IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган пренаписва изборните правила, за да си гарантира победа през 2019 г.

Партията на държавния глава готви коалиционно обединение с националистите за следващия президентски вот

12:10 | 04.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Националистическо обединение с турския президент Реджеп Ердоган начело прави промени в законодателството в опит да си гарантира победа на следващите избори в Турция, които ще отбележат официалното превръщане на президентската институция в най-влиятелната сила в политическия живот на страната.

Промените са поредната стъпка в експеримента на държавния глава за промяна на почти едновековното парламентарно законодателство и консолидирането на властта в страната в ръцете на един лидер, посочва Bloomberg в свой материал.

В същото време това може да са признаци за отслабване на крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД), която губи от подкрепата си, превръщайки се в по-малкия партньор на Ердоган в неговата националистическо-ислямистката политическа машина. 

„Промените са съсредоточени около страховете на ПНД от това да не влязат в парламента и желанието на Ердоган да бъде избран на първия тур“ на президентския вот през 2019 г., посочва Гюлфем Сайдан Санвер, политически стратег от Истанбул. По думите му става въпрос за голяма битка.

„За ПНД въпросът с преминаването на прага (за влизане в парламента – бел. ред.) е от екзистенциално значение. За Ердоган избирането му на първи тур е жизненоважно“, посочва той.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) подготви предложение, което ще й позволи да влезе в съюз с ПНД на вота. Промените позволяват лидера на националистите Девлет Бахчели да избегне унизителната възможност партията му да се окаже под 10-процентния изборен праг.

Предлагайки подобна възможност на изпадналата в затруднение бивша опозиционна сила, Ердоган може да консолидира около себе си подкрепата на почти половината избиратели. Ако т. нар. „Алианс на хората“ получи над половината гласове, Ердоган ще стане първият президент, получил официално изпълнителната власт.

Според депутата от ПСР Мустафа Сентоп измененията в законодателството представляват стъпка напред към демократизацията на турската политика. В същото време обаче Йозгюр Йозел от опозиционната Републиканска народна партия (РНП) посочва, че с действията си правителството и ПНД използват изборното законодателство за своите собствени политически интереси.

„Това не е съюз на политически интереси, а по-скоро национален консенсус“, казва Адил Гюр, собственик на проправителствената социологическа агенция A&G Arastirma. По думите му както Ердоган, така и Бахчели се радват на засилена подкрепа след опита за преврат в страната от лятото на 2016 г., както и благодарение на вълната от националистически настроения заради конфликта с кюрдските сили в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още