IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете се подготвят за атака над юана

Докато китайската икономика навлиза в криза, спекулантите надушват шанс

08:13 | 02.02.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кайл Бас може да е съвсем сигурен: Неговият хедж фонд Hayman Capital Management се е освободил от повечето от своите инвестиции, пише Wall Street Journal.

Пакети с акции, суровини, облигации - всички тях американският фонд мениджър е продал, за да поеме гигантски залог. Около 85% от общия капитал на хедж фонда според вестника вече са инвестирани в предприятия, които разчитат на обезценяване на китайската валута юан и на хонконгския долар - така наречените къси позиции.

Бас си спечели преди години име, залагайки срещу жилищния пазар в САЩ - и след това спечели около 500 млн. долара. Сега хедж фонд мениджърът от Тексас вярва, че юанът ще се обезцени с до 40 на сто през следващите три години: „Ако искаме да говорим за степента, то ще сме свидетели на нещо много по-голямо, отколкото кризата в САЩ", казва той. 

Очевидно цяла редица добре капитализирани хедж фондове са на същото мнение. Според материала и Greenlight Capital, която през 2008 г. успешно заложи на катастрофата на американската банка Lehman Brothers, разполага с къси позиции, които ще се изплатят в случай на слабост на китайската валута. Хедж фонд мениджърите Стенли Друкенмилър бивш президент на хедж фонда Duquesne Capital Management, и Дейвид Тепър очевидно са позиционирани с частния си капитал срещу юана. 

Залозите са както разбираеми, така и като рискови. Юанът наистина е под натиск: Китайската икономика вече отчете най-бавен ръст от четвърт век, цените на акциите на фондовите борси са като влакче в увеселителен парк, а капиталовите потоци изтичат бързо в чужбина. Hayman Capital започна да разширява късите си позиции през изминалата година, след като хедж фондтр анализира китайската банкова система и разпозна бързото нарастване на дълга като заплаха. Китайската централната банка ще трябва скоро да рекапитализира банките в страната с милиарди долари, гласи оценката.

В допълнение към тревожната информация вероятно и изявленията, направени от легендарния инвеститор Джордж Сорос, също са предизвикали настроения срещу юана. През септември 1992 г. сега 85-годишният милиардер направи залог срещу британския паунд - и спечели рискования си облог на стойност около 1 млрд. долара въпреки ожесточената съпротива от страна на британската централна банка. Сега той нападна и Китай.

Колко негативно Сорос в момента говори за китайската икономика, наскоро се вися и на Световния икономически форум в Давос. Там Сорос прие мнозина на вечеря, за да изрисува ситуацията в света в тъмни краски. По време на глобалната финансова криза от 2008 г. високорисковите заеми за недвижими имоти са били отправната точка, каза Сорос. “Този път Китай е причина". Компаниите в страната са в свръхзадлъжнялост, икономиката се заби в дефлация - т.е. налице е една спирала на спад в заплатите и цените, и за капак Китай изнася тези проблеми в целия свят. “Това е сериозно", пророкува Сорос. “Твърдо приземяване е неизбежно".

Въпреки това има една съществена разлика между залога на Сорос срещу паунда преди четвърт век - сега врагът е силен и решителен. През последната седмица официозът на комунистическата партия Renmin Ribao предупреди инвеститора да не води война срещу юана. Заглавието е красноречиво: “Обявяване на война срещу китайската валута? Ха, ха!"

Китайската централна банка има валутни резерви за около 3300 млрд. долара - и може да ги използва. Ако ползва част от тях, това ще доведе до отслабване на долара и укрепване на националната валута. И тя вече го направи - през последната година и половина резервите вече са се свили с около 700 млрд. долара - а хедж фондовете имат все повече залози срещу юана.

