IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предлага на САЩ отпадане на митата за индустриалните стоки

В много случаи Брюксел няма да изисква сертифициране на щатски продукти съгласно европейското законодателство

08:30 | 22.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според германския министър на икономиката Петер Алтмайер европейците са готови на сериозни отстъпки в рамките на търговския спор със САЩ .

„Ние се съгласихме да намалим митата за важни промишлени продукти до нула", заяви политикът от Християндемократическия съюз (ХДС) пред Welt am Sonntag. „Това би премахнало и обвинението, че американските данъци върху автомобилите са по-ниски от европейските", пояснява той.

Като част от такова споразумение за индустриалните мита Европа също така е готова да намали митата за износ на автомобили за Европа - отново „до нула“. В същото време Старият континент е склонен на още един компромис за американските износители - в много случаи да не изисква сертифициране на техните продукти съгласно европейското законодателство.

Американският президент Доналд Тръмп заплашва ЕС от месеци, и особено Германия, да наложи тежки наказателни мита върху вноса на европейски автомобили в САЩ, ако европейците не изпълнят ангажиментите си за по-ниски мита за американски автомобили. Той отложи решението до ноември.

Тези международни търговски спорове и политическа несигурност вече се отразяват на бизнеса на европейските износители. Външнотърговската асоциация на Германия BGA очаква ръстът през 2019 г. да бъде наполовина по-слаб от този през миналата година. „Предполагаме, че обемът на износа ще се увеличи с 1,5% тази година", казва Холгер Бингман, президент на Германската асоциация на търговците на едро, външната търговия и услуги (BGA) пред DPA. През 2018 г. бе отчетен плюс от 3%.

„Ръст от 1,5% е добра новина предвид настоящите условия и нарастващата конкуренция на световния пазар, особено от Китай", подчерта Бингман. „Това показва, че германските производители предлагат силни продукти с отлично обслужване". Първоначално BGA очакваше за тази година увеличение на износа с до 3,0%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още