IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евентуалната забрана за търговия на китайски компании в САЩ е добре дошла за Пекин

Китай може да я използва, за да ускори постигането на дългосрочната цел за преместване на големите си технологични фирми у дома

19:30 | 12.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Миналия месец американският Сенат единодушно прие законопроект, насочен към подобряване надеждността на финансовите отчети на китайските компании, търгувани в САЩ, пише за Financial Times Джеси Фрайд, професор по право от Харвардския университет.

Законодателството се фокусира върху реален проблем с тези фирми, чиято обща пазарна капитализация е около 1 трлн. долара. През последното десетилетие предполагаемите измами от страна на китайски компании, търгувани на щатските борси - включително наскоро Luckin Coffee - струваха на американските инвеститори милиарди долари. За съжаление, законопроектът може в крайна сметка да влоши нещата.

За да се намалят измамите, Законът на Сарбейнс-Оксли от 2002 г. изисква одитите на всяка компания, търгувана в САЩ, да бъдат инспектирани от Счетоводния борд за надзор над публичните компании (PCAOB). Но тези, базирани в Китай, отказват да се съобразят. Те и китайското правителство казват, че проверката от PCAOB на китайските корпоративни одити би нарушила законите за държавна тайна. Защо искат да блокират достъпа на PCAOB? Инспекциите могат да разкрият подкупи към високопоставени служители, излагайки китайската комунистическа партия.

Американският законопроект изисква Комисията за ценни книжа и борси (SEC) да забрани търговията с акции на всяка компания, която в продлжение на три години не е била инспектирана от PCAOB. Очевидната му цел е да принуди Китай да се съгласи на проверките. Ако стратегията успее, на вътрешните за китайските компании лица би трябвало да е по-трудно да мамят американските инвеститори. Законопроектът има двупартийна подкрепа в Камарата на представителите.

Но лекарството може да е по-лошо от болестта. Както мажоритарите в китайските компании, така и Пекин вероятно ще използват забраната за постигане на собствените си цели, за сметка на американските инвеститори.

През последното десетилетие контролиращите акционери на повече от 90 китайски фирми, търгувани в САЩ, организираха „конфискационни” транзакции. Целта: делистване на акциите от щатските борси при ниска цена на изкупуване и след това регистрирането им в Китай при много по-висока оценка. Нагледният пример е Qihoo 360, фирма за интернет сигурност, която беше делистната през 2016 г. Основателите измъкнаха компанията от американските акционери срещу 9,3 млрд. долара. През февруари 2018 г. Qihoo бе листната на фондовата борса в Шанхай при пазарна капитализация от над 60 милиарда долара. Председателят на Qihoo спечели 12 млрд. долара от транзакцията - повече, отколкото се твърдеше, че струва цялата компания 18 месеца по-рано.

Инвеститорите в китайски компании, регистрирани за търговия в САЩ са по-уязвими на тази тактика, отколкото инвеститорите в публични американски компании. Китайските финансови отчети са неблагонадеждни и повечето компании - включително Luckin Coffee - са със седалище на Каймановите острови. Тази юрисдикция предоставя на инвеститорите по-малка защита от щата Делауеър, който е дом на повечето американски компании. Нито американските, нито каймановите съдебни решения могат да бъдат приложени в Китай, където са базирани инсайдърите и активите. Когато американските инвеститори са ощетени, същите закони за държавна тайна, които се използват за защита на одитните документи от PCAOB, затрудняват акционерите и регулаторите да стигнат до дъното на нещата.

Предложената забрана за търговия може да влоши нещата дори за акционерите. Ако приемем, че Пекин продължава да осуетява инспекциите, SEC ще обяви забрана, причинявайки срив в акциите на дружествата с наложена такава, тъй като инвеститорите ще разпродават акциите, преди те да станат нетъргуеми. След това китайският мажоритар може да делистне компанията в САЩ при ниска оценка, ощетявайки американските инвеститорите, като същевременно обвини за делистването американското правителство. Забраната за търговия ще облагодетелства мажоритара.

Китай е малко вероятно да отстъпи за проверките, тъй като не харесва идеята чужденци да разследват вътрешни търговски сделки с участието на партийни служители. Всъщност Пекин може да използва забраната за търгуване в САЩ, за да ускори постигането на дългосрочната цел за преместване на големите си технологични фирми у дома. Китай е недоволен, че най-големите му и известни технологични гиганти - като Alibaba и Baidu - се търгуват в САЩ, а не вкъщи. Той иска обратно своите перли в короната.

Преди няколко години Пекин направи опити да накара големи китайски компании, търгувани в чужбина, да се регистрират у дома. Досега няма съгласни. Но, като не разрешава инспекциите, Китай може да предизвика забрана за търговия и така дружествата да бъдат принудени да напуснат САЩ. В такъв случай някои от тях може да се върнат вкъщи. Разбира се, операциите по прехвърлянето  ще бъдат организирани от китайските мажоритари, за да могат да се обогатят за сметка на публичните инвеститори.

Макар законодателството на САЩ да е добронамерено, то вероятно няма да отвори Китай за проверки. За съжаление няма лесен начин да се защитят инвеститорите от всякакви измами от китайски компании, които се търгуват сега в САЩ. Бяха платени добри пари за акции, които може да се окаже, че струват много малко.

Ако Конгресът иска да защити американските инвеститори, той трябва да обмисли забрана за нови листвания от страни, които отказват проверки или по друг начин осуетяват преследването на нарушители. Вярно, това ще дойде твърде късно, за да помогне на настоящите инвеститори, но поне ще защити бъдещите инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Те компаниите парите, които са им трябвали, са ги набрали. Вече може да се изнесат. Интересно друго: Ако.някой от сегашните инвеститори устиска на паниката и НЕ продаде своите дялове, при делистване от щатите и ново листване в Китай, да речем, ще продължи ли да си.получава дивидентите па, ако.ще, в червени пари? Ако да, какъв им е проблема? Малко повече хладнокръвие и, за няколко месеца, превключват към много по-перспективен финансов пазар, ако правилно съм схванал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Браво ! Трябва да забранят китайските *** и тук !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още