IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите трендове на 2017 г. - антиглобализъм, волатилност и ръст на индустрията

Участниците в Investor Finance Forum прогнозират покачване на инфлацията

13:40 | 18.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Антиглобализъм, волатилност, джентълментство на петролния пазар, инфлация, 2-3 повишения на лихвите в САЩ през 2017 г. Това са част от очакванията на участниците в дискусията 5 BIG TRENDS на петата годишна конференция Investor Finance Forum.

"Не само в последната една година, но и през последните пет години се наблюдава вълна на антиглобализация. Ако преди 20, 30, дори 10 години имаше ентусиазъм да се върви към обединение, то днес наблюдаваме умора от реформите след криза, която се превърна в антиглобализъм. Избуяха антисистемни полулистки движения и това доведе до фрагментиране на пазарите", заяви Дончо Донев, началник управление „Капиталови пазари“ в Пощенска банка. 

„Централните банки бяха във фокуса на вниманието на инвеститорите и нито една държава не провеждаше активна политика за стимулиране на икономиката. В резултат на това обществата се разделиха на две и добър пример е референдумът за Brexit и резултатът от изборите в САЩ“, допълва Донев.

Никола Филипов, управляващ партньор на "Innovo Investment Management", очаква волатилност на капиталовите пазари. Според него това е тренд, който ще се повтаря. Функциите на държавата ще стават все по-засилени, ще има повече регулации, ще се харчат повече публични ресурси. Освен това ще наблюдаваме и по-агресивна парична политика.
„Бежанската вълна ще окаже натиск върху социални здравни системи, ще надуе бюджетите на държавите, популизмът допълнително ще разделя обществата, това е необратим тренд, който ще се повтаря“, казва Филипов.

Дончо Донев не е толкова песимистично настроен. „По-скоро ще сме свидетели на други флаш-краш събития като срива на паунда спрямо долара отпреди няколко седмици“, прогнозира той.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана трейдинг, очаква оптимистично по-скоро еднократни раздвижвания на пазарите, „малък шум в системата“ и пазарни реакции ще в рамките на няколко дни, което няма да промени големите трендове.

Според Цачев може да има изненади на изборите във Франция и Германия през 2017 г. Те могат да предизвикат сеизмични процеси, които да променят Европейския съюз. Ключов фактор е и Италия заради банковата система.

Кристиян Логофату от Bittnet Romania също е оптимист. Той цитира Питър Линч: „Колкото сме по-уплашени от нещо, толкова е по-вероятно то да не се случи“.

Логофату илюстрира възгледа си с факта, че в момента се опасяваме както от висока безработица, така и от липса на квалифицирани кадри, както от висока инфлация, така и от дефлация. „Сигурно е, че в близкото бъдеще ще сме по-добре от сега, както днес сме по-добре, отколкото сме били преди 5-10 години. Погледнете България и Румъния преди 10 години. Според мен след 10 г. ще имаме същото усещане за 2016 г.“, казва той.

Колкото до избора на Тръмп за президент на САЩ Дончо Донев смята, че действията му няма да отговарят на обещанията, при това в добрия смисъл. „Бизнесът е оптимистично настроен“, каза той и посочи, че някои от имената от бъдещата администрация идват директно от големия бизнес.

Цачев не е песимист и що се отнася до евентуални търговски войни. „Тръмп не е диктатор от мащабите на големите диктатори на 20 век и това ще проличи в отношенията с Китай. Той ще направи така, че обезценяването на юана да не вреди на САЩ“, коментира той.

„Китай има огромни изложения в американски облигации, САЩ не може без Китай. Нека не говорил за апокалипсис. Предстоят тежки договаряния, но ние в Европа няма да го усетим“, допълва главният инвестиционен консултант на Елана Трейдинг.

„Що се отнася до Китай, там нищо не се е променило, в сравнение с миналата година. Китай е също толкова важен играч, просто други събития изместиха фокуса“, казва Донев. Колкото до Фед, той смята, че сега пазарите са по-подготвени за повишение на лихвите през декември, което ще даде възможност на централната банка да продължи да затяга паричната политика.

Донев очаква 2-3 повишения на лихвите в САЩ през 2017 г. Според него добрата новина е, че се наблюдава изместване на фокуса от централните банки към пазара, тоест властта се връща към пазара.

Цачев коментира, че целта на Фед е средно 3% лихва през 2020 г., но това ниво ще бъде пиково. Причината е големият дълг на САЩ, който страната ще трябва да изплаща с по-високи лихви.

Според Логофату една от големите тенденции е в сектора на технологиите и по-конкретно клауд системите. „Технологиите като цяло ще продължат да променят още повече начина, по който живеем“, казва той.

Според Никола Филипов обаче технологичните компании са надценени поне откъм парични потоци, поради което на този етап той стои далеч от хай тек сектора.

Колкото до петрола, според Цачев всички производителки трябва да намерят начин да закрепят пазара. „30 долара за барел е бедствие за всички, 50 долара е добре. Ето - Русия се справя много добре при тези нива. Всеки ще се опита да поддържа едно джентълменство на петролния пазари и да не вдига агресивно продажбите“, прогнозира Цачев.

Голяма тенденция за Дончо Донев е инфлацията, която по думите му е нож с две остриета. Според него ще има покачване на инфлацията, но по-големият въпрос е доколкото тя ще може да се конкурира.

Според Никола Филипов основен тренд е фактът, че икономическата несигурност е функция на геополитически и вътрешни фактори. „Очаквам повече регулации, бизнесът ще бъде принуден да се приспособи, но той е устойчив и ще генерира икономически растеж, ако няма по-сериозни военни конфликти“, казва Филипов.

Икономическият растеж в индустрията е голям тренд за Цачев. Според него през 2017 г. ще има по-висок глобален ръст, както и качествена промяна в този ръст, която ще осигури устойчивост.

INVESTOR Finance Forum се проведe с подкрепата на ActivTrades, Пощенска банка, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Euro-Finance, Admiral Markets, Karoll, BenchMark, Sirma Group, BISAM, Индустриален Холдинг България, ПОК Доверие. Форумът се проведе с партньорството на институционалните партньори БФБ, АДВИБ, АТБ, БАЛИП, БАУД, БАДДПО и с медийното партньорство на See News, Smartmoney.bg, Forexnews.bg, сп. Мениджър, Forbes Bulgaria. Технологичен партньор на форума е Dell, а партньор за провеждане на коктейла The Macallan.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
Тежко заглавие, лековато съдържание. Световно неизвестни хорица нещо се пънат да се правят на оптимистични, без да аргументират откъде идва този оптимизъм. Не се разбира и как ще се повиши инфлацията. Кое е различното от последните 6-7 години, което рязко ще подобри условията за бизнес? Но ако им е възложено да пишат бодрячески, постарали са се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още