IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите неволи на Русия подрязват крилата на Путин

Руският президент едва ли ще предприеме нови военни авантюри в обозримо бъдеще

14:30 | 03.05.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Репутацията на Владимир Путин като майстор тактик винаги е била преувеличена. По всички стандарти обаче решението му да започне петролна ценова война със Саудитска Арабия миналия месец имаше катастрофален тайминг. То дойде дни преди пандемията от коронавирус да предизвика блокади в икономиките по света, намалявайки търсенето на нефт. След това самата Русия се поддаде на вируса. Руският президент трябваше да отмени референдума за одобряване на конституционни промени, които биха му позволили да управлява още два президентски мандата след 2024 г., както и парада за Деня на победата в Москва следващия месец, когато се надяваше да бъде домакин на други световни лидери, пише Financial Times в редакционен коментар.

В действителност споразумението за свиване на петролното производство от ОПЕК и Русия с 1,5 милиона барела на ден, което Москва отхвърли на 5 март, бързо щеше да бъде абсорбирано. Глобалното търсене на суров нефт оттогава спадна с 30 млн. барела на ден. Но отблъскването на плана - в опит да се тласнат временно цените на петрола надолу, за да се извадят от бизнеса американски шистови производители с по-високи разходи - торпилира отношенията с Рияд, в момент когато би било разумно те да бъдат запазени. Сделката за съкращаване на производството с 9,7 милиона барела на ден отпреди две седмици беше твърде малко и твърде късно. 

Путин призна в петък, че Русия сега е изправена пред по-голяма икономическа криза от глобалната рецесия през 2009 г. Цените за основния износ на страната (петрола), опора за нейния бюджет, се сринаха точно когато Covid-19 принуди икономиката да спре. МВФ прогнозира, че руският брутен вътрешен продукт може да се свие с 5,5 на сто тази година. Икономисти от московския либерален институт Гайдар предвиждат спад в диапазона 7-12%, което ще доведе до по-голям бюджетен дефицит дори от 6-те процента от БВП, който централната банка на Русия прогнозира. 150-те млрд. долара петролни приходи, които страната насочи към Националния спестовен фонд, могат да покрият част от бюджетния дефицит, но могат и да се изразходват много по-бързо от очакваното.

Междувременно правителственият пандемичен пакет за подкрепа досега възлиза на по-малко от 3 на сто от БВП, с пъти по-малък от тези в повечето развити икономики. Той е насочен към големи компании, а не към малки фирми и домакинства, като освен това е предимно под формата на данъчни облекчения и гаранции по заеми, а не директна помощ. Алексей Кудрин, бившият министър на финансите, прогнозира, че 8 милиона руснаци могат да загубят работата си. Тъй като две трети от гражданите нямат спестявания, това може да доведе до истински страдания.

За Путин последните неприятности идват на труден фон. Няколкото години на спадащи реални доходи, последвани от повишаване на възрастта за пенсиониране през 2018 г., вече свалиха рейтинга му на одобрение. Пандемията разкрива хроничното недофинансиране на здравната система. Президентът планираше да посрещне исканията на руснаците за по-висок жизнен стандарт и по-добро образование и здравеопазването чрез скъпи „национални проекти“, но рецесията ще ги направи по-трудно осъществими.

Много руснаци организираха виртуални протести миналата седмица, оставяйки гневни коментари върху правителствените сгради в картографско приложение. В южния Владикавказ жителите излязоха по улиците, за да протестират заради загубата на работни места. Вероятността, дори и сега, подобна опозиция да ескалира, така че да заплаши бъдещето на Путин, обаче е малка. Руснаците са показали изключителна способност да издържат на трудности.

