IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото възстановяване от Covid-19 е много неравномерно

Очаква се свиването на БВП през 2020 г. в еврозоната да е близо двойно по-голямо от това в САЩ, докато Китай ще отбележи скромен растеж

11:11 | 19.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Докато някои все още слизат по икономическата стълба, други вече се катерят по нея.</em> <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Докато някои все още слизат по икономическата стълба, други вече се катерят по нея. Снимка: Bloomberg

Когато коронавирусът се разпространи отвъд Ухан, икономиките се сринаха в унисон. По целия свят БВП се сви с мащаб, невиждан в мирно време. Оттогава агресивната фискална и монетарна реакция - и успешното овладяване на вируса в няколко източноазиатски икономики, включително Китай - означаваше, че прогнозата сега вече не е толкова мрачна, колкото някои се страхуваха по-рано през годината. МВФ заяви в своята последна Световна икономическа перспектива, че глобалната икономика ще се свие с 4,4% тази година - ужасна цифра, но не чак толкова лоша, колкото прогнозираният през юни спад от 5,2%. Перспективите за възстановяване обаче далеч не са равномерни, пише Financial Times в редакционен коментар.

Китай, стимулиран от силния износ и намаляването на заразените, което позволи икономическо отваряне, ще отчете ръст от 1,9% тази година - далеч по-оптимистичен резултат от предвижданото досега. Междувременно икономиките на САЩ и Европа все още се очаква да претърпят рязко свиване поради невъзможността да се премахнат напълно ограниченията за движение. 

Има значителни разлики между двата най-големи икономически блока в света. САЩ, където Федералният резерв и Министерството на финансите действаха бързо, за да подкрепят финансовите и трудовите пазари, ще се представят много по-добре от Европа. Прогнозира се американската икономика да се свие с 4,3% спрямо потъване с 8,3% на тази в еврозоната. Сямта се, че икономиката на Обединеното кралство ще се срине с 9,8% - малко подобрение спрямо очакванията на МВФ от юни.

Разликите между големите развиващи се икономики също са ярки. За разлика от Китай и други икономики от Източна Азия като Южна Корея, Индия има трудности с обуздаването на коронавируса, като се очаква икономиката й да се свие с 10,3% през 2020 г. В Латинска Америка перспективите за Мексико остават мрачни, докато тези на Бразилия се подобриха съществено.

От значение е и структурата на икономиките. Нарастването на вноса в Китай през септември подчертава, че страните, които разчитат повече на промишления износ за растежа си, имат предимство. Това не важи за износителите на петрол и тези, които се осланят на вътрешното търсене на услуги.

През идните тримесечия възстановяването ще зависи до голяма степен от способността на държавите да ограничат вируса. Ако ваксината дойде по-бързо от очакваното, или ако лечението се окаже по-ефективно, тогава перспективите за следващата година, когато МВФ очаква растеж от 5,2%, ще бъдат още по-добри.

Ако болестта се проточи и стане по-трудна за овладяване, МВФ правилно съветва страните да похарчат каквото и да е необходимо, за да осигурят фукционирането на здравните системи и да предотвратят социалното напрежение. Нивото на дълга в много развиващи се икономики и някои напреднали такива достигна тревожни нива.

Но въпреки че държавите трябва да изготвят планове за намаляване на дълговата тежест в дългосрочен план, засега е нужно фокусът да бъде върху смекчаване въздействието на Covid-19. Субсидиите за заплати трябва да бъдат премахнати постепенно и само когато възстановяването е в ход. Там, където е възможно, правителствата трябва да харчат за инфраструктура и образование, за да стимулират допълнително растежа.

Пандемията далеч не е приключила. Както правилно изтъкна главният икономист на МВФ Гита Гопинат, предстои несигурен и неравен път. Управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева предупреди, че има вероятност коронавирусът да остави трайни белези, тъй като хората без работа губят умения и надежда.

Прогнозите на МВФ сочат, че най-доброто средство за избягване на този сценарий се крие в ограничаване на разпространението на болестта чрез успешни политики за проследяване на заразените, които ще дадат възможност на икономиките да се отворят по-бързо. Вирусът се разпространи първоначално в Китай, така че неговият пример, и този на други източноазиатски страни, в контролирането му, предлага най-добрия изход за световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още