IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" играе вабанк с празните европейски газохранилища

Газовият гигант рискува много с изкуствено създаденият дефицит в Европа, смятат в Германия

14:12 | 09.08.21 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От известно време в Германия се налага мнението, че Русия умишлено предизвиква газов дефицит в Европа, за да наложи проекта "Северен поток 2". Газохранилищата на континента са полупразни - включително и важния за "Газпром" и неговите доставки в Западна Европа газов хъб "Баумгартен" в Австрия. Според оценки хранилището е запълнило около 1/3 от капацитета си, при нормално за началото на август запълнени към 2/3 от капацитета.

Или с други думи - може да се каже, че отоплителният сезон ще започне при екстремни условия. Руската секция на DW се опитва да начертае няколко сценария как ще завърши всичко това.

Германският енергиен експерт Хайко Ломан коментира пред изданието, че "Газпром" едва ли ще успее да нагнети достатъчно газ в европейските хранилища до началото на сезона (традиционно хранилищата се пълнят до около началото на октомври, когато е началото на газовата година в Европа - бел. ред.). А вероятно и не желае това.

Според анализатора след студената зима в Европа от началото на 2021 г. руският гигант усилено разпродава газа от хранилищата, чийто капацитет е резервирал през последните години, а от началото на август реално прекрати нагнетяването в съоръженията в Германия и Австрия, които почти напълно контролира. Компанията не прави опити да запази повече капацитет за транзита през Украйна, Беларус и Полша въпреки търсенето и рекордните за това време на годината цени.

Всичко това се случва на фона на ограничения достъп на Европа до втечнен газ от САЩ - износът се насочва с предимство към Азия, където цената е по-висока и доставките за европейските клиенти са с 20% по-ниски от традиционното.

В Германия свързват действията на "Газпром" с желанието на Москва да покаже, че "Северен поток 2" е необходим на Европа. Включително и Handelsblatt публикува анализ в тази насока. Изкуствено създаденият дефицит обезпечава спорния газопровод и му дава добър старт, написа изданието преди дни.

Очакванията са, че Русия ще увеличи транзита през четирите тръби на проекта "Северен поток" към Европа и ще намали количествата по останалите трасета, включително и през "Турски поток". Така "Газпром" дава сигнал на Европейския съюз, че очаква по-бързо разрешително за работа на новите тръби по дъното на Балтийско море.

Има и още една интересна подробност. На 2 август от "Газпром" съобщиха, че износът на газ за страните извън ОНД се увеличава с 23%. Това се дължи най-вече на ръста на транзита през Турция, увеличените доставки за България, Сърбия и Гърция, както и за Румъния - тоест "Турски поток", който също заобикаля Украйна.

DW не отхвърля вероятността и "Газпром" да смята увеличените доставки за страните от Западна Европа с реализираните продажби на количествата газ от хранилищата. Това би обяснило ниските нива на запасите в Германия.

Тогава проблемни се оказват точно доставките за Централна и Западна Европа, където и отоплителният сезон започва по-рано, и ниските температури са по-вероятни.Но ако зимата се окаже студена и настъпи по-рано от очакваното, може да се окаже, че няма достатъчно време за въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2" и газът да не стигне.

Не всичко зависи от политическата воля - има доста допълнителна административна и правна работа по издаването на разрешителното и прогнозите в Берлин например са, че газопроводът ще започне да функционира най-рано през февруари 2022 г. Нещо повече - има и доста неясноти около този проект. Например не е ясно кой ще сертифицира проекта, след като Det Norske Veritas се оттегли в началото на годината под заплахата от санкции от САЩ.

Така че очакването, че "Газпром" ще успее да запълни хранилищата навреме може да се окаже доста рисков залог. 

Версията за шантаж от страна на Москва за по-бързото признаване на нуждата от "Северен поток 2" става все по-реална. И този сценарий е напълно в интерес на "Газпром". Но може да има и друго развитие на ситуацията и то да е напълно в ущърб на държавната компания - след изборите на 26 септември Германия да блокира проекта, а заради високите цени в Европа американските компании да пренасочат доставките на втечнен газ.

При това стечение на обстоятелствата "Газпром" ще се окаже в напълно губеща позиция, защото сам се отказва от пазарния си дял в момента (почти 40% в момента), който ще бъде зает от алтернативните доставчици, привлечени от високите цени на газа в Европа.

Възможно да е има и "хибриден" вариант - "Северен поток 2" получава разрешение да работи с половината от капацитета си и "Газпром" спешно купува капацитет през Украйна и Полша, за да може в срок да запълни газохранилищата и да гарантира доставките за зимата. 