Но президентския ход да промени правилата, за да може да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., целеше отчасти да потуши маневрите сред „елитите“, които реално го държат на власт. Олигарсите, които гледат на него като на свой гарант, ще следят за знаци, че властта му отслабва. Макар да е малко вероятно да поиска да сключи мир в Украйна - водещият му външнополитически проект от последните години - вътрешните проблеми на Путин могат да гарантират, че той няма да предприеме нови военни авантюри в обозримо бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 1
Antikvar
преди 3 години
Да правят каквото щат. Ако искат да летят на Марс, ако искат да лягат да ***. За мен е важно да спрат да ни се бъркат в работите и на навират пачки с обезценените си пари в анлните отверстия на политиците ни и журналистите ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 3 години
След тази икономическа криза и Русия и светът няма да са същите!!Илюзията, че всичко ще продължи по старому скоро ще се избие от главите на руските олигарси създали СИМВОЛА НА БОТУКСА ПУТИН. Малко са тези които осъзнават, че Русия е бойното поле на което ще се срещнат двете воюващи световни сили - КИТАЙ и САЩ !!Засега тази фронтова линия минава през УРАЛ където на изток от него всичко е КИТАЙСКО .От другата страна на Урал са американските послушковци каквито са ЧУБАЙС, ДЕРИПАСКА, ГРЕФТ, МИШУСТИН и разбира се тяхният клоун ПУТИН. КИТАЙ превзе Казахстан и всички бивши съветски републики.С бързи темпове жъртурковците навлизат в задния двор на руската империя и се предвижват към Кремъл. Подкрепата им от местните структори и населението е безприкословно. КРЕМЪЛСКИТЕ ОЛИГАРСИ СА В ШОК ОТ ВЪЛНАТА НА НЕДОВЕРИЕ И ОМРАЗА, КОЯТО ПЪЛЗИ ОТ ПЕРИФЕРИЯТА КЪМ МОСКВА. Вижда се как хора като МИШУСТИН напускат като плъхове потъващият кораб с причини нямащи нищо общо с тяхното здравословно състояние!!Измисленият се от руските олигарси идол ПУТИН се е скрил в някаква дупка и показва някаква форма на присъствие, която граничи с БЯГСТВО от КРЕМЪЛ!!КОЙ УПРАВЛЯВА В МОМЕНТА В КРЕМЪЛ?!!!До месец два ще имаме отговора на този въпрос. Едно е сигурно - ВЛАСТТА СЕ ИЗПЛЪЗВА ОТ РЪЦЕТЕ НА ПУТИН И СТОЯЩИТЕ ЗАД НЕГО ОЛИГАРСИ. РУСИЯ Е ПРЕД РЕВОЛЮЦИЯ КОЯТО Е НЕИЗБЕЖНА И КОЯТО ВЕРОЯТНО ЩЕ ИМА МАОИСТКА ПО СВОЯТА СЪШНОСТ. Едва ли САЩ в момента са в състояние да помотнат на създадените от тях олигаси, които ще са първите жертви на онова което предстои да се случи в Русия. ЕДВА ЛИ КАРАНТИНАТА ПРЕВЪРНАЛА МОСКВА В ЕДИН ГОЛЯМ ЗАТВОР ЩЕ СПРЕ ПРОЦЕСА НА РАЗПАД НА ЕДНА КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ КОЯТО ДЪЛГИ ГОДИНИ ГО ИГРАЕШЕ ПАТРИОТИЧНО И В УСЛУГА НА ЗАДОКЕАНСКИТЕ СИ МЕНТОРИ. ИГРАТА СВЪРШИ. ИДВА ВРЕМЕ В КОЕТО МАСКИТЕ ПАДАТ И СЕ ВИЖДА КОЙ КОЙ Е И КОЙ СТОИ ЗАД НЕГО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
doba
преди 3 години
Ето го и Батька: https://segabg.com/hot/category-foreign-country/prezidentut-na-belarus-alkoholut-e-5-puti-po-smurtonosen-virusaВ Минск - Парад Победой, в Москва - тишина. Хех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
doba
преди 3 години
Той Путин е ясен - ще пада!И така от години.А какво става с Батька и Белоруссь - една от страните в Европа без мерки срещу Ковид 19?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
Тебе пък кой те дърпа бе ... стяга те корделата май ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
fon
преди 3 години
Изобщо не ми пука за тия ***, пука ми че постоянно дърпат България надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
Hermes73
преди 3 години
Страна с доказани суровини и ресурси за над 150 трилиона долара не е за оплакване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
по какво се различават тактиците от стратезите ...горе долу наясно ли си ...?и се пише "окУпирали" , а не окОпирали... иначе другите ти "разсъждения" не ги четох изобщо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
korn
преди 3 години
И по доре за самия Путин че воените му авантюри и те като руската икономика. Преди години тактика от Кремъл заяви че, ако някой пипне Сирия ще си има работа с него. 10 години по късно Сирия е в руини, САЩ са окопирали петролните и находища, Турция се е разположила трайно, израелските пилоти си правят сутришната физзарядка бомбейки наред, европейците имат бази, иранците щъкат напред-назад. В Украйна тактика тръгна за Киев, а стигна до първия град Донбас. Анексира Крим, който преди войната си беше руска автонома база така или иначе. Настрои всички украинци срещу Русия за векове напред и изгуби Украйна завинаги. Най добре е да няма пари за да не се излага, като пушещ античен самолетоносач изгубил се в морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още