IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 поднови претенциите си за лидерство и критикува Китай

Разграничаване от Пекин, огромно дарение на ваксини и опазване на климата – ето кои са по-важните решения от срещата

08:33 | 14.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестиращи от Extinction Rebellion пред знака на Г-7 с маски, изобразяващи Ангела Меркел (вляво), американския президент Джо Байдън и Борис Джонсън (вдясно), в последния ден от срещата на върха на Г-7в Сейнт Айвс, Великобритания. <em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Протестиращи от Extinction Rebellion пред знака на Г-7 с маски, изобразяващи Ангела Меркел (вляво), американския президент Джо Байдън и Борис Джонсън (вдясно), в последния ден от срещата на върха на Г-7в Сейнт Айвс, Великобритания. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

По време на първата среща на върха на Г-7 с новия президент на САЩ Джо Байдън седемте индустриализирани държави потвърдиха претенциите си за лидерството в света. В обща декларация те критикуваха Китай по необичайно ясен начин.

Байдън настоява: „Китай трябва да започне да действа по-отговорно по отношение на международните норми за правата на човека и прозрачността“. В допълнение Г-7 обяви инфраструктурна инициатива за развиващите се страни, която трябва да бъде алтернатива на Новия път на коприната на режима в Пекин.

Поет е ясен ангажимент за основан на правила многостранен свят, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел след тридневната среща на върха в Корнуол, Англия. Китай прави успешна инфраструктурна политика. „Не можехме просто да застанем настрана и само да гледаме“, каза тя.

Италианският премиер Марио Драги също заяви, че основната политическа тема на срещата на върха е било отношението към Китай. „Ние признаваме правото на Китай да бъде основна икономика, но поставяме под въпрос как го правят“, каза той.

Малкият клуб на индустриализираните държави бе загубил своето значение, тъй като техният дял в световната икономическа продукция спада. Вместо това групата от Г-20, в която са представени основните нововъзникващи страни, се бе превърнала в решаващия форум за геополитически въпроси.

В английския крайбрежен град Карбис Бей старите индустриални държави все пак дадоха ясен знак за живот. Основната причина за това е промяната в Белия дом, пояснява германският Handelsblatt. Вече можем да се справяме с проблемите с „нова сила“, каза Меркел. Това беше удар по предшественика на Байдън Доналд Тръмп, който винаги бе на особено мнение на срещите на върха на Г-7.

Г-7 демонстрира възстановената си способност да действа с поредица от решения:

Битката срещу пандемията

Според Меркел Г-7 иска да разпредели 2,3 милиарда дози ваксини до по-бедните страни до края на 2022 година. Милиард дози от тях трябва да бъдат събрани чрез дарения от богати страни, а повече - чрез изграждане на фабрики за ваксини в развиващите се страни. САЩ искат да дарят 580 млн. дози в рамките на дванадесет месеца. Великобритания планира да предостави 100 милиона дози. До момента Германия е ангажирала 30 милиона дози. Броят ще се увеличи с времето, каза Меркел. „Ако ни остане нещо, разбира се, ще го предадем“.

Инфраструктурна инициатива

Китай подписа споразумения за сътрудничество със сто държави в Азия, Европа и Африка, откакто през 2013 г.  беше обявен „Новият път на коприната“. Милиарди долари трябва да се влеят в инфраструктурни проекти като пътища и пристанища. Сега Г-7 иска да противодейства със зелени проекти като вятърни паркове и железопътни линии - и да утвърди влиянието си в нововъзникващите и развиващите се страни.

Планът Build back better for the world има за цел да улесни развиващите се страни да получат достъп до финансиране за проекти за устойчиво строителство. Не става въпрос да бъдеш срещу някого, каза Меркел. По-скоро това е опит на Г-7 да определи положителния дневен ред за голяма част от света. Нуждата от инфраструктура в Африка е голяма. Ще бъде създадена и съвместна работна група.

Опазване на климата

Г-7 потвърди дългосрочната си цел да изразходва 100 млрд. долара годишно за проекти за опазване на климата в развиващите се страни. Понастоящем не са похарчени дори половината. Германия спази обещанието си да удвои финансирането за климатични до четири милиарда евро до 2020 г., подчерта правителствен говорител. Сумата трябва да бъде увеличена до 6 милиарда евро годишно най-късно до 2025 г.

Минимален данък

Преди седмица финансовите министри от Г-7 взеха решение за глобален минимален данък от 15 процента и цифров данък. Мярката следва да гарантира, че всички компании плащат данъците си там, където правят продажби.

Многобройните наблюдатели на срещата на върха обаче не бяха убедени от решенията. По-специално обещанието на Г-7 за доставки на ваксини беше критикувано като неадекватно. „Имаме нужда от повече и по-бързо доставяне“, казва председателят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус.

До следващата среща на върха на Г-7 след една година 70 процента от населението на света трябва да бъдат ваксинирани. За това са нужни 11 милиарда дози, а не 1 милиард. Гебрейесус призова правителствата временно да прекратят патентните права за ваксините, за да позволят производството в развиващите се страни.

Инициативата за инфраструктура също остана неясна. Г-7 не посочи конкретни инвестиционни суми. „Все още не сме готови да поемем финансови ангажименти", каза Меркел. „Вече дадохме заданието за работа“. Първите конкретни проекти могат да бъдат представени на следващата среща на върха на Г-7 в Германия през 2022 г.

В подготвителен документ за срещата на върха допълнителните финансови изисквания се оценяват на 1,5 до 2,7 трилиона долара, така че нововъзникващите и развиващите се страни да могат да постигнат целите на ООН за устойчиво развитие.

Китай реагира снизходително на предизвикателството на Г-7. Говорител на посолството в Лондон заяви: „Дните, в които глобалните решения се вземаха от малка група държави, отдавна отминаха“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още