IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът не трябва да е единственият инструмент за бизнеса по време на кризата

Европейските правителства и регулатори трябва да направят финансирането чрез собствен капитал по-лесно достъпно

15:22 | 22.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Предоставянето на пари на компаниите е предизвикателството на днешния ден както за преодоляване липсата им на ликвидност през коронавирусната криза, така и за засилване на последващото икономическо възстановяване, пише за Financial Times Андреа Висмара, главен изпълнителен директор на италианската инвестиционна банка Equita Group.

По-голямата част от дебата е фокусирана върху финансирането на бизнеса чрез заеми и друг дълг. Европейските правителства и регулаторни органи обаче трябва да действат спешно, за да гарантират, че компаниите имат лесен достъп до финансиране чрез собствен капитал и че пазарите на акции са достатъчно стабилни, за да подкрепят европейската икономика.

Дългът е ефективен, защото достига до компаниите бързо и ефикасно, но не може да бъде единственият инструмент. Той може да генерира странични ефекти: повече дълг означава влошаване на кредитния рейтинг на компаниите, като с течение на времето това ще подкопае способността им да получат ново финансиране. След отминаването на кризата за задлъжнелите компании вероятно ще настъпи моментът за разплащане.

Компаниите се нуждаят от търпелив капитал, за да започнат да планират бъдещето без тежестта на твърде голямата задлъжнялост. Решението е собствен капитал. От най-малкия магазин до най-големите корпорации, набирането на собствен капитал е подходящото средство, което да ги преведе през кризата без да се отразява на способността им да се финансират в бъдеще.

Ето защо е от съществено значение бързо и опростено да се приложат добре координирани мерки, за да се даде възможност за повече сделки, чрез които европейските компании навреме да започнат да планират бъдещите си инвестиции.

Трябва да опростим достъпа на компаниите до това финансиране. Националните закони трябва да разрешат на всички дружества да могат да набират до 20 на сто от капитала си без да се нуждаят от одобрение от събранието на акционерите и независимо от това какво е включено в техния устав.

За дружества, регистрирани за търговия на регулирани пазари, не трябва да е необходим проспект. Информацията относно емитирането на капитал трябва да бъде предоставена чрез добре структурирани прессъобщения. Правилата за листване и процедурите за преразглеждане следва да бъдат хармонизирани, опростени и направени задължителни на европейско равнище. Не трябва да е възможен регулаторен арбитраж.

Трябва също така да подкрепяме развитието на инвеститорите в по-малките компании чрез специално разпределено европейско финансиране и чрез разрешаване на данъчни облекчения на национално ниво. Понятието за държавна помощ трябва да бъде променено така, че да не се прилага за инвестиции в дружества, които са непублично търгувани или листанти, но с пазарна стойност под 1 милиард евро.

Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още