IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се нуждае от нови стимули, но не кредити, а кеш

Трябва да бъдат насочени директни плащания към гражданите и компаниите

12:34 | 23.03.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

За еврозоната това не е повторение на кризата от 2010-2012 г. Далеч по-лошо е. Коронавирусът ще се окаже икономически шок, корпоративна криза на платежоспособността и политическа криза, всички опаковани заедно, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times.

Добрата новина е, че епидемията вероятно няма да се превърне в криза на държавния дълг. Миналата седмица Европейската централна банка постъпи правилно и намали тази вероятност. Нейната спешна програма за закупуване на активи ще помогне на правителствата да съберат пари за здравеопазване и първи набор от икономически мерки. Програмата обаче не може сама да се справи с по-широкото макроикономическо въздействие на коронавируса. Това ще изисква различни инструменти.

Германското правителство ще приеме в понеделник допълнителен бюджет за около 5 на сто от брутния вътрешен продукт и ще задели допълнителни средства за дялови участия в компании и заеми.

Но внимавайте. Това, което често се рекламира като базука, обикновено идва при условия с дребен шрифт.

Голяма част от парите са кредити, а не субсидии. Ако бизнесът заема пари на фона на спад в печалбата, платежоспособността се влошава. Това беше проблемът на Италия след кризата в еврозоната. Строгите икономии оставиха икономиката й в по-слаба позиция за изплащане на дълга.

Тази криза лесно би могла да доведе до добавяне на 20 до 50 процентни пункта към съотношението на дълга към БВП на Италия за няколко години. Ако последва друг епизод на строги икономии, Италия ще бъде хваната в капана на порочен цикъл. Ето защо не виждам никакви достойнства в кредитна програма на Европейския механизъм за стабилност, спасителния чадър на еврозоната.

Еврозоната се нуждае от кеш, а не от кредити. Но кредитът е това, в което тя е добра. На спасителните инжекции се гледа с неодобрение поради това, че представляват морален риск. Такава е и икономическата концепция за хеликоптерните пари - идеята на САЩ за стимулиране чрез изпращане на чекове на домакинствата.

Европейските държави имат добре функциониращи фискални стабилизатори, като например помощите при безработица. Тези икономически амортисьори са проектирани да се справят с нормалните колебания. Но те не са достатъчно големи или силни за спешни случаи като тази.

Фискалната рамка на еврозоната има известна вградена гъвкавост, но не е създадена за дискреционни стимули, каквито ще изисква 10-процентно спадане на БВП. Ако правителствата не могат да направят това самостоятелно, то ще трябва да стане на равнище ЕС.

Бихме могли да използваме финансово творчество, включващо една или няколко институции на ЕС и ЕЦБ заедно. То може да бъде под формата на еднократно фискално улеснение, частично управлявано от ЕЦБ. Ключовите характеристики трябва да са: пари, а не кредит; директни плащания към граждани, домакинства и компании; и да, задължението трябва да бъде взаимно. То трябва да бъде подкрепено, без ограничения, от ЕЦБ.

Най-големият икономически риск в момента е не само стръмният спад на БВП, но и постоянният шок, който може да настъпи след това. Основната цел на дискреционния стимул трябва да бъде да се гарантира, че възстановяването е с V-образна форма. Но има редица причини да се страхуваме, че то ще загуби сила. Някои от нас ще пътуват по-малко. Някои може да потърсят различен баланс между работа и свободно време. Европейските производители на автомобили могат да използват Covid-19 като подходящ момент за намаляване на структурния си свръхкапацитет.

Що се отнася до размера, ако очаквате икономически шок до 10 на сто от БВП, дискреционното стимулиране за 5 до 10 на сто от БВП едва ли е непропорционално. Плащането на 1000 евро на всеки гражданин би струвало малко под 3 на сто от годишния БВП на еврозоната. Алтернативно, но с по-малко непосредствено въздействие, средствата могат да бъдат използвани за генериране на огромна инвестиционна следкризисна програма.

Това, което вече забелязах, е, че дебатът за бъдещето на еврозоната се завърна. Не всеки ще иска да бъде впримчен в паричен съюз със страни като Холандия, чийто премиер е идеологически против взаимното споделяне на риска. Този вид нежелателно партньорство не е устойчиво.

Не само мащабът днес е различен спрямо кризата през 2012 г. Политиката също се промени. Неотдавнашно проучване регистрира ръст на броя на италианците, които считат принадлежността към ЕС за неизгодна - от 47 на сто през ноември 2018 г. до 67 на сто сега. Италия обаче, която е в центъра на европейската епидемия от коронавирус, в момента има по-належащи проблеми.

