IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв реално възобнови количественото облекчаване

Наводняването на пазара на ДЦК с пари е правилно, но централната банка трябваше да обясни по-добре какво прави и защо

09:10 | 14.03.20 г. 6
<p>
	Централата на Фед във Вашингтон. <em>Снимка: Getty</em></p>

Централата на Фед във Вашингтон. Снимка: Getty

Добрата новина от четвъртък е, че Федералният резерв се притече с ликвидна помощ на финансовите пазари. Лошата новина е, че пазарите на акции се вдигнаха само за кратко и след това продължиха да падат, за да затворят с опустошителните 10% надолу. Наводняването на пазара на ДЦК с пари е правилно, макар че в тази нарастваща паника Фед трябваше да обясни по-добре какво прави и защо, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

За втори път тази седмица Фед увеличи подкрепата си за пазара на ДЦК и този път по мащабен начин. Нюйоркският клон на централната банка, с подкрепата на председателя Джером Пауъл, добави по 500 милиарда долара към своите едномесечни и тримесечни репо операции. Това е в допълнение на 175 милиарда щатски долара, които Фед вече осигуряваше за еднодневно репо финансиране и 45 милиарда долара за двуседмични репа. 

Това е гигантско увеличение на краткосрочното финансиране, насочено към справяне с проблемите, възникнали на пазара на ДЦК. Противно на логиката, доходността на 30-годишните ДЦК се увеличаваше, въпреки че инвеститорите бягаха от акциите, търсейки относителната безопасност на държавните облигации. Това предполага липса на ликвидност, тъй като финансовите институции трудно намираха купувачи.

Това също може да сигнализира, че някоя голяма финансова институция е изпаднала в губещи позиции и се нуждае от повече ликвидност, за да се измъкне, докато финансовите кредитори стават все по-предпазливи към контрагентите си. Това се очаква да правят централните банки при паника и е добре за Фед, че най-накрая го направи с достатъчно финансова сила.

По-интригуващо, но останало необяснено, е, че Фед също така заяви, че ще пренасочи текущите си покупки на кратскосрочни ДЦК за 60 милиарда долара към по-дълги матуритети. Това на практика е количествено облекчаване (QE).

Странно обаче Фед не го нарече така, може би защото централната банка се ангажира с тези покупки само до средата на април. Но ако вирусната заплаха продължава и след това, можете да се обзаложите, че Фед ще продължи с покупките. Ако Фед има намерение да съживи QE в опит да вдигне цените на активите, защо не го каже и да обясни причината? Правенето на това скришом е объркващо за пазарите.

Странно е също, че съобщението бе направено от клона на Фед в Ню Йорк, който ръководи търговския отдел на централната банка, а не от Управителния съвет, който определя политиката. Това накара някои да се чудят дали има несъгласие вътре във Федералния резерв относно това как да се процедира в тази паника. Досега той беше видимо бавен в прилагането на своите операции за ликвидност.

Комисията за открития пазар на Фед може да разсее това объркване на редовното си заседание следващата седмица. Това би бил моментът за Пауъл да извади други инструменти на Фед от кризисния набор през 2008 г. Това трябва да включва разширени суопови линии с други централни банки и може би предоставяне на финансиране за всички срещу добро обезпечение. По-добре това да се направи по-рано, за да се предотвратят финансови фалити, отколкото да се помага на засегнатите със закъснение.

Що се отнася до този 10%-ен спад на акциите, инвеститорите калкулират значителните икономически щети, тъй като голяма част от американската търговия и нормалният живот спират, за да се намали разпространението на коронавируса. Всичко това почти гарантира, че икономиката ще се насочи надолу, докато заплахата премине, и вероятно ще навлезе в рецесия с несигурна величина и продължителност.

Поне тази вирусна паника се разрази, когато икономиката на САЩ е много по-силна, отколкото през 2008 г., със силен пазар на труда, повечето корпорации с много кеш и по-добре капитализирани банки. Фед не може да спре вирусната зараза, но може да помогне за предотвратяването на финансова такава. Следващия път Пауъл трябва също да обясни на пазарите икономическата обосновка за решенията на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Това НЕ Е ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, А обикновен Dead cat bounce. Най-големите и резки ралита винаги са в мечи пазар, защото има голямо количество ***, които си мислят, че спадът е свършил най-чести след безумни мерки за стимулиране на икономиката. Този път ние ще видим звучен провал на стимулите и глобална депресия от това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
dani de vito
преди 4 години
Цифите за репо изкупуване вече са 1.5 трилиона от събота ,плюс досегашните 175 милиарда ежедневни инжекции.,при продължаващо падане на лихви.Това показва значителна дестабилизация във финансовата екосистема .Предполагам че системна банка като HCBS отчаяно се нуждае от кеш ,обаче за нея само ще са нужни 5-6 трилиона $ ,а при срив на ипотеките -още 7-8 трилиона .Тези цифри са след изваждане от финансови активи на резервите на банката.Очакват ни интересни времена ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Наблюдавах "възтановяването" на пазара на акции на индекса Dow Jones в петък в периода 21.30 - 22.00 часа наше време. Минути преди приключване на сесията в рамките на този ПОЛОВИН ЧАС индекса скочи от 21,800 скочи до 23200 пункта!!КАКВО СЕ СЛУЧИ В ТОЗИ ПОЛОВИН ЧАС НА ПАЗАРА НА АКЦИИ, ЧЕ СТОЙНОСТТА ИМ СКОЧИ С ТЕЗИ 6,5 % ??!!!!!!Нима това се РЕАЛНИ , а не СПЕКУЛАТИВНИ стойности на акциите?!!Естествено , няма как да са реални. Какво представлява тогава индекса Dow Jones - БОРСОВ ИЗМЕРИТЕЛ или КАЗИНО в което се играе игра с белязани карти?!!!КОЛКОТО И Е МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ДА НАЛИВАТ В СИСТЕМАТА, ФЕД, няма как да спасят една система в която участващите в това шоу разбират, че са МАМЕНИ с някаква ИКОНОМИКА ЧИИТО ИЗМЕРИТЕЛ НЕ Е РЕАЛЕН , А ВИРТУАЛЕН. Онова което губят безвъзвратно щатските индекси е ДОВЕРИЕТО!!! Отдавна САЩ се е превърнали с китайските ДЖОИНТ ВЕНЧЪРИ в ОФИС ЦЕНТЪР на работещата в КИТАЙ ИКОНОМИКА .Страшното предстои когато Китай извади "ядреното" си оръжие и започне да разпродава огромният притежаван от нея американски дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Colossus
преди 4 години
А сега де, уж статията е от днес, пък няма ни една дума, че вчера имаше над 9% повишение на индексите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Lucifer
преди 4 години
...ммдааа...америка фърст...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
mick
преди 4 години
Печатане за всяка болка. Даже и за липса на икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още