IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се изправя пред вълна от онкологични заболявания

Пандемията и блокадата на здравната система заложи бомба със закъснител заради пропуснатите диагнози, забавеното лечение и по-високата смъртност

11:34 | 19.06.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ</em></p>

Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

В свят без COVID-19 около 1 млн. европейци биха получили диагноза рак от началото на пандемията. Блокадата на здравната система заради вируса обаче означава, че животът на тези хора е в риск, защото не са получили диагноза, пише онлайн изданието Politico.eu.

Това е оценката на Европейската организация за борба с рака (ECO), федерация на медицински неправителствени организации, след като е направила анализ на данните за диагнозата в цяла Европа през последната година, както и разликите между тазгодишните нива на диагностицирани с предходни години.

Виновникът е пандемията, която претовари здравните системи, спря скрининга за онкологични заболявания и отблъсна болните, с изключение на най-тежките случаи. Резултатът е тиктакаща бомба със закъснител, която според експертите вероятно ще доведе до скок на смъртните случаи от рак през следващите две години, тъй като пациентите, които са били пренебрегнати в разгара на пандемията, са диагностицирани с по-напреднали стадии на заболяването, а други са пропуснали лечението си.

В Италия националната асоциация по онкологична медицина изчислява, че скринингите са намалели с 400 000 през първите пет месеца от пандемията. Междувременно френската Национална лига срещу рака изчислява, че има около 30 000 случая на рак, които не са открити поради COVID-19.

Предстои да се види дългосрочното въздействие. Изследване, публикувано миналия ноември, изчислява, че във Великобритания пандемията ще причини, пряко или косвено, между около 7000 и 36 000 смъртни случая от рак в рамките на една година.

Междувременно изследване, публикувано в The Lancet, изследва данните на Британската национална здравна служба, за да установи повишената смъртност от различен тип рак. Изчислено е увеличение от 7,9 до 9,6 процента на броя на смъртните случаи вследствие на рак на гърдата до пет години след поставяне на диагнозата и 15,3 до 16,6 процента увеличение при рак на дебелото черво.

ECO, която стартира кампания за привличане на вниманието към проблема през май, изчислява, че 100 млн. скрининга за онкологични заболявания не са извършени в Европа заради пандемията и че лекарите ще се нуждаят от около 12 месеца, за да наваксат изоставането. Закъснения на лечението са засегнали половината от онкопациентите по време на пандемията и се очаква прекъсванията да продължат да засягат всеки пети човек с рак в Европа.

Експерти казват, че цената за по-високата смъртност от рак ще бъде платена през следващите години. Една от тях е Мириам Крул, болничен фармацевт в Амстердам и съпредседател на Мрежата за COVID-19 на ЕСО. Тя помага да се подготвят химиотерапевтични процедури за пациенти с рак и отбелязва колко „съкрушен“ е бил екипът й, когато е започнала пандемията.

"Всъщност бяхме щастливи в началото, че други грижи намаляха. Това обаче означава, че изоставаме на други фронтове“, посочва тя.

В най-лошите месеци на пандемията е имало спад от около 20% при приготвянето на химиотерапевтични лекарства за пациенти с рак. Намаляват и операциите. Нидерландският здравен сектор сега работи, за да навакса – със съботно-неделни дежурства и удължено работно време.

Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Част от съдържанието на статията е невярно. Моята шивачка е с рак на гърдата и й се наложи химиотерапия. Жената си я посещаваше редовно, дори когато имаше затегнати мерки, като не пропусна нито една процедура. И това се случва тук- в България, в периода септември 2020- до настоящия момент- 21.06.2021г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Подзаглавието е абсолютна лъжа.Нито България, нито в ЕС видях страна, която да затвори онкологиите и хематологиите заради Ковид. Даже в няколко страни в ЕС пациентите на тези отделения бяха с предимство навсякъде даже и са приоритетна група за ваксинация. Ако някъде са допуснали подобна грешка, то тя е частен случай на отделна страна и съм сигурен, че е заради заради тъъпи министри бюрократи, които въобще не слушат какво мислят лекарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
ако не беше пландемията , ехееееей .... ама на , сега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 години
класически пример на административно(меринджейско) четене на данни... заради блокадите е, нали... :) а това че онкологията и инфекциозното са различни болници и в онкологията ковидясали не се лекуват няма значение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Пандемията и блокадата на здравната система заложи бомба със закъснител заради пропуснатите диагнози, забавеното лечение и по-високата смъртност > Но в една ваксина никак не можеш да сложиш и раков вирус, нали?! >Това откритие за вируса е от около 1934-та и е потвърждавано неколкократно! > За жалост на евгеника и ФарМафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още