IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има и други обяснения за обърнатата крива на доходността в САЩ

Очакваното поскъпване на облигациите също е причина инвеститорите да ги купуват

08:20 | 21.08.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обръщането на американската крива на доходността предизвика значителна реакция на пазарите през миналата седмица.

Загубите от около 3% за основните американски индекси за един ден бяха придружени от заглавия, подчертаващи сигналите за рецесия, изпратени от необичайното събитие: инвеститорите са склонни да получат по-малка доходност по 10-годишните ДЦК, отколкото по 2-годишните, въпреки че ангажират своя капитал и поемат риск за по-дълъг период. 

И все пак има основателна причина да се смята, че всичко това е било свръхреакция и то не само защото кривата се върна към нормалното си състояние до края на миналата седмица. Има вероятност тя да се обърне отново през следващите седмици и месеци. Нека сега помислим защо може паниката да е излишна.

Най-често цитираната причина за рецесионния сигнал на обърнатата крива на доходността е, че рационалните инвеститори ще блокират капитала си за допълнителни осем години, само ако вярват, че доходността на по-дългия матуритет ще спадне драстично в бъдеще. Това би се случило, ако американската икономика се забави значително.

Това със сигурност е вярно. Но това не е единствената причина, поради която може да настъпи инверсия. Две други причини изглеждат по-вероятни на този етап, пише за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Първо, очакваното поскъпване на облигациите също е причина инвеститорите да ги купуват, дори ако доходността е ниска. Всъщност трябва само да погледнете какво се случи миналата седмица в Европа, където много облигации понижиха доходността си, което доведе сумата на облигациите с отрицателна доходност в световен мащаб до над 16 трилиона долара. Такива очаквания за поскъпване се подкрепят от високата вероятност голям купувач с нетърговска цел - тоест Европейската централна банка - да е на ръба да рестартира мащабната си програма за закупуване на активи, като в същото време понижава лихвите си до още по-отрицателна територия.

Второ, пазарите на облигации в международен план са много по-свързани от националните икономики. Ето защо това, което се случва с доходността в САЩ, също е функция на това, което се случва в чужбина. Това беше подчертано миналата седмица, когато инверсията на кривата на доходността в САЩ последва оповестяването на разочароващи показатели за растежа в Китай, Европа и Сингапур (включително по-лоши от очакваното данни за БВП на Германия - най-голямата и най-стабилна икономика в Европа - през второто тримесечие, които показаха свиване).

Тези две причини изкривяват и традиционната функция за икономическо сигнализиране на обърнатата крива на доходността в САЩ - хипотеза, която бе подкрепена от данните, които сочат стабилно потребление, основният двигател на растежа в САЩ.

Всичко това означава, че тревогите от миналата седмица за рецесия в САЩ през тази година са прекалени. Но това не означава, че няма рискове за икономиката и пазарите. Със сигурност не означава и че кривата няма да се обърне отново.

Възприятието за по-висок риск от рецесия, дори ако се базира на изкривени сигнали, може да бъде опасно, ако алармиращите заглавия водят до намаляване на разходите на потребителите. Това би направило икономиката на САЩ още по-уязвима за регулаторна грешка и/или пазарен инцидент - възможност, която се подчертава от вероятността кривата да се обърне в бъдеще, ако Европа отслабне допълнително, търговското напрежение ескалира, а ЕЦБ се почувства принудена да стане по-активна, независимо от ограничената вероятност за благоприятни ефекти от дейността й върху икономиката.

Второ, САЩ не са имунизирани срещу отслабващия глобален икономически контекст. Това важи особено за корпорациите, които получават приходи и печалби от чужбина.

И накрая, след като корпоративният сектор е по-изложен, фондовите пазари ще останат уязвими за глобалната икономическа слабост, отваряйки възможността за отрицателен ефект върху богатството, ако притежателите на акции се почувстват в по-лошо положение и намалят разходите си.

