IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган няма да забрави унижението на Путин

Руският президент може и да е изпреварил турския си колега Ердоган в Сирия, но постепенно съсипа приятелството между двамата

10:15 | 02.03.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA</p>

Снимка: EPA

Владимир Путин бърза и иска колкото се може по-бързо да обяви, че е извоювал победа във войната в Сирия. Кремъл спаси режима на сирийския диктатор Башар Асад от едно на пръв поглед неизбежно поражение - за което цивилното население в региона плати висока цена.

Единственото препятствие, което Русия и неговият сирийски съюзник все още трябва да преодолеят, е провинция Идлиб, която продължава да е под контрола на коалицията, бореща се срещу Асад. Тази пречка блокира и останалите планове на Путин, пише в свой коментар за Deutsche Welle руският публицист Константин Егерт.

От една страна му предстои да завърши един много важен вътрешнополитически проект: промяната на руската конституция чрез всенароден референдум на 22 април. Промените, които още се изготвят, ще му позволят да си запази контрола над политическата система, както и на всякакви важни политически и кадрови решения дори и след края на неговия президентски мандат през 2024.

Множество допитвания до общественото мнение показаха, че руснаците не са възхитени от външните войни, водени от Кремъл. Евентуалната „крайна победа" в Сирия (Путин вече на два пъти е обещавал, че ще изтегли руските войски от страната) ще му бъде от голяма полза у дома.

Второ, окуражен от анонсите на френския президент Емануел Макрон по време на Мюнхенската конференция за сигурност, руският управник се надява на съществено размразяване на отношенията с ЕС, ако не и на пълното им нормализиране.

Това е постижимо , ако - и това е третата причина, поради която Кремъл се е разбързал в Близкия изток – Путин успее да убеди европейците, че трябва да упражнят натиск над украинското ръководство, за да приеме руските условия за прекратяване на конфликта в отцепническите региони на Източна Украйна, които вече се намират под контрола на Москва.

За да постигне всичко това, Путин трябва да остави сирийския хаос зад гърба си. Не без основание той си прави сметката, че ако в Сирия се установи поне относителен мир, Западът ще забрави, че е обвинявал руските въоръжени сили във военни престъпления.

Но тези сметки крият и рискове. Плановете на Кремъл за бързо решаване на конфликта в Сирия го противопоставиха на турския президент Ердоган, с когато само допреди седмици поддържаше приятелски отношения. Сега двете държави се намират на прага на пряка военна конфронтация, особено след като в четвъртък при въздушно нападение бяха убити 33 турски войници. Официалната версия на Дамаск и Москва гласи, че турските военнослужещи са били атакувани от сирийски части и в район, където те не е трябвало да се намират. Има обаче съмнения, че нападението срещу тях е било извършено от руски бойни самолети, които осигуряват закрила от въздуха на сухопътните части на Асад.

Анкара не иска да обвинява Москва, защото би рискувала военна конфронтация с Путин. Ердоган не желае подобно нещо. Същото важи и за НАТО, част от който е Турция.

Ердоган прекара последните две години с това да демонстрира пред Алианса своята независимост, като купуваше руски противоракетни системи и участваше в организацията на мирните преговори в руския курорт Сочи, докато в същото време игнорираше САЩ и другите си западни съюзници. За да се противопостави на Путин, турският президент сега обаче се нуждае не само от уверения в солидарност от страна на Брюксел.

В отчаян опит да спечели западната поддръжка, Ердоган отвори границите на Турция, за да пропусне към ЕС над 1 милион бежанци от сирийската война. В това Ердоган вижда средство за повторението на бежанската криза от 2015, която би принудило ръководителите на европейските държави да действат бързо и да упражнят натиск над Путин.

Има много ирония в това, че Ердоган употреби толкова много време и усилия, за да се дистанцира от НАТО и ЕС, а сега е принуден да ги моли за помощ. Това няма как да е убегнало от вниманието на руснаците. И все пак рискованата стратегия на Кремъл може и да се окаже автогол, ако Ердоган реши да продължи сухопътната си офанзива срещу армията на Асад, и ако вкара в играта и турските ВВС. А кой би излязъл победител от тази вабанк-игра засега не е ясно.

