IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката ще се възстанови напълно от коронакризата в края на 2021 г.

Трябва да се въведат облекчения на дълга не само на най-бедните държави, в противен случай и здравната, и икономическата криза ще продължат по-дълго

16:18 | 18.04.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Икономиката ще се възстанови напълно от кризата заради коронавируса Covid-19 в края на 2021 г. Това прогнозира Клаудио Лошер, който е работил 30 години в Международния валутен фонд (МВФ), в предаването „Събота 150“ на БНР.

Лошер е категоричен, че трябва да се въведат облекчения на дълга не само на най-бедните държави. В противен случай и здравната, и икономическата криза ще продължат по-дълго от очакваното.

„Възстановяването ще бъде бавно. Някои експерти го описват като латинската буква U, други с V. Аз бих го описал като отметка, както някои хора наричат онзи символ, който слагаме, когато искаме да отбележим нещо в квадратчето на бланка (√). Той има много стръмна част, в която в момента се намира икономиката ни, но доста по-полегата втора част, каквото ще бъде и възстановяването ѝ“, коментира Лошер.

Светът ще преживее най-тежката година от Голямата депресия насам заради пандемията от Covid-19. Предупреждението бе отправено от управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева през седмицата, в която се проведе традиционната пролетна среща на фонда със Световната банка.

Световният елит се обедини около тезата, че са нужни спешни действия, с които да бъдат подпомогнати държавите в борбата и със самата зараза, и с икономическите последици, които тя причинява. Всички са убедени, че трябва да бъдат инвестирани огромно количество пари. Как да бъдат намерени? Това е въпросът, който разединява страните.

Цяла седмица погледите са насочени към Вашингтон, където са централите на Международния валутен фонд и Световната банка – двете институции, от които все повече държави търсят помощ, за да се спасят от икономическото бедствие, което ни сполетя след Covid -19.

Според Лошер ситуацията е „невиждано досега бедствие“.

„Бих искал да разделя развиващия се свят на две категории. Едната е свързана с много бедните държави, за които Международният валутен фонд и Световната банка, както и Парижкият клуб - в който са включени много от страните от Г-20, вече анонсираха облекчения. Това е много важна стъпка и аз съм убеден, че тя ще помогне на тези държави да се справят със ситуацията много по-бързо в сравнение с това, ако дългът им не бе облекчен. Това са наистина най-бедните държави в света“, посочва той.

„Сега въпросът е за държавите „по средата“ - говоря за развиващите се страни в Латинска Америка, части от Азия и Близкия Изток и дори в Европа. Проблемът е, че към момента няма изработен инструмент, по който може да им се разреши да отложат плащанията по дълговете си. Ето тук виждам по-сериозната роля на Международния валутен фонд, Световната банка и големите частни кредитори, които могат да изработят варианти за отлагане на плащанията или поне на главниците по тях. Знам, че изобщо не е лесно да се постигне такова нещо, но трябва да бъде направено“, допълва той.

Професор Кембъл Харви от универститета „Дюк“ коментира: „Ако сравняваме тази рецесия със световната финансова криза, ще намерим доста разлики. Финансовата криза беше провокирана от структурни проблеми, тъй като тогава банките в Съединените щати и други части на света поемаха твърде големи рискове и оперираха повече като хедж фондове, следователно - попаднаха в беда и трябваше да фалират. Настоящата криза обаче не е причинена от банкови фалити или проблеми в някои друг сектор. Тя е природно бедствие, биологическо събитие, което обаче има и икономически последици“.

Според него има светлина в края на тунела. „Това биологическо събитие има своя завършек и е разумно ние да го очакваме в два етапа. Първият е фармакологично решение, което да намалява симптомите и да облекчава състоянието или казано по друг начин, ако човек се зарази с Covid-19, шансовете му за пълно оздравяване са много по-големи. Очаква се това да бъде факт през есента на 2020 г. Следващият етап е създаването и масовото разпространение на ваксина. Най-вероятно това ще се случи в началото на 2021 г.“.

По думите му „всичко това ще продължи кратко, но ще бъде болезнено“. „Това, което трябва да направим, е да вземем мерки, така че да сме сигурни, че всички тези малки и средни предприятия, които понасят шока от Covid -19, е възстановят бизнеса си“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Веск
преди 3 години
Тозо недоказан оптимизъм да не би да крие нещо дето не се доизказва. Няма никаква гаранция кога ще има ваксини, кога ще са масово достъпни, колко и как мутира вируса, дали няма да се окаже като грипа изменчив и дали въобще това не е бактерологично оръжие. Какво значи пълно възстановяване - това е връщане и задминаване поне леко нивата на БВП от 2019та при това с отчитане на инфлацията. Добре казват - дълговете. Света е задлъжнял до степен на невъзможност за връщане вече. От тук нататък още. Колко и докога? Лихвите вече растат, а дълга е огромен в света. 12 години от предната криза. Уилям *** - Тунел през въздуха. Говорим за прозрачност и цикли. Ето , у нас имаме тежък цикл 12x12, т.е. 144 години. Я вижте какво е имало преди 144години. Точно. У нас. Преди 144 години започва тежкият цикъл на възстановяване на държавата ни. Ще кажете случайности. Да, за огромния брой хора е така - случайност, а за някои като *** не е така. Прогнози, цикли, дълбока философия за нещата. Астрологии, библейски притчи. Дано да бъркам. Време е за промени, време е за смяна на властите по всета, за смяна на елити. Вижте и астролозите какво казват, ама не тази Бойковата астроложка, шарлатанка и лизачка. Та аз казвам поне 6 месеца назад още, да стъпим на здраво и после 2 години за да излезем на стабилен растеж, без да обещвам, че нивата от 2019та ще бъсдат достигнати през 20121ва. България е пред време на промени. Така мисля аз. Икономическият екип на утравляващите е смешен. Просто е смешен. Менда, Горанов, Мавродиев. Как пък не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
Глупости . Докато не се арестуват и осъдят виновниците за кашата днес , ше си останем само с лозунги от типа да сме единни в кризата , а също и с купища дългове . Това си е терористичен акт спрямо света ... естествено врагът отново е неизвестен ... за кой ли път вече .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още