близо.

Кога ще се балансира петролният пазар?

Отговорът на този въпрос идва от две посоки. Първата е възстановяването на търсенето на горива по-късно през годината, когато световната икономика излезе от карантината и транспортът се активизира. Но би било нереалистично да очакваме връщане на равнищата от предишното лято. Не знаем още с колко ще спадне потреблението на горива тази година – дали с 5% или с 25%. Това ще се отрази на печалбите на петролните компании, дори и да има намаление на добива в световен мащаб и цените да намерят равновесната си точка на по-високи нива. И като стана въпрос за предлагането, пазарът ще следи колко ще намалее производството извън ОПЕК и Русия. Някои от големите петролни компании вече затварят кладенци. За по-малките компании това не е работещ вариант, защото те може да нямат ресурса да стартират добива след време. Много от тях отиват към фалит.

Пазарът постепенно ще се балансира. Необходими са още поне няколко месеца, за да се доближи равнището на предлагането до търсенето. И вероятно година, за да изчезнат от него компаниите, които работят на загуба и имат големи дългове. Останалите постепенно ще се адаптират и ще използват възможностите си, за да увеличат пазарните си позиции.

И ето в това се крие:

Смисълът на инвестициите в петролния сектор

Ако петролът отново падне на 10-15 долара, в рамките на няколко седмици ще се отвори възможност за спекулативни сделки с деривати върху суровината. Също така ще паднат и цените на някои акции, които си струва да се купят дългосрочно, като трябва да се реагира веднага. За да има ефект върху инвестицията от възстановяването на икономиката, ще трябва да се чака поне 1-2 години. В действителност, тази година предоставя много такива възможности за покупка на пострадали от кризата акции.

Повечето големи петролни компании вече публикуваха финансовите си отчети за първото тримесечие. За тях кризата не е фатална и няма съмнения в това дали ще оцелеят. Много от компаниите намалиха дивидентите си, а други са принудени да ограничават добива и инвестициите в находищата си. Приходите им паднаха заедно с потреблението на горива, докато фиксираните разходи се запазват. Увеличиха се и загубите от горивата на склад, когато цените им се сринаха повече от два пъти.

Как пазарът оценява петролните компании?

Стандартните методи за оценка спират да са актуални по време на такава уникална криза и непрекъснат поток от лоши новини. Прогнозирането на резултатите на една компания е по-близо до хвърляне на зарове, отколкото до икономически анализ. Затова представянето на акциите през последния един месец може да хвърли светлина върху отношението на пазара към всяка една от петролните компании. За този период повечето от тях публикуваха отчетите си за първото тримесечие и оповестиха дивидентната си политика.

Победителите в тази импровизирана класация са Chevron и ConocoPhillips в САЩ и Total в Европа. Щатските са по-малко задлъжнели, но пък Total има много висок доход от дивиденти и далеч по-добра оценка на акцията. Друг плюс за френската компания е диверсификацията във възобновяеми енергийни източници, докато американските ще трябва да инвестират десетки милиарди, за да наваксат изоставането си в бъдеще. Това е предимството на европейските компании, защото диверсификацията извън изкопаемите горива е инвестиция за бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
алелуя ... :))) ... импа съчета в едно изречение ВЕИ и мидичката и не ругае ... :))) ... моля в календарът на инвесторът да се отбелязва датата с червено (или пък зелено ?!) ... :))) ...смисъл има в петролът , но не като производство на горива . сигурно горивата ще имат значение в близките 2 петилетки . но след това , гледайки пазарът на горива в норвегия как се развива , и то само в рамките на последните няколко години , не знам ... ако инвестирах в активи на разни петролни компании , бих се загледал в рафинериите които обслужват , дали развиват петролна и газова химия , веригите им за доставки на химически продукти , които не са горива , обслужват ли големите производители на масови стоки , имат ли R&D центрове за нови материали , рециклират ли ... има какво да се търси и наблюдава ... щом саудитците инвестират в петролно газова химия , а не в инсталации за горива ... :)))очевидно за всички петрол има и то много и в излишък ... технологичната част е тънкото място ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Има ли смисъл да се инвестира сега в петролния сектор?Смисъл има но, в друга плоскост. Не.просто да наливаш едни пари в едни / или други папгали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Разбира се, че сега е златно време за инвестиции в слуз. Ситуацията рано или късно ще се нормализира, а светът просто не може без черната слузеста течност и не виждам как това ще се промени. Има и други работи, които авторът е пропуснал:- Могъщите слузести компании са лидери и в секторът на природният газ (е, щяха да са баш лидери, ако не беше хипермегаебасимогъщият Газпром), а газчицата е горивото на бъдещето.- По-голямата част от приходите на слузестите компании идват от техният бизнес надолу по течението, който е по-слабо засегнат от бизнесът нагоре по течението (т.е. добивът), не че съвсем е незасегнат. Не само Тотал инвестира във ВЕИ, но и Мидичката - и не само. Това не знам доколко е добре или е недобре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още