Този конфликт може и да завърши задоволително за Путин – ако действа достатъчно бързо в Сирия, така че да изпревари всякакви турски акции. Едно масирано бомбено нападение над Идлиб би било достатъчно; а цивилните жертви никога не са интересували особено Путин и неговите генерали.

А може и да е скалъпен някакъв нетраен компромис след телефонния разговор на Путин с Ердоган в петък (28.2). В дългосрочен план обаче руският президент навярно ще се окаже изправен пред нови проблеми.

Ердоган никога няма да забрави унижението, на което го подложи Русия. Тя отслаби неговите позиции както вътрешнополитически, така и в очите на партньорите от НАТО. Ердоган навярно ще започне да подобрява отношенията си с Алианса. Но той няма да сключи мир с режима на Асад, а това означава, че мечтата на Путин да загърби сирийското блато явно няма да се осъществи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivanman
преди 4 години
Егерт е долен чарфут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivanman
преди 4 години
Егерт е мръсен ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
markov
преди 4 години
Боже, гледам тук как едни хора поради патологичната си русофобия заобичаха 500 годишния си поробител .......няма спор заслужаваме си съдбата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Запенени празноглавци изправени на амбразурата в защита на джуджето, държащо в мизерия собствения си народ!Минимална заплата в Расия наполовина от България, средна заплата 30% по- ниска от България.Иначе големци го раздават, а то феодали и бедни и алкохолизирани крепостници, първи по хероинозависими и едни от първите по СПИН.Хехе, иначе скимят на умряло *** мaстии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 16
zelka007
преди 4 години
дядя вова , широколентовият сателитен интернет никога не е бил рекламиран като безплатен от starlink ... от де тая муха ти бръмчи в главата не знам ... мъск го е рекламирал , че ще бъде най-евтиният широколентов сателитен интернет и ще достига навсякъде по света . освен това още от самото начало на проектът , след като станаха известни основните технически параметри , пентагонът е проявил интерес да наеме част от спътниците за негови си нужди ... това никой не го е криел , та да ни го съобщават в тубата рассийски пророци ... :))) ...ти кажи що безаналоговите панцири ги гърмят като пуканки в сирия ... ?! ... и с артилерия ги дрънкат и със самонасочващи се бомби ... турската армията е толкова доволна от дроновете , че гледам за догодина са направили заявки за по няколко стотици от най-новите им разработки , сигурно общо над 1000 от различните модели ... "охотника" не писа кво става с него , лети ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
сирийска обсерватория за правата на човекЪт ... ти държавна нпо на асад какво искаш да пише ... :))) ... иначе съм съгласен с теб . със сигурност омаловажават загубите си и преекспонират нанесените поражения и двете страни . предполагам след 2-3 седмици , като поразмине офанзивата , ще излезнат по-достоверни числа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 8
TomaNeverni
преди 4 години
само да попитам "екипа" написал този АНАЛиз калко пари взема,Щото аз мога и за 5л. да скалъпя такъв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 11
markov
преди 4 години
Зелке оказа се че бая послъгва Султана....опитал се до бомби с дронове и да пуца с оръдия , за негова изненада се оказа че 8 от всичките му десет високо технологични дрона вече са свалени. сирийците реално са загубили 20 - воиника и два бомбандировача според Лондонския дюнерджия дето завежда обсерваторията за защита на не знам. За загубите на башибузука нищо не се съобщава за сега ....също се мълчи и за загубите на Турски аскер маскиран като башибозук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 13
дядя Вова
преди 4 години
мъсстия = ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
*** можеш да викаш на Мъск:глобалният негов интернет няма да е безплатен или световен, а военен:https://youtu.be/GnnSKBcQUKAГлобальный интернет Starlink оказался проектом Пентагона (Руслан Осташко)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още