IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Георгиев: Партито на пазарите ще продължи много дълго време

Поевтиняването на долара спрямо еврото и йената е лъжливо и е изчерпано, изтъква анализаторът

12:00 | 06.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Партито на пазарите може да продължи много дълго време, всички ще са щастливи, докато не осъзнаят, че Федералният резерв няма да ги спаси. В момента пазарът се намира на изключително високи оценки, заяви Георги Георгиев от "Карол Капитал Мениджмънт" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"През последните месеци продължава да се потвърждава правилото, че твърде малко са допирателните между реалната икономика и случващото се на пазарите". 

Според Георги Георгиев обаче предпоставките за инвестиции в акции и злато са големи към този момент, като в момента пазарът се движи предимно от ритейл играчи и такива, инвестиращи в акции.

"По отношение на технологичните акции ситуацията прилича на Дот-ком балона от 2000 г. и това състояние може да продължи година-две преди балонът да се спука".

"Настроенията продължават да са свръхопитмистични на база на очакванията, че ще проработят мерките на Федералния резерв. Всички технологични компании се търгуват на изключително висока премия спрямо реалната стойност", обясни анализаторът.

Георгиев посочи, че ниските лихви са един от факторите за това. Друг фактор според него е големият принос на малките инвеститори на ритейла.

По думите на Георги Георгиев акциите на Tesla съставляват 27% от пазарната капитализация на всички автопроизводители в световен мащаб. Той обясни, че има много хедж фондове и борсово търгувани фондове (ETF), които са насочени към тематични инвестиции в новите индустриални технологии.

"Европа успява да се включи в ралито през последните дни, но технологичният сектор в региона не е изобщо толкова развит, колкото в САЩ и Азия".

Според него поевтиняването на долара спрямо еврото и йената е лъжливо и е изчерпано, а силното поевтиняване на долара към този момент е изчерпано.

"Златото все още е интересен актив. Другите метали също поскъпнаха с поевтиняването на долара. Никелът, паладият и медта продължават ръстовете си".

По темата за петрола Георги Георгиев коментира, че той остава в консолидация с ниска волатилност на стойността си, което не е типично за него. "Сегашните ценови нива отчитат балансиране между търсене и предлагане и това обяснява липсата на интерес към търговията с петрол", подчерта той.

За пазара на криптовалути Георгиев изтъкна, че ако сме дългосрочни инвеститори, моментът за инвестиция в този сегмент не е лош.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още