Може би китайското правителство се намира под натиска на т. Нар. „Сорос-Ефект“. Ако достатъчно финансови инвеститори последват легендарния инвеститор, то наистина юанът може да се окаже под сериозен натиск. А това би било самосбъдващо се пророчество.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Китайците нямат друг избор. Те трябва да повишават доходите и то възможно най бърз начин. Намаляващото потребление на китайска продукция от страна на запада буквално ги пресира. Запада вече не е в състояние да купува както преди. Нямат пари! Сътресенията в Китай ясно показват, че запада е в упадък. Сега задачата им е да трансформират икономиката си от експортно ориентирана към такава основана на вътрешното търсене. Това няма как да стане без да минат през повишаване на дохода на населението.Така че те не бягат от това. Освен това им е необходим преход към икономика с по висок дял на услугите във БВП-то им, което не става бързо и лесно а времето ги притиска защото запада скоро може да се срути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Цената на труда в Китай се повиши и затова могат да използват девалвация на юана и заради валутните войни 40% от сега нататък е много но може да стане защото юана вече е резервна валута тоест от ноември тази година ще стане официално и може да настроят курса Иначе Китай няма кой да ги бие като икономика защото освен ,че могат да произвеждат всичко имат и буфер с вътрешното потребление за да подържат растежа още десетилетие Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group добре обясни как е имало растеж - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ САЩ имат около 355% общ дълг - http://***.usdebtclock.org/#на ЕС е малко повече и страшното е не е във държ.дълг - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
michaelis1,2Хайде и ти отговори на тези въпроси .... да ни оправиш малко настроението :- ти колко водолазни костюма имаш (си приготвил) ?- колко от тях са проверени, че не пропускат ?:-]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 8 години
Прави сериозни грешки.Ако беше така в момента милиони китайци щяха да работят във целият свят на ниво оперативни мениджери или високи в производството, но освен това да става в Китай никъде другаде не става това и то при държавните компании.Работната сила е с ниска добавена стойност и именно когато достигне цената на труда като на капиталовите стоки почва и и това, което виждаме сега - девалвация на юана да подпомогне експорта и да отмести иморта чрез обикновният китаец супер, а? Ами като се завъртят няколко пъти по няколко трилиона какво ще стане се пита - имаш няколко години и сам ще разбереш.А до тогава виж има ли в Китай свободи или не https://***.youtube.com/watch?v=JPruo_sfT-w - Понци схема за милиарди и какво прави партията, ами путошава протеста - голям базик хем губиш пари, хем не може си ги върнеш хем и те бият щото много говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Китай има GDP 11 трилиона и общ дълг 30 трилиона (дълг бил само 7 трилиона за 2007, т.е. огромна динамика на задлъжняване), на фона на което 3 трилиона резерви не са чак толкова много. По бързина на задлъжняване (за последните години) Китай е само след Ирландия, Сингапур, Гърция и Португалия.Не подценявайте акулите от хедж фондовете! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Ема, гледай сега, малко попреиграваш. Образоваността е от типа, акто България бе заварена на 10.11.1989 г. с много кадри - инженери, лекари, производственици от всякакъв тип. Т.е. образованост на широка база от населението. Верно, всички са взимали жълти стотинки за ония времена, но такъв е бил духът на времето, тип съветска образователна система - даваща много кадри и същевременно невъзможност да експлоатира това обстоятелство поради идеологически парадигми. Фундаменталните науки са налице и то със собствен човешки потенциал. Девалвацията на юана има две страни - едната е целенасочена политика на правителството в помощ на външноикономическата експанзия, другата е плод на външния натиск на спекулантите. Целта на спекулантите е не девалвация, а срив на юана - т.е. те играят за печалба на девизния пазар,който е около 1 трлн. долара. Китай има три пъти повече от възможностите на този пазар. Как ти се вижда изходът от подобна неравностойна борба на спекулантите с компартията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
Брей смятай 1 трилион викаш муха ги охапала?Всеки ден наливат десетки милиарди да спрат спада на борсата, девалвират си юана - голями прозиводители и заводи затварят врати ти ми говориш за централната власт, какво мислила - стига с този комунизъм.С тези темпове до 3 години Китай няма да имат никви резерви - кво правим после с този голям човешки капитал, който е в пъти по скъп от преди 25-30 години?А и ми е чудно какво толкова образована работна сила видя там - свалят ги от планините и селата и ги качват на конвейра и от стурин до вечер правят едно и също нещо.Защо примерно Foxxcon, ще съкрати близо половината от 1 милион работници и ще ги замени с роботизиран капитал? Вече труда става по-скъп от капитала, когато над 90% от работна сила е на конвейра, то този конвейр може го намериш както тук за зла участ на Михаелчо и така на майната си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Казах запада.Второ може и да разделиш патенти на капита и ще видиш друга картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 10 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Друже, ти малко го караш на математика. Убягва ти спецификата, в случая - китайската. Както има физика на елементарните частици, така има и физика на големите обекти, респективно в същата тази физика квантовата механика и теорията на относителността здраво се разминават. Мащабите са много важно нещо. Оттекли се 1 трлн. долара за 2015 г. - еми голем праз за китайската икономика, дреме му на абажура на Си Дзинпин, както се казва. Китай има човешки ресурс, образован такъв още от времето на Мао и най-важното - дисциплиниран по начин, непонятен за нас, затънали в самоунищожителен хедонизъм. Няма го никъде другаде това. Ти си тръгнал да го търсиш в Африка. Батко, в Африка може само да бъдеш изяден, нищо друго. Та, иначе казано, нищо не е това, което е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
Последното, от своя страна, прави почти невъзможно спекулантите да бъдат подкрепени от огневата мощ на социалните мрежи и канали за масиран информационен натиск върху обществото. Сериозните инвеститори, борещи се с години за пазарен дял също няма да напуснат Китай, тъй като Китай и Индия са пазарите на бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още