IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрени уроци от Япония

Подкрепата за изграждането на нови ядрени мощности в Европа и САЩ остава крехка и един сериозен инцидент може да я унищожи напълно, пише Financial Times

15:00 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Атомната централа във Фукушима Fukushima No.1 през октомври 2008 г. <i>Снимка: БТА </i></p>

Атомната централа във Фукушима Fukushima No.1 през октомври 2008 г. Снимка: БТА

В съвременната история има два значими инцидента с ядрени електроцентрали – частичното разтопяване на реактор в американската Three Mile Island през 1979 г. и последвалата седем години по-късно катастрофа в Чернобил, Украйна. И двата инцидента доведоха до рязък спад в подкрепата за ядрената енергетика в световен мащаб, пише Financial Times.

Твърде рано е да се каже какви ще бъдат последствията от аварията във Фукушима, Япония. Властите все още се опитват да овладеят положението в ядрената централа, където вследствие на опустошителното земетресение охладителните системи на два от реакторите отказаха, предизвиквайки частичното разтопяване на ядрата им. Снимки и информация за експлозиите вече обиколиха света, както и данни за служители на централата, станали жертва на радиоактивно облъчване. Вероятността аварията в Япония да се окаже катастрофа от мащабите на Чернобил е напълно възможна, пише изданието.

До момента японските власти са напълно открити за инцидента. Предприетите действия бяха решителни – населението на десетки километри в района беше незабавно евакуирано, а реакторите, в опит да бъдат охладени, бяха наводнени с морска вода.

Ядрените инциденти, както и терористичните атаки, събуждат дълбоки страхове в обществото. Това може да обясни защото малкият брой жертви във Фукушима привлича такова внимание, след като общият брой на жертвите от земетресението и цунамито вероятно надхвърля 10 хил. души.

След Чернобил ядрените инциденти са сравнително по-малко. Това се дължи частично на по-добрата архитектура на реакторите и новите системи за сигурност. Тези подобрения, в съчетание с усилията за борба с глобалното затопляне, мотивираха западните правителства отново да разгледат възможността за изграждане на ядрени реактори. От друга страна, в изпитващите енергиен глад развиващи се страни, индустрията процъфтява.

Ядрената енергия може би има място в усилията за намаляване на емисиите от въглероден двуокис, но опасенията за нейната безопасност може да погубят ренесанса й, най-малко на Запад. Въпреки че през последните години подкрепата за изграждането на нови ядрени мощности в Европа и САЩ донякъде се посъживи, тя остава крехка, и един сериозен инцидент може да я унищожи напълно.

След Чернобил Международната агенция за атомна енергия въведе по-строги стандарти за ядрена безопасност. Повече от две десетилетия по-късно тези стандарти остават доброволни. Сега ядрената индустрия настъпва в страни от развиващия се свят, където обществото няма достатъчен контрол над решенията за изграждането на подобни мощности.

Това налага да бъдат предприети спешни стъпки, които да гарантират, че новите ядрени централи в развиващите се страни ще бъдат безопасни. Фукушима ни припомня колко трудно е да се овладее разтапянето на ядрен реактор.

Ядрените инциденти не признават граници. Япония далеч не е единствената страна, която оперира ядрени централи в земетръсни зони и затова стандартите за ядрена безопасност трябва да се спазват от всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още