IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Европа се нуждаят от възроден ХДС

Оттеглянето на лидера на съюза отново отваря битката за бъдещата партийна посока

11:32 | 17.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Крамп-Каренбауер овакантява поста в ХДС. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Крамп-Каренбауер овакантява поста в ХДС. Снимка: Bloomberg

Решението на Анегрет Крамп-Каренбауер да се оттегли като лидер на германския Християндемократически съюз (ХДС) след само 14 месеца начело разтресе германската политика, както малко събития в последно време. С решението тя абдикира от амбицията си да замени Ангела Меркел като канцлер, а и разбива плановете на Меркел за организирано наследяване на поста.

Тази стъпка разкри дълбоките промени в германската политика и борбата на ХДС да се примири с тях. Това също означава, че доминиращата в продължение на 15 години партия в Германия се обръща навътре, докато опитва да намери собствената си посока - точно в момент, в който разпадащият се международен ред оставя Европа отчаяна за силно лидерство, пише Financial Times в редакционен коментар.

Крамп-Каренбауер заслужава похвала, че избра да отстъпи. Времето й като лидер на ХДС показа, че бившият премиер на провинция Заарланд е извън своята компетенция. Поредицата от гафове - от безвкусни шеги за унисекс тоалетните до неблагоразумно изобличаване на интернет инфлуенсърите, не убеди германските избиратели, че тя става за канцлер. 

Дори след като Меркел я повиши до министър на отбраната миналия юли, тя не успя да наложи авторитета си над партийните величия или регионалните комитети. Неотдавнашната криза в Тюрингия, при която хората на ХДС пренебрегнаха дългогодишно табу и гласуваха заедно с крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD), за да изберат малко известен политик за премиер на провинцията, беше последната капка.

Все пак не е случайно, че бурята, която издуха лидера на ХДС, повя от изток. AfD бързо се превърна в основен играч на политическата сцена в Източна Германия, борейки се за челно място в някои провинции. Успехът й свидетелства за все още нестихващото напрежение между Запада и Изтока след обединението на Германия преди 30 години. В същото време партията привлече по-умерени десни избиратели, които смятат, че решителният центризъм на Меркел ги е оставил политически непредставени. AfD едновременно допринесе и се възползва от фрагментацията на германската политика - от по същество три партии до края 80-те години до шест в Бундестага днес.

ХДС вече е готов за подновен сблъсък относно бъдещето си между онези, които предпочитат да продължат по пътя на Меркел, и онези, които искат да възприемат по-солиден консерватизъм. По същество съюзът е изправен пред повторение на битката за лидерство от 2018 г., която противопостави Крамп-Каренбауер, като кандидат на статуквото, на двама консерватори: Фридрих Мерц, бивш лидер на парламентарната група на ХДС, и Йенс Спан, министър на здравеопазването. Този път те може да се изправят срещу Армин Лашет, премиер на Северен Рейн-Вестфалия.

Необходим е дебат дали ХДС трябва да се наклони надясно, за да увеличи привлекателността си. Но ако се отиде твърде далеч, се рискува да се подложи на още по-голям натиск партийното единство и да се отблъснат Зелените, потенциален коалиционен партньор след изборите следващата година. Немските избори традиционно се печелят от битката в центъра. Най-важното за ХДС е да потвърди отказа си от всякакво договаряне с AfD. Пактовете с екстремисти са нежелателни във всяка европейска демокрация, но особено в Германия.

Съществуват и по-големи рискове от един продължителен период на германска политическа самовглъбеност. Многостранната система бе дестабилизирана от Доналд Тръмп в САЩ и Brexit във Великобритания, както и от възхода на популисткия национализъм не само в по-новите членове на ЕС от бившия комунистически блок, но и в няколко по-стари западни държави членки. Енергичният президент на Франция Еманюел Макрон може и да се наслаждава на шанса да бъде в светлината на прожекторите, но без партньор от тежка категория в Берлин, той ще има трудности да постигне нещо съществено. От жизненоважно значение е, не само за Германия, но и за цяла Европа, ХДС да излезе от вглеждането в същността си възроден и с достоен наследник на Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 4
pinoccio
преди 4 години
Изглежда ЩАЗИ си е свършила добре работата. Навремето Западна Германия се денацифицираше, докато ЩАЗИ наследи ГЕСТАПО и сложиха *** и пергела на мястото на свастиката, защото НКВД и ГЕСТАПО бяха братски служби. Методите и стилът останаха същите и затова бяха най-страховитите тайни служби в света. Подпомагаха терористичните групировки РАФ и Баадер-Майнхоф, за ООП и Палестина да не говорим, и съсипаха златното време на Вили Брандт, че даже и го катурнаха след шпионски скандал. Сега пак саботират либералните прогресивни сили най-вече по ксенофобска и антиджендърска линия. Някои служби явно не умират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 4 години
Както се казва - присмяла се кука на криво дърво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 4 години
пак ли почна да измисляш история ?.... :):) ще погледна на умозаключението ти с насмешка, щото те знам къв си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Комунизмът и националсоциализмът са чисто и просто немско изобретение, а не китайски или руско. Няма държава с по-древна авторитарна традиция от Германия, в Германия демокрация има от 50-60 години, а преди това има 1000+ години авторитаризъм... Не е случайна историята за първия райх на Карл Велики или втория райх на Фридрих Барбароса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 4 години
немците демонстрират странно желание за онаследяване на власт в партията ... това нещо е по типично за авторитарни режими, тип Китай и русия... Не е ли по редно да си организирате вътрешни избори или нещо подобно и членовете на партията да изберат кой да е лидера ! ... или мисленето ми е старомодно? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
pioner
преди 4 години
Християндемократически съюз се нуждае от млад и енергичен лидер който да смаже Зелените които по мое мнение се маслото в Алтернатива за Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още