Но бъдете готови за повече дебати за влизане и излизане от еврозоната като пряк резултат от тази криза. И това е друга причина, поради която трябва да мислим за стимулиране, а не за кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
тоест както е сега с фирмите ... те им дават пък на никой не му пука дали се ефективни, важно е да не фалират ... и така вече сме на етап дето свикнаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
Европа се нуждае от нови стимули, но не кредити, а кеш---Може вече втръсвам с повтарянето на едно и също нещо, но не мога да разбера, защо ОНИЯ "горе" не искат да го проумеят: кешът без отписване на "дълговете", няма да даде никакъв резултат. Колко пъти го пробваха това със "кеша" и пак не могат да разберат, че докато не сложат "тиранти" в графата "дълг" - нищо няма да се промени, защото парите ще свършат, ама "дълга" продължава да стои. А пък когато ти виси "секирата на дълга", нямаш и желание нито да харчиш, нито да работиш, просто тази мисъл , че "дължиш", тя те смачква...Така, че ... ОТПИСВАЙ "на нула" или всички отивате в ямата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 4 години
Изчезна отдавна солидарността в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Мето
преди 4 години
Не проблемът е че цялата политическа и икономическа система е насочена за източване на средства от гражданите към елитите, обратното им се вижда невъзможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
е , на тебе няма да дават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Проблемът е, че започнат ли да раздават пари на хората, после никога няма да могат да спрат. Ще стане като с "пожизнените" помощи за малцинствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Кой от вас мисли, че ИКОНОМИКАТА която до момента се налагаше от ръководството на ЕС е ПАЗАРНА?!!Къде е принципа на КОНКУРЕНЦИЯТА заменен от някакви ЕВРО - ПРОЕКТИ по някакви ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ, които се печелят от "правилните" хора?!!НАЛИ НЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ ЕВРО ПРОЕКТИТЕ ЗА "КЪЩИ ЗА ГОСТИ" , ЗА "РАЗКАЗВАНЕ НА ПРИКАЗКА ЗА СТАРАТА КОСТЕНУРКА " , ЗА ......Това извратено АНТИПАЗАРНО МИСЛЕНЕ роди чудовището, което ще унищожи ЕС. Опитът да бъдем "СОЛИДАРНИ" при плащането на сметката на тези които наложиха това идиотско АНТИПАЗАРНО мислене няма да мине зад фасадата на КОРОНА ВИРУСИ , епидемии и пандемии.Няма да коментирам и поведението на ФЕД , което следваше идиотската политика на ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ СЪЧЕТАНО С НАМАЛЯВАНЕ НА ЛИХВИТЕ. Крайният резултат от това безумие бе НАДУВАНЕТО НА БАЛОНА НА АКЦИИТЕ 50 % ОТ СТОЙНОСТТА НА КОИТО Е ЗАЕМЕН КАПИТАЛ.Този балон сега гръмна и повлече цялата финансова система, в която ЛИПСАТА НА РЕГУЛАЦИИ роди токсични деривати на ипотечни облигации с рейтинг "ААА". ЗАЩО НИКОЙ НЕ КАЖЕ КАК СТОЯТ НЕЩАТА С ПОЗНАТИТЕ НИ ОТ 2008 ГОДИНА "Фани Мей" и "Фреди Мак", КОИТО ВМЕСТО ДА ФАЛИРАТ ПРЕЗ 2008 ПРОДЪЛЖИХА ДА РАЖДАТ ПОДОБНИ ТОКСИЧНИ ДЕРИВАТИ.НЕЩАТА СА МНОГО СБЪРКАНИ ЗА ДА БЪДАТ РЕШАВАНИ С БОРБА С КОРОНА ВИРУСА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
ert
преди 4 години
Добре е да има нови стимули и количествени улеснения, но да са насочени към гражданите и селяните, да са не кредити, а да са в брой за да може да се живее нормално по време на криза. Нека ЕС да обсъди и да се види по колко пари могат да се дадат на хората, за да може всеки да е спокоен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
Абе я да дойде Иван Костов най добре , налЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ПИЧ
преди 4 години
Европа се нуждае не от кредити, а от стимули - сиреч от печатане на пари. Жан Виденов ли се е върнал на власт, ама в Европа. А най-големия специалист по хиперинфлация - Гечев и той трябва да поеме ръководството и да стимулира икономиката с още пари. Така ще реши всички проблеми, ще има за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още