IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта на Путин в Украйна

САЩ са убедени, че Москва се готви за инвазия, но в Европа не мислят, че руският президент е готов да започне война

11:50 | 05.12.21 г. 19
<p>
	<em>Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

Висши американски чиновници се опасяват, че руският президент Владимир Путин иска да нажежи докрай положението в Украйна, разполагайки военни части по границата със страната. Но Путин може и да има точно обратното намерение - вместо гореща инвазия, дълбоко замразен конфликт, пише в анализ европейското издание Politico.

През изминалата седмица външните министри на САЩ и Русия разговаряха в Стокхолм и се видя колко различни са позициите на двамата по казуса. Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен напрежението в региона се подклажда от Русия и единствената заплаха за военна агресия идва от Москва. Според Сергей Лавров обаче напрежението идва от плановете за разширяването на НАТО на изток.

Това, за което и двамата се съгласиха, че президентите на двете страни трябва да поговорят директно през следващите дни. На 4 декември от Белия дом официално потвърдиха, че двамата лидери ще разговарят чрез видеовръзка на 7 декември.

Русия отдавна иска да се откаже от т.нар. "Нормандски формат" на преговорите с Украйна, инспирирани от Франция и Германия. От месеци Путин отказва да присъства на срещите, пренебрегвайки дори личната молба на канцлера Ангела Меркел, която вече се сбогува с поста си. Москва би предпочела директни преговори със САЩ, което ще ѝ върне статута на суперсила, посочва още изданието.

След като разговорът с Джо Байдън беше потвърден добре осведомени руски анализатори коментират, че риска от военна инвазия е намалял съществено за сметка на новите преговори.

Но надеждите на Москва за нов формат на разговорите може и да са напразни.

Антъни Блинкен многократно е коментирал, че най-доброто решение е Русия да се завърне в разговорите във формата, воден досега. Много наблюдатели обаче са убедени, че преговорите са мъртви, защото нито Русия, нито Украйна са съгласни да посрещнат своите задължения.

Самият Байдън вече коментира какво смята да направи - да събере набор от "смислени инициативи, които да затруднят Путин да продължи да прави това, от което хората се притесняват, че може да направи".

Според анализатори, дори и Вашингтон да влезе в директни преговори с Москва, Джо Байдън има много малко неща, които да предложи и да удовлетвори своя руски колега. САЩ и НАТО вече имат железен ангажимент да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

САЩ и техните съюзници не признават анексацията на Крим, заради която бяха наложени множество санкции срещу Русия, Те няма да поискат от Украйна да се откаже от Донецк и Луганск, които в момента са окупирани от руски сепаратисти. НАТО няма да позволи и вето на Русия срещу амбициите на Украйна за членство в алианса и ЕС.

"Само Украйна и 30-те члена на НАТО могат да решат дали Украйна е готова за членство в НАТО", коментира преди дни генералният секретар на  организацията Йенс Столтенберг по време на среща на външните министри от НАТО в Рига. Русия няма право да създава несигурност, опитвайки се да контролира своите съседи, допълни още той.

Но някои членове на НАТО изказват скептицизма си за относно желанието на САЩ да спрат руската инвазия в Украйна. Те виждат сателитните снимки, показващи мобилизацията на руските военни и разполагането на оръжия по границата, но се питат наистина ли Владимир Путин желае да започне война.

В доклади, подготвени за Европейската комисия и представителите на страните в общността, е отбелязано високото ниво на тревога, вдигнато от САЩ, но и заключение, че едва ли Русия ще започне атаки, тъй като няма логистична подкрепа за дълготраен конфликт с Украйна.

В доклада е записано още, че според Вашингтон Путин в момента не блъфира и има сериозен риск за инвазия в Украйна. Но без логистична подкрепа ще са нужни поне 1-2 месеца за мобилизация на руската армия за инвазия и затова и не се очаква подобно развитие на нещата.

Много по-вероятно е руският президент да използва струпване на войските по границата с Украйна, за да изкаже своето недоволство от засилването на връзките на Украйна със САЩ, Великобритания и НАТО, както и покупката на въоръжение, включително и турски дрон, използван наскоро за обстрел на позиции на сепаратистите.

В Украйна няма бази на НАТО, но съюзниците са изградили тесни контакти, провеждат се военни обучения и продават оръжейни системи.

