IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И тогава Меркел избухна…

Канцлерът усеща голямата отговорност, която носи в причинената от коронавируса криза, и изглежда, че това бреме ѝ е тежко

21:06 | 16.10.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/HAYOUNG JEON</em></p>

Снимка: EPA/HAYOUNG JEON

Беше около 14:25 ч. в петък следобед, когато гневът избухна от нея. „Как можем да предотвратим повторение на подобен икономически срив (като през второто тримесечие на 2020 г.)? Ако искате това, тогава знаете какво да правите. Ако искате това, трябва драстично да намалите броя на контактите“, каза Ангела Меркел с непривично силен за нея глас. Очевидно в този момент канцлерът имаше проблеми с овладяването си.

След двудневната Среща на Върха на ЕС в крепостта на коронавируса в Брюксел, на 765 километра от Берлин, Меркел седи в тъмна стая пред екрана - и трябваше да говори за Европа. Но беше ясно кого има предвид в този момент: Всички онези министър-председатели, включително тези от сестринските ѝ партии, които отказаха да ѝ се подчинят, когато тя призова за значително по-строги ограничения за контакти във всички германски федерални провинции. "Посланията от нас не са достатъчно твърди, за да избегнем катастрофата", каза Меркел на премиерите в сряда. И добави малко прибързано: "Тогава ще се върнем тук след две седмици”.

На следващата вечер - бе малко преди полунощ и първият ден от срещата на върха на ЕС тъкмо бе  приключил - Меркел вече даде изблик на чувствата си, когато напускаше сградата на заседанията в Брюксел: „И въпросът за това как можем да излезем от тази пандемия ще е  решаващ за здравето на много хора. Това решава колко хора трябва да умрат? И това също така определя нашите икономически резултати“. Канцлерът усеща голямата отговорност, която носи в тази криза, и изглежда, че това бреме ѝ е тежко.

Коронавирусът беше най-важната тема на тази среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС. Надпреварата с времето за постигане на Brexit със сделка в крайна сметка и всички подскоци, заплахи и ултиматуми на британския премиер Борис Джонсън изглеждаха просто като досадна вторична тема, за която по някакъв начин трябваше да се погрижим бързо.

Така Меркел посрещна със студено хладнокръвие анонса от Лондон, че страната сега ще се подготви за „No deal“ - което всъщност така или иначе Обединеното кралство прави в продължение на месеци: „Ако зависи от мен, трябва да продължим да водим тези преговори и сега”. Но какво трябваше да каже тя? Какво може да повярва канцлерът в този проклет дебат за Brexit

Докато Джонсън обвини ЕС в петък, че не води сериозни преговори, британският външен министър Доминик Рааб каза почти едновременно: „Ние сме близо. Остават само два спорни въпроса”. Единението изглежда по различен начин. Едно е сигурно: Търговско споразумение между ЕС и Обединеното кралство, което да е готово да бъде подписано, трябва да бъде налично „най-късно до края на октомври“, както каза ръководителят на комисията по външни работи и представител по темата Brexit в Европейския парламент Дейвид Макалистър (CDU). В противен случай парламентарният контрол няма да е възможен до края на годината.

На тази среща на върха не беше постигнато много, въпреки че на масата имаше големи теми. Няма напредък в преговорите за Brexit. Няма напредък в обсъжданията по общите климатични цели за 2030 г. Няма напредък в преговорите за ефективен „механизъм за върховенство на закона“ - т.е. намаляване на средствата в случай на нарушения на принципа на правовата държава от отделни държави от ЕС. Всъщност Парламентът поставя това условие за одобрението на многомилиардния фонд за възстановяване от кризата.

Европейската говорителка на Зелените Франциска Брантнер е повече от възмутена: „Тази “Среща на върха“ проиграва ценното време. Сега се нуждаем от споразумение за силен бюджет, с повече пари за програмите на ЕС за научни изследвания, цифрови технологии и климат и ясни санкции за тези, които унищожават демокрацията“, казва тя пред DIE WELT. Освен това според нея трябва да има пътна карта за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 60 процента до 2030 г. и заповед към ЕК “да не предава нашите стандарти“ в преговорите за Brexit. “Всички тези въпроси не са изяснени, поради което федералното правителство трябва да свика специална среща на върха за ноември”, настоява тя.

Все пак “шефовете" се съгласиха в бъдеще да координират по-тясно ситуацията с коронавируса в техните страни. Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова държавите членки да постигнат общоевропейска хармонизация, например по отношение на продължителността на карантината и стратегиите за тестване. „Това е важно“, подчерта Фон дер Лайен. Остава да видим дали това наистина ще се случи.

Канцлерът Меркел успя да накара правителствата на ЕС да обменят информация за ситуацията с коронавируса чрез видеоконференции веднъж седмично, ако е необходимо. "Всички правителствени ръководители описаха едно и също нещо: че броят на заразените в страните се увеличава изключително много", каза австрийският канцлер Себастиан Курц. Ясно е - втората вълна на пандемията вече пристигна в цяла Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
зелевият *** е пипнал вируса , щото 24/7 е на компютъра в непроветрената гарсониерка на баща му , ядейки *** ... сигурно и хемороиди е пипнал от сдене и тролене !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Прав си, че нямам медициснко образование, но може би няма да ме сложат за санитар предвид образованието ми и възможностите ми да възприемам и уча бързо. Оздравяването на един пациент зависи от неговото цялостно състояние и както знаем удря къде?! Най-болните. 60% от хората не могат да прихванат вируса изобщо. Как ще протече болестта при останалите зависи от няколко неща. Много малък % от болните всъщност са в критично състояние и обикновенно това са хора, които и някои лек грипен щам би ги съборил. Вместо да пишеш глупости вземи бъди по-обективен. Ти все изкарваш данни и линкове за разни неща, но като става дума за ковид, нищо! Празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Лъжа е и то огромна. Както написах има тонове информация вече. Да не говорим, че хиляди доктори излязоха о продължават да излизат с декларации срещу правителствените мерки тъй като нанасят огромна вреда, в сравнение с някакъв измислен грипо-подобен вирус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
пиши се доброволец в ковид отделение , вероятно ще те сложат санитар , щото очевадно нямаш медицинско образование , поработи две-три седмици , да видиш за колко време оздравява един пациент и как , и после пак пиши ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
julian12
преди 3 години
Господарите я натискат, а стадото не слуша. Явно много й идва. Ако не беше лъжа всичко щеше да е ОК, но Меркел й идва в повече явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
julian12
преди 3 години
И децата научиха, че това е огромна лъжа. Толкова много противоречия с това нещо наречено пандемия, че даже не мога да ги изброя... Жалко, че и вие играете тоя цирк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 3 години
Eх.. благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
Hahoto2
преди 3 години
"Това е важно, подчерта Дон дер Лайен"Браво Бойчо, мафията трябва да се нарича с истинските и имена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
всичко е цирк ... Бойчовите старания най-вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
Sandy
преди 3 години
Меркел много добре знае, че корона вирус няма, че всичко е лъжа и измама, но играе в тоя световен цирк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още