IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните проблеми на Европа са предупреждение за САЩ

Европейските политики за борба с въглерода създадоха недостиг на изкопаеми горива

09:15 | 18.09.21 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на енергията в Европа растат и ефектите се предават отвъд Атлантическия океан. Обвинявайте анти-въглеродните политики от вида, който администрацията на Байдън иска да наложи в САЩ, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Цените на електроенергията във Великобритания тази седмица скочиха до рекордните 354 паунда (490 долара) за мегаватчас, което е увеличение от 700% спрямо средната цена в периода 2010-2020 г. Германският ценови индекс на електроенергията се удвои тази година. Увеличението от 12,3% през август беше най -голямото от 1974 г. насам и допринесе за най-високата инфлация от 1993 г. И други икономики изпитват подобни скокове.

Европейските политики за борба с въглерода създадоха недостиг на изкопаеми горива. Правителствата субсидират силно възобновяемите енергийни източници като вятър и слънце и затварят въглищни централи, за да изпълнят ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата. Но вятърната енергия това лято спадна, така че страните се борят за внос на повече изкопаеми горива, за да захранват своите електрически мрежи.

Европейските спот цени на природния газ са се увеличили петорно през последната година. Някои доставчици на енергия горят по-евтини въглища, но цената им се е утроила. Нарастващото потребление на изкопаеми горива доведе до покачване на търсенето и цените на въглеродните разрешителни по схемата за ограничаване и търговия на континента, което тласна цените на електроенергията още по-високо.

Русия експлоатира хаоса, като забавя доставките на газ, очевидно за да увеличи натиска върху Германия да завърши сертифицирането на газопровода „Северен поток 2“. Владимир Путин наскоро нападна „всезнайковците“ в Европейската комисия заради „пазарното“ ценообразуване, което увеличи конкуренцията при газа, включително от внос на втечнен природен газ от САЩ.

Путин може да разширява влиянието си в Европа, защото и останалата част от света се нуждае от неговия газ. Сушата намали хидроенергията в Азия, a производителите използват повече енергия, за да снабдяват Запада с повече стоки. Поради недостига на газ и въглища Китай въведе квоти за своите алуминиеви заводи и цените на алуминия тази седмица достигнаха 13-годишен връх.

САЩ са най-големият производител на газ в света, но не са имунизирани срещу сътресения на енергийните пазари. Спот цените на природния газ в САЩ се удвоиха през последната година отчасти защото производителите увеличиха износа за Европа и Азия. Експортът се е увеличил с повече от 40% през първите шест месеца на тази година на годишна база.

Това подчертава как изкопаемите горива са икономически и стратегически актив на САЩ. Планът на администрацията на Байдън за ограничаване на производството на нефт, газ и въглища чрез регулация ще облагодетелства противниците им, особено Русия, Иран и Китай, които са трите най-големи производители на газ в света след САЩ

Американците вече изпитват болката от покачващите се цени на енергията. Цените на електроенергията и битовия газ са се повишили съответно с 5,2% и 21,1% през последните 12 месеца до август. По-високите разходи за енергия помпат инфлацията. Някои анализатори прогнозират, че цените на газа могат да се удвоят тази зима, ако производството в САЩ не се увеличи и глобалното търсене остане високо.

