IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ли е отговорен за разпадането на Украйна?

Ясен отговор на въпроса може ли Брюксел да събере парчетата от "счупените" държави от Източното партньорство не може да се очаква

14:09 | 25.11.17 г. 50
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Четири години след като Европейският съюз (ЕС) притисна Украйна за по-тесни връзки и това провокира Русия да нападне, страната е опустошена от война и почти провалена, пише в свой анализ онлайн изданието politico.eu.

Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел на конференция, посветена на Източното партньорство – инициативата за външна политика за укрепване на отношенията със страните от бившия съветски блок. Основният въпрос обаче е може ли ЕС да събере счупените парчета от тези страни?

Не очаквайте ясен отговор, посочва изданието.

Създателите на политики в ЕС са били и остават дълбоко разделени. Някои твърдят, че е налице морално задължение да се направи повече, за да се защити Украйна и да се сложи край на руската военна агресия, особено защото Киев демонстрира ангажимент да направи трудни промени.

Други твърдят, че Западът вече е предоставил прекалено голяма помощ и е поел твърде голям риск за страна, в която корупцията остава втъкана в правителствената структура, а усилията за реформи, особено в съдебния, финансовия и енергийния сектор, са твърде бавни.

В опит да покаже продължаването на подкрепата си за Украйна преди срещата на върха Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви още 37 млн. евро финансиране за подпомагане на селскостопанския сектор в страната.

Общата финансова помощ за Украйна от ЕС възлиза на 12 млрд. евро, включително и най-големият финансов пакет от 2014 г., който някога е предоставян на държава извън блока, припомня изданието.

Ако оставим символизма настрана, Украйна има много тежки проблеми. Ново проучване, поръчано от Европейския парламент (ЕП), обяви Източното партньорство за изключителен успех. Резултатите обаче показват, че 94% от помощта за Украйна е под формата на заеми, които допълнително задълбочават задлъжнялостта на страната. Това ще възпрепятства възстановяването й в дългосрочен план.

През следващите пет години Украйна ще трябва да изплати 38 млрд. евро, но централната банка разполага с резерви в размер на 5 млрд. евро.

Политическото споразумение с ЕС и доближило Киев до блока и други западни институции, пишат авторите на доклада, като цитират и безвизовите пътувания в рамките на общността. В резултат на революцията от 2014 г. и последвалите руски предизвикателства пред суверенитета на Украйна ерата на геополитическия избор за Киев приключи. Тези драматични събития обаче отдалечават страната от членство в ЕС и НАТО повече от всякога, допълва се в доклада.

Резултатът от революцията – икономическият спад, агресията на Русия, войната в размирните източни области, две десетилетия забавени реформи, води и до сериозно недоволство сред населението, посочва изданието.

Украйна е най-драматичната, но не и единствена илюстрация на двусмислените резултати от Източното партньорство. И останалите държави в инициативата са изправени пред трудности.

Армения и Азербайджан все още са във война заради спорната територия Нагорни Карабах. Молдова остава в разрез с отцепилото се Приднестровие. Две от грузинските територии, Абхазия и Южна Осетия, са все още анексирани от Русия. Беларус е в голяма степен изолирана полицейска държава, пише изданието в анализа си.

Длъжностните лица от ЕС като цяло отхвърлят твърденията, че носят отговорност за политическата криза, която избухна в Украйна преди няколко години. Нормандският формат, воден от Германия и Франция, не успя да сложи край на конфликта в източните области на страната, което навлече критики на двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
P. S. На всичкото отгоре, му харесва да се кипри в женски ***... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Друже, едва ли някой, който поне веднъж е говорил с жив, истински юрист, може да повярва, че този ***, дето тука се е разпищолил под неколко ника, е помирисвал юридически факултет... Единият ми кумец е адвокат, съседката ми е адвокат от новините - от тях знам, че първия изпит, който държат, е по цинизъм! Никога нема да чуеш от истински адвокат тези витиевати бози - зад тях се опитва да се маскира обикновен *** или нещо още по-тривиално - смачкан комплексар, който крещи за (поне) виртуалната си реализация на нещо, различно от нищо... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Добре, де - ирелевантно. Сега пък няма да правим републиканска олимпиада по четмо и писмо. И без това езикът е достатъчно профанизиран до степен да говорим неразбираемо един с друг. Въпросът е за международното право. Може ли международен съдия да свири мач от родното първенство или това може да стори и Цацаров?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Е, тя - нашата конституция, е едно книжле, дето на Пеевски няма да му стигне и за един път да се избърше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Плувай, плувай.... не е риба.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Ааа, хууу... Щото в другия ти акаунт, дето си некъв кон, май беше мъжки полът ти... Или си имала предвид кобила... Слаб по английски, юристке... Или просто си се ошашавил от тролене... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Колкото до Каталуня, ако по някаква хипотетична причина същият този Европейски съюз имаше интерес да разцепи Испания, то никакви конституции и закони немаше да попречат на Пучдемон сега да празнуваше отделянето и вместо да се крие в Белгия, да приема делегации от цел свет в президентската си резиденция в Барселона... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
А ти първо си определи пола, па после изнасяй тука юридически лекции. Законът е "врата у поле", както казват шопите. Особено в международните отношения. Който има по-голема пушка, той ги пише, той ги налага. Справка - Косово, Гибралтар, Фолклендските о-ви, Крим. И Сърбия беше унитарна държава и още е, ама е вече без Косово. И американците никой не ги е канил у Сирия, ама са там, в нарушение на целото международно право. И никой не може да ги изгони, даже руснаците. Но и американците не могат да изгонят руснаците ни от Сирия, ни от Крим, нито китайците от Южнокитайско море. И те така с международното право, конституциите и унитарните държави, ***... :lol:Затова ходи да си изнасяш лекциите в некой хоремаг - там може и да си намериш публика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Международен пакт за граждански и политически праваРатифициран с Указ 1199 на Президиума на Народното събрание от 23.07.1970 г. - ДВ, бр. 60 от 1970 г. В сила за България от 23.03.1976 г. Издаден от Министерството на външните работи, обн. бр. 43 от 28.05.1976 г.Член 11. Всички народи имат право на самоопределение. По силата на това право те свободно определят своето политическо положение и свободно осъществяват своето икономическо, социално и културно развитие.3. Държавите - страни по този пакт, в това число и онези, носещи отговорност за управлението на несамоуправляващите се територии и териториите под попечителство, са задължени да насърчават осъществяването на правото на самоопределение и да зачитат това право в съгласие с разпоредбите на Устава на Организацията на Обединените нации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Югославия можеше да избегне разпада и конфликта, като я приемат в ЕС. Нищо, че съществуваше известно вътрешно напрежение, което Тито потушаваше със здрава ръка. Югославия нямаше да се различава от Испания, Белгия и пълните с унгарци съседни страни на Унгария, които днес живеят мирно и кротко или пък баварците в Германия, дето могат да пресушат Рейн, ако беше пълен с бира, само и само да не остане нищо за вестфалците. Но международното право бързаше, защото СССР току се беше разпаднал и трудно би преглътнал членство на Югославия в ЕС. И реши да разпарчоса страната и да отмъкне каквото може, като приложи правото на самоопределение. А продажни елити винаги ще се намерят да свършат работата отвътре. Международното право е инструмент и нищо друго в голямата геополитическа игра за унищожението на Русия. Жалко е, че всичко се върти около този сблъсък между САЩ и Русия, защото така се изкривяват представите за това, което се случва днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още