IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се нуждае от нов договор

Законодателството зад валутния съюз и договорът за ЕС имат нужда от спешна промяна

10:39 | 05.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Германският конституционен съд е напът да се произнесе по законността на програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка. ЕЦБ не е обект на германското право, но Бундесбанк е. Централната банка на Германия е най-големият акционер в ЕЦБ. Следователно решение „Не“ от съда във вторник ще вкара еврозоната в неизследвана правна територия, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times.

Решението се очакваше през март, но съдът го отложи, за да вземе предвид пандемичната програма на ЕЦБ за спешни покупки (PEPP). Не знаем дали съдът иска да се произнесе и по нея. Ако той го направи, може би ни очаква неприятна изненада. Както обясниха Ана Бобич и Марк Доусън, двама прависти от Берлин, PEPP очевидно не отговаря на законовите критерии, постановени в предишни съдебни решения.

Европейският съд има четири критерия за покупка на активи. Първо, програмата трябва да не разкрива пред инвеститорите действителните активи, които ще бъдат закупени. Ето защо ЕЦБ обикновено ограничава размера на дълга, който може да купи. Тя обаче облекчи ограниченията относно PEPP, така че голям дял от новоиздадените италиански облигации може да се окажат в баланса й. Второ, покупките не трябва да препятстват държавите членки от следване на разумни фискални политики. Трето, ЕЦБ не трябва да държи облигациите до падеж. И накрая, тя трябва да се опита да пренасочи рисковете към Европейския механизъм за стабилност, спасителният фонд.

Няма смисъл да се опитваме да предвидим какво ще реши конституционният съд на Германия. Той е пълен с изненади. В миналото той беше срещу еврото, но никога не гласува за премахването му. През 1993 и 1998 г. германските евроскептици напразно се надяваха, че съдът ще спре паричния съюз. Съдиите често изразяваха съчувствие към ищците, но в крайна сметка винаги се произнасяха срещу тях. Съдът също така взема предвид и извънредните ситуации при решенията. Covid-19 определено е сред тях. Ако искат да я отчетат, ще намерят начин.

Но с всяко свое решение германският съд стесняваше законовия обхват на разрешеното. Когато той поиска от Съда на Европейския съюз становище относно законността на защитата на ЕЦБ от 2012 г., Съдът на ЕС излезе в подкрепа на ЕЦБ. Съдът на ЕС обаче произведе много детайли. Евроскептичните германски учени може и да загубиха при всяко от предишните решение, но въпреки това могат да се смеят последни. Те вече накараха съдилищата да дадат досадна правна яснота там, където преди съществуваха успокояващи сиви зони.

Мнозина гледат на германските съдии като на пречка пред съвременната монетарна политика. Не съм съгласен. По принцип не е добра правните системи да се смятат за препятствия. Законите, залегнали в основата на еврозоната, отразяват сложния социален договор между държавите членки на ЕС, когато те създадоха паричния съюз през 90-те години. Вечните правни конфликти само отразяват политическите и икономическите разделения, появили се след 2008 г.

Когато не сме съгласни със закон, трябва да се опитаме да го променим. В случая с еврозоната, ние насочваме своя гняв към съдии, тъй като договорите на ЕС е трудно се променят. Възможно е да няма мнозинство сред членовете на ЕС за съществена реформа на еврозоната. Но не можем да очакваме съдиите да свършат работата вместо нас. Ако в крайна сметка обявят покупката на активи от ЕЦБ за незаконна, те просто ще са възприели по-тясно тълкуване на закона, отколкото бихме могли да намерим за целесъобразно. Може да има солидни технически причини за несъгласие с такова решение, но основният проблем е самият закон.

Всеки, въвлечен в политиката на еврозоната, знае, че паричният съюз дължи своето оцеляване на успешното нарушаване на правилата. Видяхме шедьовър на юридическото инженерство по време на последната криза, който се изразяваше в премахването на клаузата за финансова помощ в европейските договори и след това създаването на спасителен чадър на нейно място.

Продължаващото оцеляване на еврозоната зависи от подобни правни гимнастики. Но в свят на независими съдебни власти това едва ли е стабилна основа. Без значение какво ще се случи във вторник, този валутен съюз се нуждае от нов договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
бидонът , ти май чак сега стопляш , че Еврозоната е като покера ... влиза някой новак и остава по долни *** ... моралът не е част от трая игра , драги .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Време е необходимо европейската общественост да осъзнае, че поради неправилният начин за емитиране на евро Европейската централна банка е съществения причинител за развиваща се европейска икономическа криза.Ситуацията е изяснена:Сега понасяме щети от местната проява на разпространена в света грешка на централната банка да няма официална защита срещу щети от нямане на пълна икономическа стойност на въведени в употреба пари.Днес щетите бързо се увеличават, защото пандемията Covid-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка.Вариантите са два:Първи. Пренебрегването на грешката на централната банка увеличава щетите.Втори. За устойчиво спасение от щети е необходимо:1. Обществено разобличаване на злокобната грешка на централната банка за неправилно въведени в употреба пари.2. Прекратяване на грешката на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
Законодателството трябва да се промени в това, че да се налагат по-сериозни санкции на държави, които не спазват Пакта за стабилност или фалшифицират статистическите си данни. Наказанието трябва да е отстраняване от Еврозоната за определен период, или безсрочно. В половината държави - без да изключвам и най-богатите, финансовата дисциплина е изключително слаба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Oправен е вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Investor, имате бъг в сайта, всеки линк се отваря така - https://***.investor.bg_www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-dobre-che-imame-kancler-kato-merkel-303672/трябва да се изтрие частта преди долната черта, че да се отвори коректно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още