Има още много възможни изходи от ситуацията, но едно е сигурно - словосъчетанието "енергийна сигурност" ще доминира през тази зима в Европа и с нова сила ще се разгорят споровете за енергийното сътрудничество с Русия, както и за степента на зависимостта от руския природен газ, пише още DW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 7 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 години
Докато прочета статията и тук се развихрила цяла дискусия. Винаги съм имал чувството че статиите на DW са пристрастни. Сигурно е нормално все пак се очаква да защитават интереса на Германия. Все пак има някой неща с които не мога да се съглася. "Компанията не прави опити да запази повече капацитет за транзита през Украйна, Беларус и Полша въпреки търсенето и рекордните за това време на годината цени." Вярно е, но защо не обяснят защо трябва да го прави? Изпълнява ли договореностите - да. Спазва ли закона -да. Прави ли печалба от текущите цени -да. Какви са претенциите към Газпром? И Полша и Украйна винаги са искали да се отърват от Руският газ. Защо Газпром трябва да увеличава доставките през недружелюбни държави? Възможно "след изборите на 26 септември Германия да блокира проекта". И това как ще помогне на правителството на зелените? Дали хората които мръзнат ще кажат вината е в Газпром или провителството спря проекта? Може би е време и в Германия да видим масови протести."заради високите цени в Европа американските компании да пренасочат доставките на втечнен газ." това ще стане само ако цените станат по-високи от Япония и Китай. Те дали ще допуснат да намалее газта гъм тях заради високи цени. Миналата зима имаше натиск към Новатек да изпрати газовози към Япония без придружаващи ледоразбивачи защото цените бяха над $1000. " 'хибриден' вариант - "Северен поток 2" получава разрешение да работи с половината от капацитета си и "Газпром" спешно купува капацитет през Украйна и Полша, за да може в срок да запълни газохранилищата и да гарантира доставките за зимата" При този вариант Газпром ще работи с половината от капацитета. Защо ще купува "спешно" допълнителен капацитет? Защо някой си мисли, че Газпром трябва да гарантира доставките за през зимата? Газпром трябва да гарантира доставките за които има договор. Едва ли този договор има специални условия за зимата. И да поясня как се купува допълнителен капацитет. Правят се аукциони годишни, тримесечни, месечни. На тях явилите се кандидати могат да резервират капацитет до запълване на възможностите. /трети енерго пакет/След като минат датите за аукциони никой няма право да резервира "спешно". Вероятно при извънредна ситуация могат да се направят някакви изключения от законите. И на края не по важност "От известно време в Германия се налага мнението, че Русия умишлено предизвиква газов дефицит в Европа". От Русия идва около 40% от доставките. Защо останалите доставчици Норвегия, Алжир, Катар, САЩ, Азърбейджан не са подложени на подобни критики и натиск да увеличат доставките? Цените сега са добри и те също трябва да са заинтересовани да спечелят повече. Явно някой работи за да наложи определено мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Продавай по-бързо, до седмица газта тръгва надолу, обещавам. Беше 540, ще говорим след месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Не следя цената на акциите на Газпром, но сега погледнах и прав си, защото в рубли е повече. Грешката ми не е умишлена. Днес погледнах цената на сините сливи. Миналата година бяха 0.50 лв, а днес 1.99 лева. По-скъпи са със 150% и се ядосах, че не съм купил акции на сини сливи. Поради клептократичният авторитаризъм на путин, акциите на газпром са подценени и ще бъдат подценени. И даваш ли си сметка колко акции всъщност поскъпнаха, заради вливанията на трилиони, трилиони, трилиони................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Ама разбираш ли че не ми се четат глупотевините ти. Газпром поскъпна на Франкфуртската борса в евро с 30 % за последната година. Така че ти какво лаеш не ме вълнува изобще. Държа още малко докато срежат лентата на СП2 и продавам с 40-50 % профит. А ти си опъвай локумите тук колкото си искаш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
fon
преди 2 години
Попресилена информация, може за да се играе някаква игра или дори за да се каже нещо особено. Хранилищата са пълни днес на 59.16% и няма нищо критично.https://agsi.gie.eu/#/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Виж сега, наистина ми е много неприятно да те поучавам, но се налага. Като изкатериха 30%, не знаеш ли че рублата се гмурна с + 15??? И ти казах, че цената на акциите в рубли на газпром през 2021 година е точно колкото през 2012 година. През това време рублата поевтиня 2.5 пъти. Честито на печелившите. Не прави бизнес с руснаци, ако не искаш да губиш. В случай, че си мазохист, предполагам че няма да ти е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 3
markov
преди 2 години
На какво съм заложил си е личен инвестиционен избор, и не мисля че е тема на разговора нито пък съм ти искал съвет . Междувпрочем акциите на Газпром за последната година изкатериха + 30% въпреки вербалните ти напъни в инвестора :) Дадох ти го като пример защото ти в Русофобията си достигна нови висини......Американските компании заради частните си акционери имали право да търсят печалба пък Газпром нямал ........ та успокои ся и газпром има частни акционери.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
И като търсиш печалба, що не заложи на теслата, апъла или майкрософта да дублираш, ами търсиш някакви проценти под 10 ? Миналата година газпрома бе на загуба близо трилион рубли, тази ще е на печалба, а следващата според мен на нула. Само че цената на акциите фирмата в рубли е колкото преди 12 години. Имаш проблем защото рублата поевтиня 2.5 пъти. В дългосрочен план си губещ, запомни го. Но извода е ....... путин ке падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Опорката ти е много слаба бе. Американските компании били частни и затова имали право да търсели печалбата. Ми и Газпром има частни акционери , включително и аз си купих неотдавна малко , та аз що да нямам право да си търся печалбата като американците ? Сменяй плочата че тази ти песен е фалшива....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Много си п-р-о-с-т зелко. П-р-о-с-т кат кисело зеле си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още