Реакцията от миналата седмица на инверсията в кривата на доходността беше прекалена. Тя обаче включваше важно предупреждение към политиците по целия свят. Освен ако не засилят своите инициативи за растеж, рисковете от големи икономически и финансови сътресения се увеличават. А при по-ниските лихви по дългосрочния дълг сега е чудесно време за започване на инфраструктурни програми както в Европа, така и в САЩ, които могат да помогнат за привличане на инвестиции от частния сектор, да повишат ефекта от страната на предлагането и да засилят търсенето по по-устойчив начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
1. Намалява, защото все повече неща се произвеждат на все повече места.2. Държави като Германия разчитат твърде много на някои отрасли, като автомобилостроенето, което е в цикличен спад, от който вече има признаци за възстановяване. Но да - Европа има проблеми.3. Тръмп ще прилапа Британия, можеш да си сигурен.4. В Китай силно расте вътрешното потребление. А ръст от близо 5% на такава огромна икономика изобщо не е малък. Ръстове има и в много по-млади икономики, има и най-вече - в САЩ - дори ръстът расте.5. Имаш ли представа колко струва дом в Хонконг? А и там си имат вътрешни проблеми. За Лондон е ясно защо.6. В Европа - да. В Щатите има сериозен ръст на лихвите - ДЕСЕТОКРАТЕН. Намаляването с 0.25% е нищожно.7. Щатските пазари постоянно чупят рекорди, всеки спад е последван от още по-силен ръст. В Европа акциите на много силни компании ВЕЧЕ паднаха силно, много по-силно, отколкото сочи пазарната логика, често без те реално да имат проблеми.Рецесията често е заблуда - в смисъл, че малки производители и търговци затъват и фалират или големите ги изкупуват. Например у нас десетки хиляди дребни търговци фалираха за последните десетина години... защото големите търговски вериги просто ги изхвърлиха от бизнеса. Същото е и по света - големите изкупуват дребните. Просто има окрупняване на бизнеса. Не че което казваш ти е съвсем невярно, но нещата покрай "рецесията" са силно преекспонирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Рецесията се очертава като перманентно , а не като еднократно състояние . Днес може и да се избегне , но след няколко месеца пак същото . Няма отърване , за което тн. застъпници на растежа са информирани , но се правят на ударени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
lyusien
преди 4 години
Защо анализаторите са се вторачили толкова в тази крива Има много по важни фактори които показват че светът е пред рецесия ако не си промени действията 1 Световната търговия чувствително намалява 2. Европа е с много малък ръст и се нуждае от промяна за да избегне рецесията 3. Великобритания все още не знае какво я очаква след Брексит Всякакви фанфари за добра сделка със СА Щ ще млъкнат 4 Китай намалява ръста и износа 5 Цените на жилищата в големите градове като Ню Йорк Лондон Хонг Конг и Париж спадат 6 Централните банки намаляват лихвите вместо да ги увеличават 7. Оптимизма както на пазарите така и на потребителите спада Какво още искат анализаторите Но според мен рецесията е все още преудолима Големите икономи все още имат време Но то е малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
"Относно материала смятам, че на автора (преводача) му бяга причина и следствие. Кое преди кое е. От там, кое, ЗАЩО се случва и в следствие на КАКВО. "Не е случайно, а нарочно търсен ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Колчо Слепеца
преди 4 години
Здравей, ИмпеНадявам се, да се радваш на крепко здраве и гранитна ерекция !Само да вметна, че един балон, по никой начин отменя друг... Третия и четвъртия също...Здрав БЪДИ ! Относно материала смятам, че на автора (преводача) му бяга причина и следствие. Кое преди кое е. От там, кое, ЗАЩО се случва и в следствие на КАКВО. Просто лично мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Облизвации за 16 ГБ - с отрицателна доходност.А моята дивидентна доходност е 6%.Нека някой да ме убеди, че балонякът е на пазарът на акции, а не на пазарът на облизвации !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още