IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски компании успяват да се възползват от недостига на чипове

Някои производители на чипове и свързаните с тях технологии очакват лавинообразен растеж на търсенето през новата фискална година в Япония

11:44 | 11.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Тъй като глобалният недостиг на чипове хвърля сянка върху индустрии като потребителската електроника и автомобилите, няколко малки японски доставчика се намесват, за да отговорят на лавинообразния ръст на търсенето, пише Bloomberg.

Работниците, които продължават да изпълняват своите служебни задължения дистанционно, стимулират ръста при покупките на компютри, смартфони и видео игри, което от своя страна води до недостиг на полупроводници, използвани в други индустрии.

Големите автомобилни производители са принудени да намалят производството - в световен мащаб секторът може да загуби 60 млрд. долара заради намалените продажби през 2021 г. в резултат на нарушените доставки, според изчисления на IHS Markit.

„Доставчиците на чипове се справят добре, тъй като поръчките за автомобилни чипове и чипове за потребителски уреди се увеличават“, коментира ситуацията Шоичи Арисава, анализатор в Iwai Cosmo Securities Co.

В Япония производителите на чипове, като Towa Corp., ще регистрират ръст при поръчките през втората половина на новата фискална година, от октомври или по-късно, смята Арисава. 

Според Bloomberg следните японски доставчици ще бъдат облагодетелствани от нарастващото търсене:

Towa

Towa произвежда формовъчни машини за полупроводници, както и тестери за проверка на интегрални схеми и пластмасови компоненти. Базираната в Киото компания е сред най-големите в световен план доставчици на формовъчни технологии. Тя използва специален метод за запечатване на чипове, а технологията се прилага за автомобилни електронни устройства, включително за електронни блокове за управление на двигателите.

През фискалната 2020 г. 87% от приходите на Towa идват от производството на полупроводници. Оперативната печалба на компанията достигна 1,2 млрд. йени (11 млн. долара) през тримесечието, приключило през декември 2020 г., като дружеството увеличава прогнозата си за печалба за настоящата финансовата година. Общо за миналата година акциите на Towa поскъпват със 78 на сто.

Lasertec

Lasertec Corp. разработва инструменти за проверка и измерване на фотомаски. Компанията е и единственият в света производител на тестови машини, необходими за проверка на конструкцията на чипове за екстремна ултравиолетова литография (EUV).

Lasertec е основана през 1960 г. за разработване на рентгенови телевизионни системи. Базираната в Йокохама компания има офиси още в САЩ, Германия, Южна Корея, Тайван, Китай и Сингапур, като продажбите ѝ в Азия, с изключение на Япония, представляват 65% от нейните приходи.

Lasertec планира да играе ключова роля в EUV литографията, използвана от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics Co., при разработването на чипове за Apple Inc., споделя анализаторът на Bloomberg Intelligence Масахиро Уакасуги.

През първата половина на фискалната 2021 г. продажбите, печалбата и поръчките на Lasertec отчитат рекордно високи стойности, като свързаните с EUV технологията продукти стимулират доставките. Компанията също така увеличи прогнозата си за оперативна печалба за цялата година през февруари до 20 млрд. йени. За 2020 г. акциите ѝ поскъпват със 118%.

Advantest

Advantest Corp. произвежда тестови устройства за полупроводници и електронни измервателни уреди.

Приходите от продажбите на компанията се увеличават до 276 млрд. йени през фискалната 2020 г. от 162 млрд. йени през 2016 г. Тя се стреми към продажби от 300 до 400 млрд. йени до 2027 г., както и към 22% марж на оперативната печалба, чрез разширяване на бизнеса си отвъд тестването на чипове.

Продажбите ѝ в Азия, с изключение на Япония, съставляват около 86% от приходите на Advantest.

Компанията увеличи прогнозата си за оперативната печалба през януари до 67 млрд. йени, надминавайки прогнозите на анализаторите. През финансовата 2020 г. сегментът на Advantest, свързани с полупроводниците, представлява повече от 70% от приходите на компанията. Акциите ѝ за 2020 г. поскъпват с 25 на сто.

Rorze

Rorze Corp. разработва и продава автоматизирани системи за производство на полупроводници и плоски дисплеи. Основните ѝ продукти са роботи, които пренасят полупроводникови пластини и оптични компоненти.

Продуктите ѝ, свързани с автоматизираните системи, представляват повече от половината от продажбите на Rorze. Оперативната печалба на компанията достига 2,7 млрд. йени за тримесечието, приключило в края на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още