IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да избегне битка с Варшава, но ще настоява за реални отстъпки

По-леката реторика на Матеуш Моравецки носи известно облекчение на Брюксел

21:07 | 18.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новият опит да очарова Европейския съюз (ЕС) може да спечели малко време на Полша в конфликта ѝ с блока във връзка с отстъплението от демокрацията, но Варшава ще трябва да направи някои реални промени в политката си, за да отговори на топлите думи или рискува да загуби част от финансирането, което получава, пише в свой анализ Ройтерс.

Полша, която от 2015 г. насам е управлявана от националистическата партия “Право и справедливост”, се превърна в едно от основните главоболия на ЕС, който пък е притеснен, че част от бившите комунистически държави в Източна Европа стават все по-авторитарни.

ЕС се опасява от стъпките на Варшава за налагане на по-пряк държавен контрол върху съдилищата и заплаши, че ще предприеме действия за защита на либералните ценности на блока. Освен това ЕС иска Полша да отхвърли отказа си да приема бежанци, за да сподели тежестта от скока на броя на имигрантите.

Миналия месец Беата Шидло се оттегли от поста си на министър-председател след две години на безпощадни сблъсъци с Брюксел.

Нейният наследник, бившият банкер Матеуш Моравецки, има не толкова остър тон както към ЕС, така и към вътрешнополитическите си врагове, което предполага усилия за намаляване на напрежението с Брюксел и достигане до по-умерените избиратели у дома.

По-леката реторика на Моравецки носи облекчение на Брюксел и столиците на страните членки на ЕС, които искат да избегнат т.нар. “ядрен вариант”: безпрецедентна процедура по член 7 за наказване на Полша.

Този ход ще задълбочи разделението и ще отнеме от енергията на блока, който вече се бори с излизането на Великобритания. Също така почти сигурно ще се провали в крайна сметка.

Въпреки това представителите на властите и дипломатите в Брюксел твърдят, че са готови да действат, ако не се стигне до споразумение. Те имат и други инструменти, които могат да използват, за да окажат натиск, особено чрез следващия кръг от решения за разходите на ЕС в периода 2021-2027 г. Блокът обмисля поставянето на условия, които могат да ограничат част от средстава за някои държави, които не спазват законите.

Някои говорят и за по-строги мерки. Двама дипломати твърдят, че държавите от ЕС биха могли да заплашат с въвеждането на временни гранични проверки с Полша - стъпка, която беше улеснена от съображенията за сигурност в рамките на миграционната криза в блока.

Първото посещение на Моравецки в Брюксел ще бъде последвано от преговори между неговия министър на външните работи и заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс в неделя.

Малцина в Брюксел очакват Моравецки да смени рязко реториката. Той твърди, че напълно подкрепя промените в съдебната система, искани от управляващата партия. Според него тази реформа е необходима, за да се освободи Полша от посткомунистическите реликви.

Макар че Моравецки едва ли ще смекчи тона по някои от главните конфликтни точки с Брюксел, той може да предложи някои отстъпки в други области, като околоната среда, включително за споровете за дърводобива и затягане на правилата за емисиите за парниковите газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още