Неофициалният доклад все пак не изключва възможността Русия да се готви за бърз военен конфликт по подобие с войната в Грузия през 2008 година. Тогава Москва използва като предтекст сблъсъци между грузинската армия и сепаратасти, коментирайки че това е провокация на Тбилиси. Сега Путин може да реши да използва като мотив на военен конфликт военното оборудване, разположено в близост до руските сепаратисти в Донецк и Луганск.

Антъни Блинкен също осъзнава този риск и призова и Украйна към сдържаност и да не предприема провокации.

Владимир Путин отдавна настоява, че руснаците и украинците са един народ, включително и в статия от миналия юли, озаглавена "За историческото единство на руснаци и украинци". Но дори и да са смятали така, след анексирането на Крим и годините на конфликт в Донбас, голяма част от украинците презират Русия и нейния лидер. Днес мнозинството украинци подкрепят пътя, който ще ги отведе до членство в НАТО и ЕС.

САЩ вече се отметна от едно обещание към Русия - НАТО да не бъде разширяван с членове "на изток от Берлин". Затова и сега според анализатори единствената гаранция на Москва, че Украйна ще остане извън алианса е дълбоко замразен конфликт по подобие на Приднестровието в Молдова или в Южна Осетия и Абхазия. По този начин ще направи присъединяването на страна, притисната от такъв конфликт нежелано от другите членове на НАТО.

Всъщност и в момента някои европейски членове на алианса са против приемането на Киев именно с мотива да не бъде сметнато за провокация срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 2
Werter
преди 2 години
"В России власть чекистов и бандитов" - това е достатъчно.https://***.youtube.com/watch?v=sXLDVjTJGZk&list=PL6yC1K9FugDKRTrqMzMeaNJ7Q9eEeCxWh
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Забавлява ме неприязанта на някои не съвсем мъже, съдейки по вторични белези, като само при споменаване на името му подскачат. Смешно ми е някои да се страхуват от Путин и да отдават всичките си несполуки на него, дори и в полов аспект. Путин им лази по нервите с това, че прави Русия все по-силен фактор в международната политика.И НИКОГА не забелязват агресията на НАТО и САЩ. Толкова си могат.Що се отнася до "анексията" на Крим, нека си припомним - преди 44 години турците завзеха един ден произволно част от Кипър и още е Северен Кипър, призната само от Турция комай. Събитията с Косовo знаетe как се случиха. ХАЙДЕ да оправим първо двата случая и тогава ще мислим за Крим, който от векове си е руски и най-върлите врагове на Русия не отричат, че изборите минаха мирно и честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
г.лу.пак, живея на село и имам доста декари да обработвам, нито цент европейски субсидии, диви зверове минават край оградата ми, защото съм накрая, затова имам пушка и доста добра средноазиатска овчарка, говоря 5 езика, имам доста деца и внуци, магистър по електроника съм и съм работил от Средна Азия до Британия. Ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Изтрили ми поста заради ОФЕ? Че не е ли вярно? Сите участници в SS дивизиите на Източния фронт днес пак са се събрали за нов поход Nach Osten. Да правиш едно и също и да чакаш различен резултат? Нали точно това беше определението за gлупав човек? Или днес "новото нормално" се прави точно от такива люде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Когато мишoкa остане без никакви заучени опорчици, почва да плаши анонимно. Някой може и да му се върже, ако не знае профила на редовото русоробче - дребно лузърче в живота. Но иначе клавиатурен смелчага. Аре отивай да претакаш зелето в панелното си мазе с 10 литровата кофа, че 20 не можеш да я вдигнеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
попрочети малко повече - ще видиш че Русия е многонационална държава и всички имат училища и могат да си ползват официално езика. къде е нацизма тогава? неук си момче.а в Украйна не дават на рускоговорящите езикови права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
ето, че е ясно - ти си нац.ист. иначе няма как да искаш изличаването на 2 държави. а навремето мислихме друго за европейските цености, каква стана тя. борците за евро.гейски ценности искат да изличават държави. в Белгия пък вече нямало да пише по документите кой какъв пол е, че много полове станали там.и затова искат да заличат Русия - защото там имало само 2 пола.ех Брюксел, Брюксел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
много си се разпенил, да не ти стане лошо, внимавай, по-полека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
русия трябва да бъде заличена. турция също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 2 години
Колкото до куба, един американец не участва в инвазията в залива на свинете. И крим и донбас бяха превзети от руски военни. В куба бе отнета собственост на американски граждани за милиарди долара. В крим бе национализирана собственост на ъкраинци за много милиарди долара. В момента кубинците(както и виетнамците) се молят, американци върнете се! И в крим ще се молят украинци върнете се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още