IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаотичната външна политика на Тръмп

Американският президент започна с разрушаване, но му липсва търпение и внимание за съзидание

10:41 | 30.12.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като долната камара в Конгреса гласува за импийчмънт на Доналд Тръмп, американците трябва да се попитат какво казва поведението на президента за външната му политика. Поведението на Тръмп изпраща противоречиви сигнали и рискува големи грешки, пише за Wall Street Journal Робърт Зелик, бивш президент на Световната банка, търговски представител на САЩ и заместник държавен секретар.

Защо Гордън Съндланд, посланик на САЩ в Европейския съюз, узурпира политиката спрямо Украйна, която не е в ЕС, и по чии инструкции? Какво се опита да постигне Съндланд - освен да организира срещи и разговори - по отношение на Украйна, Русия и Европа? Руди Джулиани бе спуснат като странен президентски емисар, смесица от частен адвокат на Тръмп, неподходящ преговарящ и политическа дясна ръка. Министрите на външните работи и отбраната, заедно със съветника по националната сигурност, бяха игнорирани.

Държавните и военните служители, които дадоха показания пред Комисията по разузнаване към Камарата на представителите, се опитваха да провеждат политики за противодействие на руската агресия. Москва завзе украинска територия, заплаши да разшири бойното поле, проби сигурността на балтийските държави и НАТО, манипулираше избори в САЩ и Европа, и помогна при свалянето на граждански самолет. Ако президентът Владимир Путин може да погълне отново разбита Украйна, той може да възстанови руската империя през 21 век, упражнявайки натиск върху слабата източна граница на Европа.

Дипломатите от кариерата гледат на Украйна като проблемна млада демокрация на европейската граница - измъчвана от корупция и затруднена икономика, под явна и скрита атака от страна на Русия. Американската политика призна Украйна като трансатлантическа граница, географски и политически. Американските представители се стремяха да помогнат на Украйна да се защити, може би създавайки основа за преговори с Русия, след като САЩ осуетиха намерението на Москва за лесна печалба при минимална цена.

Няма доказателства, че Тръмп приема този анализ на руската агресия или американската политика спрямо Украйна, въпреки че мнозина в Конгреса одобриха и двете. И така, как човек може да проумее политиката му?

На тези страници Уолтър Расъл Мийд предположи, че някои републиканци омаловажават Украйна с убеждението, че „центърът на тежестта на американската политика трябва да се измести от Атлантическия океан към Индо-Тихоокеанския регион.” Тази оценка би отговаряла на заяждането на Тръмп с Германия, ключов актьор в Европа; на насладата му от Brexit; и на отхвърлената от него логика на политическата сигурност за интегрирана Европа като американски партньор. По ирония на съдбата нерешителността на президента Обама и фокусът му към Азия предвещаха пренебрежението на Тръмп към Европа.

Ако това пренебрежение представлява де факто стратегически избор, тогава американците трябва да го обсъдят.

Последна актуализация: 22:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Тече ГРЕТИЗАЦИЯ на целият свят.И тук включая.Не се надявай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
Вчера излезе новина в някои медии за разговор между Путин и Меркел по различни теми. Едната от тях / темите / е била и завършванета на проекта " Северен поток 2 " . Мненията и позициите на двамата ги прочетох и знам кой какво е казал и какво е заявил. Да видим кога или въбще ще бъде ли отразена тази новина тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
През 2019 година рекорд по масови убийства в САЩ.Пеше, драсни нещо по тая тема брат! Или не ти стиска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
И по празниците ли трябва да ни тормозите с тия мръcни политически пасквили?"Руска агресия"? "Русия манипулира избори"? "Русия свали пътнически самолет"? - КОЕ от тия неща е доказано? Ако Русия воюваше срещу украйна, а не едни опълченци, отдавна да е заличила тая *** държавица от политическата карта. Няма нито едно доказателство за участието на Русия в свалянето на самолетът - напротив - косвените доказателства сочат в тъкмо обратно посока. За изборите - дори назначеният от "демократите" специален прокурор бе принуден да признае, че няма никакви доказателства за руска намеса в американските избори... но после каза, че "все пак Тръмп е виновен" - интересно как - без никакви доказателства за вина? Къде в ЕС Русия е манипулирала избори? За Франция ли намеквате? А аз да напомня ли как точно бе "избран" изкълченякът макарон? Най-позорните и нагло манипулирани от кликата на бившия президент - гнъсният оланд - избори в съвременна Европа !!! Изобщо няма да чета надолулу, че ще взема да се издрaйфам от погнуса !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още