Европа показа глупостта на опита да се изчисти икономиката от въглерода. Без значение колко са субсидирани, възобновяемите енергийни източници не могат да заменят изкопаемите горива в съвременната икономика. Въпреки че домакинствата и предприятията се сблъскват с по-високи сметки за енергия, въглеродните емисиите се увеличават. Проблемите на Европа са предупреждение за САЩ, само ако демократите им обърнат внимание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, жалко природно творение (за това не си виновен ти), срещал съм в реалния живот много плyжеци, като теб. Всичките си приличате по някои неща. Мислиш си, че заслужаваш много повече от това, да се дребен продавач на застраховки и третокласен вечерен даскал, минимум шефче на отдел, но животът винаги поднася заслуженото. В службата си подмазвач и угодник на шефа си, а зад гърба изливаш гнyсотии и за него и за колегите ти. Мислиш си, че ти си нещо много специално и че щом си нелицеприятен, поне си умен, но си в голяма грешка. Социопат, живеещ в ФБ групите, непоглеждан от другия пол. Да пратя ли пак линка от ФБ профила ти, да те видят - плeшив(нищо лошо), но дългокос дребосък, замятащ и лепящ страничните кичури отгоре на плешивото (което е жалко), с раменца двойно по-тесни от таза, облякъл лъскаво панталонче и ризка от пясъчна коприна, преметнал чантичка диагоналка връз този невероятен аутфит и стиснал тънка цигарка с нефелната си ръчичка? На скъсания селски диван с черните найлони. Човече, обитаващо наследствена панелна гарсониерка, неспособно да шофира, както му казват - панелен гном. И да, физиономията те издава, че роднините ти не по бащина линия са от някоя деревня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
хаха ... добър си импе ... 19% ... преди 2-3 години беше по-скромен , само 2-3% ... ама викаш инфлацията и туканка удари ... значи малко да ти помогна да преглътнеш хапката , втечнен газ и терминал александропулис . в рамките на няколко години ще организираме 5-6 търга за фотоволтаични паркове , всичките ще включват задължително батерии с капацитет поне 30% от инсталираната мощност с поне 4 часа съхранение . това вече е стандарт из европата . айде и у нас ще потръгне ... тъй , че в един момент ще зависиш от плочките . започвай освен за газпромският СП2 да палиш свещичка за да тръгне , и за бате райчо да грее постоянно ... :))) ... и да купуваш от онези в църквата , а не пред църквата от братята ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 2
Achtung
преди 2 години
По отношение на обема на продажбите за страни извън ОНД, Газпром сега се движи с рекордни темпове. За осем месеца "Газпром" е доставил 131,3 милиарда кубически метра в чужбина, а рекордът е 133,3 милиарда кубически метра. Вярваме, че в оставащото време Газпром има шанс да постигне рекорд, предвид пазарните условия , казва Кауфман. Това предполага, че не Газпром ограничава износа на газ, а че в ЕС има рязко увеличение на търсенето на газ тази година, което ще позволи на нашата компания да достави рекордно количество гориво.До септември Газпром изпомпваше в Европа не само обемите, посочени в договорите, но той изпомпва и допълнителни обеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 2 години
"Въпреки това, наскоро Газпром заяви, че само 13% от договорите остават обвързани с петрола. Най -вероятно това са договори с Китай (доставки чрез Силата на Сибир), договори с Турция и отчасти с Германия, отбелязва Юшков.Останалите 87% от договорите на Газпром са обвързани с фючърси на газ с различна дължина и евентуално от различни хъбове, каза Сергей Кауфман, анализатор във FG FINAM. Фактът, че фючърсите са с различна дължина и от различни хъбове е важно уточнение, защото това означава, че 87% от договорите на Газпром са обвързани не само със спот, но и с цените на газа като цяло, казва Кауфман."Изцяло по желание на клиента воала....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Виждал съм. Зелков беше турил един сайт, където показваха в реално време. Е, когато през февруари видях, че добиват 19% от токът си от фотоволтаици - В ПЕТ ЧАСЪТ СУТРИНТА, спрях да го следя. И преди казах, че лъжите на зеленашите ще лъснат веднага, щом се появи дефицит на нормални горива - и в моментът точно това се случва !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
очевидно нищо не разбираш от електрически мрежи, резерв, сигурност, контрол. просто си разказваш детски приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Да не сме Африка, само ,че имаме 2 пъти повече слънце от Германия годишно :) Виж сега колко ток правят немците от солар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Да точно ! Но си ме разбрал грешно да спира и тръгва. По скоро си го представи така. Просто пример 40% солар, 40% вец, 40 вятър, 40% АЕЦ Козлодуй :) Просто пример. Как се постига 40% солар ? Лесно ... обясних в предишния пост. Даваш пари на домакинства да си слагат по 30кв на покривите. Правиш това на 200 хиляди домакинства в цялата страна и така. Когато няма слънце значи имаме вятър и дъжд и АЕЦ компенсира винаги :)Може да се разместят числата по подходящо аз просто дадох пример. Знам,че е възможно защото аз съм така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Добре, бе Стоянчик - нали не искахте лошия газ на злият Путин? Сега изкарваш, че Путин ръководи Газпром, че Газпром нарочно подавал малко газ, нищо, че доставките за всички държави от Европа растат с над 100% на годишна база... а за това, че двойкаджията Путин продавал газ на 200 долара, а трейдърите препродавали на 800 - но няколко пъти те помолих да обясниш откъде идва огромният ръст на приходите и печалбата на Газпром и то за шестмесечието - отпреди настоящите безумни цени. Кога ще ни обясниш това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Леко бе, насеkoмо... леко че ще ти се пукне сърчицето... за твое сведение и майка ми и цялата ми рода по майчина и бащина линия са си българи. Къде е "бъдещето" - то се видя. Насилственото налагане на фотоволтаици и други проcтотии е на път да срине енергетиката на Европа. Ти изобщо прочете ли статията под която драскотиш? Всички тия неща аз ги говоря от години - вече и големите медии видяха слонът в стаята. Да обиждаш хората с каруцарският си език е единственото, което ти се отдава, така че всичко, което изисква поне минимална компетентност, остави на Зелката - не ти е по акъла да коментираш такива неща. Не съм путинист. Аз съм инвеститор и инвестирам там, където се печели - Русия, Британия и т.н. ти може да ме смяташ за "третокласен даскал", слава богу - учениците, колегите и резултатите ми са на съвсем различно мнение. Вероятно изпитваш като цяло неприязън към учителите, включително и твоите навремето, защото на нищо или почти нищо не са те научили. Само дето упорито отказваш да разбереш, че причината не е в тях, а в собствената ти природна глyпocт.... така че се сърди на оня отгоре, че те е ощетил, а не на даскалите си, които сигурно са побелели от безрезултатните усилия да ти налеят нещо в кухавицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още