IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългата ръка на режима на Лукашенко е готова на всичко, за да задържи властта

Позициите на беларуския лидер са разклатени, той няма обществена подкрепа и не може да управлява страната без репресии, казва анализатор

18:28 | 04.08.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Година след спорните президентски избори още два инцидента тази седмица напомнят за това докъде може да стигне режимът на Александър Лукашенко в Беларус, за да остане той на власт.

Рано сутринта на 3 август тялото на Виталий Шишов е намерено в парк в Киев, Украйна. Шишов е обесен, а ден по-рано беше съобщено, че е изчезнал, след като не се е върнал от джогинг. Полицията в украинската столица започна разследване за убийство.

Шишов ръководеше Беларуския дом в Украйна, неправителствена организация, която помага на хора, потърсили убежище в страната след насилствените репресии срещу опозицията в Беларус след президентските избори през 2020 г., пише Emerging Europe.

През последните 12 месеца Украйна, Полша и Литва се превърнаха в предпочитани от беларусите дестинации за бягство от преследването у дома. Според приятели Шишов е напуснал Беларус през октомври миналата година, след като е участвал в демонстрации срещу президента на страната Александър Лукашенко в град Гомел.

Спортът под държавен контрол

Артьом Шрайбман, беларуски политически анализатор и основател на консултантската компания Sense Analytics, който сега също се намира в Киев, казва, че смъртта на Виталий Шишов е шок за общността.

Смъртта му дойде един ден след като беларуска спортистка, участваща на Олимпиадата в Токио, получи хуманитарна виза от Полша, след като отказа да изпълни заповедта на отбора си да се прибере у дома по-рано. Спринтьорката Кристина Цимановска заяви на 2 август, че е била принудително отведена на летището в Токио, след като е критикувала треньорите за решението им да я включат в надпреварата на 200 м, за която тя не се е подготвяла. Тя изразява опасения за безопасността си.

Цимановска обяснява, че служители са дошли в стаята ѝ и са ѝ дали един час да опакова багажа си, преди да бъде ескортирана до летището. По думите ѝ тя е подложена на натиск да се върне у дома и е помолила за помощ Международния олимпийски комитет (МОК).

Беларус казва, че е отстранена от отбора заради емоционалното ѝ състояние.

След като първоначално получи хуманитарна виза за Полша, Цимановска впоследствие отлетя от Токио за Виена днес.

Хедър Макгил, изследовател на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия, казва, че дори спортът в Беларус е обект на „пряк държавен контрол“ при Лукашенко. „Спортистите са облагодетелствани от държавата и почитани от обществото и не е изненадващо, че спортистите, които говорят, се оказват мишена за репресии“, казва тя.

Година след изборите репресиите продължават

Страната отбелязва една година от масовите национални протести срещу преизбирането на Лукашенко и насилието от силите за сигурност на страната. През последната година са арестувани 35 хил. души, а стотици остават в затвора. Според правозащитната организация "Вясна" в затворите на страната все още се държат "поне" ​​604 политически затворници.

Протестите бяха предизвикани от Лукашенко, който се обяви за победител в изборите малко след приключването на гласуването на 9 август 2020 г. Според официалните данни той получава 80% от гласовете. Според независими оценки той всъщност е изгубил от опонентката си Светлана Тихановска, която се кандидатира за президент, след като съпругът ѝ Сергей Тихановски – известен YouTube блогър, беше арестуван, а кандидатурата му анулирана. В момента срещу него тече процес за измами, които отрича и за които обвинения твърди, че са политически мотивирани.

Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
на вас Сороспийската платена cгаnn като ви се представят голи факти на масата и веднага посягате към косматия да го налапате целия .... Ама какво не можеш да ги сравняваш ве кaиш ? Ако ти не моеш ей другите са го напрайли вместо тебе, там ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО, ПЛАЩАТ ПО-МАЛКО и ПЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ какво неясно имеме ?? 10 млн. са и ние бехме толко само че са сме 5чка нето преко сили, имат индустрия за разлика от нас, нямат Ковиди с *** кат нас, нямат затваряне на страната и всички да стоят в затвора, нямат непродуктивна маннгалска папплач имат висока раждаемост на бели продуктивни хора с христиански ценности .... Како още не ти е ясно, че нямали планини какво им дреме там на тия ? Ангола е богата но е също като наща Колония която е продадена на Западните Кохорди да бъде обирана ежесекундно и златото ни бива изнасяно еее Беларус не е продадена и като гледам няма изгледи да бъде така за ващо тролско нещастие ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 8
Solar Power
преди 2 години
О аз вземам максимума :) Който на каквото си постеле на такова ще спинка. Не можеш да сравняваш страни така директно ... най-малкото заради географските разлики, разликите в изкопаемите инъче според числата мога да кажа,че Ангола е по богата от България понеже се копаят повече диаманти от тук .... а всъщност тук липсва диамантена мина значи сме много зле :) Всъщност в България има планини а в Беларус няма нито една ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
а ти си престай как плащаш повече данъци с 30% от там в наща колония, престай си как зимаш с 14% по малко пари от там и престай си как живота ти е по къс средно с 1.2г. от на ония ... твоя с инжексиите може ще е още по къс и е за добро !! ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
Булгаристанн в сравнение с режима на Лукашенката .... къде летиш ти може би ...PAY A 30.0% HIGHER TOP TAX RATEMAKE 13.3% LESS MONEYLIVE 1.2 YEARS LESS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
https://***.mylifeelsewhere.com/compare/bulgaria/belarus
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
добре че никой в Колонията не го чете тоя *** сайт, а само обикновенните платени трлове .... че дългата ръка на режима на Лукашенко нема да позволи на преписвачи кат Тъпанасторите да сеят пропаганда и след тва да получат тотална разруха кат Булгаристания с 33% от населението надоле за 30г. На Кyхaтa лейкаа Мегленчето мое само и каем че дългата ръка на режима не блокира икономиката при измисления ковид и имаха 2000 Омрели, а късата ръка на Отровно Общество в Буллгаристания затвориха сичко и имахме 10тка Омрели, тва са сичко официални данни от сайта на глобалните пеераси тъй че с треперещи устни бегом от ствола към върхара с треперещ език ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Какви *** брат ?!?!? Този е като Тодор Живков , но по зле. Представи си ,че протестираш срещу Тодор Живков през 1984-та :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"...Кой не скача е червен ..." ..............цветните революцийки са все по една и съща рецепта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Щото тоя не им играе по свирката и му спретват революции. Иначе другите, които не бяха съгласни си умряха без време....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още