IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната засега е спасена и без еврооблигации

Фискалната солидарност, която някои изискват от валутния съюз чрез тези ценни книжа, е неосъществима

17:48 | 16.04.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Министрите на финансите от еврозоната спасиха валутния съюз от Covid-19 - поне засега. Те разгърнаха икономически помощи на стойност около 540 млрд. евро. По-важното е, че те не създадоха в движение нови „еврооблигации“ по време на криза без демократична подкрепа, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Интервенцията обаче е непопулярна сред либералните елити, които са убедени, че пакетът е твърде скромен, за да спаси еврозоната. Европейските страни ще използват Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ), фонд за кредитиране, създаден по време на дълговите кризи след 2010 г., за да предложат 240 милиарда евро за разходи за здравеопазване. За разлика от предишните икономически кризи, този път парите на ЕСМ ще дойдат без условия, изискващи икономически реформи. 

Европейска инвестиционна банка, която е собственост на държавите, ще предостави още 200 милиарда евро във вид на заеми на малки и средни компании, засегнати от икономическата парализа заради пандемията. Държавите членки също ще участват в програма за 100 милиарда евро, която Европейската комисия създава, за да дава заеми на правителства, изправени пред по-високи плащания за безработица.

Този пакет е „малък” само по стандартите на Вашингтон, който хвърля повече от 2 трилиона долара за облекчаване на последиците от коронавируса. Но отговорът на Европейския съюз не се случва изолирано, тъй като държавите членки също имат (или трябва да имат) капацитет да вземат заеми, за да финансират свои спешни мерки. Министрите на финансите на ЕС вече премахнаха лимитите за фискалния дефицит и държавния дълг. Европейската централна банка се включи с програма за закупуване на активи, или количествено облекчаване, на стойност над 1 трилион евро, за да потисне разходите по заемите.

Проблемът - и по-голямото оплакване относно плана за еврозоната - е, че не всички членки могат да финансират собствените си възстановявания еднакво. Италия и Испания бяха най-силно ударени от вируса и са сред най-малко фискално  функционалните държави в Европа. Дългът на Италия беше около 135% от БВП миналата година и благодарение на хроничния провал на Рим в реформирането на икономиката отчетливо расте от години. Дългът на Испания е 98% от БВП.

Някои членки на еврозоната и много икономисти искат тя да започне да издава взаимен дълг, т. нар. еврооблигации, за да реши този проблем. Европейска институция би могла да емитира дълг, обезпечен от държавите членки, като постъпленията бъдат предоставяни на правителствата, за да ги използват по свое усмотрение. Тази идея отдавна е червена линия за германци, холандци, австрийци и други северняци, защото разбират, че ще подпишат празен чек на Рим, Мадрид и Атина.

Отказът на северняците се определя като провал на европейската „солидарност“. Никой никъде не показва подобна фискална солидарност - включително в САЩ, друг пример за многообразен федерален фискален и паричен съюз, простиращ се на цял континент.

За разлика от настоящите предложения за еврооблигации, американските държавни ценни книжа се издават срещу правото за данъчно облагане на федералното правителство. Отделните щати не са задължени да предоставят приходите си за гарантиране на федералните облигации. Нито пък постъпленията от тях са използвани за спасяване волю-неволю на разточителни щатски или местни власти. Най-голямата спасителна операция, която можем да си припомним, е федералната помощ за управата на Ню Йорк през 1975 г., която бе придружена с условия, като съкращения в администрацията, които еврооблигациионните ентусиастите в Италия се надяват да избегнат. В по-скорошни времена Вашингтон допусна Детройт да фалира.

Европейците не успяха да създадат политически съюз, който да може да налага данъци и да издава собствен дълг, поради основателни политически и икономически причини, като се започне с демократичното съгласие. Избирателите от Северна Европа не смятат, че южняците са показали, че биха използват парите отговорно. Колкото и да е финансово затруднен Рим, не е разумно да се принуждават тези северни гласоподаватели в името на борбата с коронавируса да направят нещо, което иначе не биха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
shinawatra
преди 3 години
Това сега до мене ли си го писал, ходи разбери. И какъв е тоя въпрос ни в клин, ни в ръкав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Горкият мyрзилаж, тръгнал да рони крокодилски сълзи за ЕС, вместо да си гледа окаяния работодател, че днес арабелите пуснаха лека промоцийка - 90 дни отложено плащане.Не ни мислете в ЕС, ще се оправим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
Значи смяташ, че държавата която даде най-много жертви от епидемията се управлява най-добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
ква епидемия бе Ватра ... много телевизия гледаш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
По принцип съм фен на Тръмп, както и на неговите действия относно мерките и съм на мнение, че ако на негово място бяха демократите-глобалисти щеше да е много по-тежко положението, особено на световните борси, които очевидно успя да спаси скоростно. Само едно нещо ме гложди - ако разхлабването всъщност доведе до продължаване на епидемията и тя се разгори с още по-голяма сила... Особено в сърцето на Европа;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
крас
преди 3 години
Мисля, че скоро ТРЪМП, ще сложи краят на този раздут от световните медии до състояние на ИСТЕРИЯ проблем с ВИРУСА КОРОНА. ОЧАКВАМ СПЕШНО ОТПАДАНЕ НА МЕРКИ, КОИТО В САЩ ИМАТ ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН ХАРАКТЕР. Едно подобно поведение на ТРЪМП ще бъде последвано от много европейски държави сред които ще попаднем и ние, които сме с НАЙ НИСКО ОТЧЕТЕНИ РЕЗУЛТАТИ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ. ДЪРЖАВАТА Е ДЛЪЖНА БЪРЗО ДА ПРЕВКЛЮЧИ ПРЕДАВКАТА И ДА СЪДЕЙСТВА НАЙ ВЕЧЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС В ОСИГУРЯВАНЕТО НА ЛЕТУВАЩИ. Живота продължава и нито короната, нито какъвто и да е друг вирус ще го спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 3 години
До следващия вирус ... а може вече да е ред на некъв природен катаклизъм, например - да грее цялото лято слънце или пък цела зима да вали сняг... ;)Великият Цезар е казал: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край!, но неговите наследници в Европа предпочитат обратното... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
Значи агонията продължава. Докога - не е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още