Има ли риск от стагфлация? По-важните въпроси и отговори

Рискът от инфлация плюс икономическа слабост все още е управляем, но специалистите са разтревожени

Има ли риск от стагфлация? По-важните въпроси и отговори

Колко още ще растат цените? Снимка: Jeffrey Dean/Bloomberg

Още по темата
Коментари
   1| 2    
0
 
1
 
14
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Така като гледам,идва времето на ръчния труд.
4
 
4
 
13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Стагфлация няма да има. Подхранвани от недостиг и висока цена на транспорта от Китай, местните производства ще бъдат стимулирани. И стигаме до момента, в който няма достатъчно работници в Европа, от което идва желаниетп за приобщаването на западните балкани и Украйна бързо. Няма спад в потреблението, поради липса на пари, тъй, че стагфлаия не чакайте, а инфлация. По мои скромни очаквания, ще е световна корекция в цените средно около 20-30%. Все пак безплатен обяд няма и новите пари ще струват толкова, колкото е съотношението между произведени стоки и услуги и количеството пари срещу тях.
1
 
3
 
12
Боян до: Repoman
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Изобщо не приемам такова нещо, погледни в края какво пиша запазване на сегашната ситуация печатницата на макс и вдигане на лихвите, значи промяна на положенението. Разсъжденията ти са плоски и в посока в която ти оттърва.
1
 
4
 
11
преди 1 месец
Теорията твърди че при ръст на цените икономическите агенти ще увеличат инвестициите зада се възползват от по високите цени с цел печалбакоето от своя страна в дългосрочен план уравновесява търсенето и предлагането . Когато това не се случи , а именно цените растат но това не води до ръст на инвестициите се намираме в ситуация на стагфлация .
3
 
5
 
10
Repoman до: Боян
преди 1 месец
Не съм съгласен. Ти приемаш, че сегашното облегчително положение е нормално и равновесно. То определено не е такова, защото с години се наливат пари, които изкривяват всичко. Не може да искаш да имаш същото търсене и ръст след като спреш печатницата спрямо това което е било като си печатал за последно. Въпросът е, че всички толкова са свикнали вече с изкривеното положение, че го приемат за нормално.
3
 
3
 
9
Боян до: Repoman
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Еми то точно това е стагфлацията същия обем работа на по-високи цени, но ти не продължаваш със разсъжденията, където всъщност е проблема същата продукция,а цените нагоре е неустойчиво, понеже щом продукцията е същата значи заплатите са същите, но цените ще са нагоре, което значи потреблението ще започне да намалява като физически обем и от там намалено производство следват уволнения и спиралата се завърта. Точно това е проблема на централните банки и те няма какво да направят освен да стоят и да чакат да изберат по-малкото бедствие и двата варианта са запазване на сегашната ситуация = стагфлация и да вдигнат лихвите = спад на БВП.
0
 
6
 
8
Repoman до: nkavrakov1982
преди 1 месец
Нещо си противоречиш. Това че цените ще се вдигат, не означава, че търсенето на стоки и услуги ще се срине. Цените се вдигат, просто защото има много пари, камари с пари напечатани през последните години. Многото пари като стигнат критична маса просто заливат пазара. Търсенето може би е скочило в момента, но не прекалено съществено. Предлагането също не се е променило съществено, въпреки че и то е скочило, ако гледаме данните за БВП-тата по света. След като има пари, дори и цените да скочат още, то пак ще има достатъчно търсене, съответно фирмите ще работят. Но ще им се наложи да продават на новите цени. Реално, всичко ще си е същото, просто цените ще са нагоре, а обемът подобен.
3
 
3
 
7
data до: oio
преди 1 месец
Проблемът е в инвестициите , а те са ниски навсякъде по света , а са ниски защото очакванията за реализиране на печалба са на ниски нива , а те са на ниски нива заради монополизирането на цели отрасли , а това си е резултат от глобализацията . Така че играта е много по сериозна от печатането на пари . Печатането е само следствие което се опитва да роди някакво платежоспособно търсене и вече десетилетие не успява
4
 
2
 
6
nkavrakov1982 до: oio
преди 1 месец
Цените се влияят и от търсенето,при ценови шок следват фалити и намалено търсене на стоки и услуги,риска се вдига и следва рязка корекция в посока нагоре на лихвените проценти .
0
 
8
 
5
oio до: bertram
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не е точно така. Сектор НИ е на върхово ниво, просто защото последните 10г. се наливаха едни облегчителни пари и като нямаше къде да отидат, отиваха в НИ. Така че НИ ще се успокоят или дори може да имат лека корекция. Но при останалите отрасли, това че тока и суровините повишиха цените си е пак следствие от напечатаните пари, въпрос на време беше парите да напълнят НИ и да започнат да преливат и към другите отрасли. А повечето ресусри вече се експлоатират почти на максимум, затова и следва покачване на цените за да се балансират търсенето и предлагането. И за да разберете че е така, ами представете си че го нямаше това десетилетие на масовото облегчаване, тогава мислите ли че цените на НИ и на ресурсите щяха да скачат както го правят сега? Ами не, но сега просто има много пари без никакво покритие, затова положението трябва да намери нова равновесна точка през цените.
   1| 2