IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достатъчни ли са 900 млрд. долара, за да се поправи счупената икономика на САЩ?

Новият пакет от стимули може да предостави само временно облекчение за бизнеса и обществеността

18:00 | 05.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Икономическото възстановяване в САЩ, бавещо се с месеци, може отново да премине към спад. Поради тази причина все повече икономисти и пазарни анализатори, лобисти и индустриални лидери призовават Вашингтон да се обедини около пакета от стимули в размер на 908 млрд. долара, който беше представен пред Конгреса.

Пакет с такъв мащаб обаче не би могъл да покрие всички проблемни теми, пише New York Times.

Компромисът от 908 млрд. долара все още не е дори законодателно предложение. Това е двупартийна рамка, обособена от група сенатори, водени от републиканката Сюзън Колинс и демократа Джо Манчин III. Все още се договарят много от неговите подробности, включително как правителството трябва да разпредели допълнителна помощ за малкия бизнес.

Дори ако законопроектът бъде завършен, успехът му няма да бъде гарантиран: републиканецът Мич Макконъл, лидерът на мнозинството в Сената, отхвърли предложението, предлагайки друг, по-малък пакет в размер на 500 млрд. долара. От своя страна говорителят на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси подкрепи двупартийната рамка, определяйки я като отправна точка за подновените преговори, а новоизбраният президент Джо Байдън заяви в петък, че е „насърчен“ от усилията за постигане на консенсус. 

Експертите твърдят, че планът ще предостави облекчение за някои особено проблемни аспекти на американската икономика. Пакетът включва близо 300 млрд. долара помощ за малкия бизнес, 180 млрд. долара за останалите без работа американски граждани и 160 млрд. долара за щатските и местни власти.

Планът няма да помогне на всички, които се нуждаят от помощ, а подкрепата може да не продължи достатъчно дълго, за да изведе икономиката до пълно възстановяване, което се очаква да стане факт, когато започнат масовите ваксинации.

Но ако планът бъде приет скоро, той бързо ще насочи пари към нуждаещите се сектори. И с нарастването на броя на случаите с коронавирус и секването на икономическия растеж, все повече политици ще бъдат готови да приемат такъв компромис.

Данните за заетостта през ноември, публикувани от Министерството на труда в петък, подчертаха необходимостта от незабавни мерки. Ръстът на работните места се забави до 245 000, най-слабият месечен ръст от началото на възстановяването досега. Броят на хората, хванати в капана на дългосрочната безработица, се е увеличил до близо 4 милиона.

Може би главната цел на помощния пакет ще е да се предотврати загубата на единствения източник на доходи на милиони семейства седмицата след Коледа.

Около 13 милиона американци получават обезщетения по две схеми, които разшириха и удължиха обхвата на съществуващата програма за обезщетение при безработица. Тези програми, създадени от Конгреса през пролетта, трябва да изтекат в края на годината - резултат, който членовете на двете политически партии заявиха, че искат да избегнат.

Пакетът, обсъждан в Конгреса, ще удължи и двете програми, като същевременно ще съживи допълнителното обезщетение за безработица, което изтече през лятото, най-вероятно до 50% от първоначалното ниво от 600 долара на седмица.

Поставянето на пари в джобовете на безработните може да бъде от полза за по-широката икономика: изследванията установяват, че обезщетенията при безработица са сред най-ефективните форми на икономически стимул, защото получателите вероятно ще похарчат парите, вместо да ги спестят. И като помагат на семействата да избегнат проблеми с плащанията на наеми и кредити, обезщетенията могат да предотвратят разпространението на финансовите щети в по-широк план.

Но най-убедителният аргумент за този пакет може да е не икономически, а хуманитарен: без парите много семейства ще останат без каквито и да било средства, ще гладуват и ще останат без покрив над главата.

Пакетът ще подкрепи и малките предприятия, които рискуват да затворят врати за постоянно на фона на слабото търсене между сегашната реалност и времето, когато ваксините вече ще бъдат широко достъпни.

Дори големите компании могат да бъдат засегнати сериозно, ако много от по-малките фирми отпаднат, което е една от причините големите бизнес групи да поискат незабавна помощ за малкия бизнес.

„Работните места, създадени от малкия бизнес, оказват влияние върху способността на големия бизнес да продава на техните работници“, споделя Сюзан Кларк, президент на Търговската камара на САЩ. 

Много бизнес групи предупреждават, че компромисният план не включва достатъчно пари, което може да остави някои компании без помощ.

Сделката би осигурила пари за щатските и местни власти, въпреки че обсъжданите 160 млрд. долара са малка част от онзи трилион, който демократите първоначално предложиха пролетта.

Всъщност точно тази подкрепа представлява основната пречка за преговорите, която е определяна от Макконъл като спасение за демократичните щати.

Щатските и местните власти, които бяха силно засегнати от блокадите заради пандемията, довели до сериозно свиване на данъчните приходи, са съкратили над 1,3 млн. работни места, като вече е ясно, че това няма да бъде краят. Тези съкращения могат да имат както краткосрочни, така и дългосрочни последици. Нов подобен кръг на съкращения в публичния сектор, съчетан със забавяне при наемането на персонал, рискува да провали възстановяването на икономиката.

В същото време съкращенията в образователната система, обществения транспорт и други сегменти от сектора на услугите могат да спънат икономиката в опита ѝ да ускори възстановяването след края на пандемията.

Байдън предупреди в петък, че дори ако Конгресът постигне споразумение преди края на годината, демократите ще трябва да увеличат разходите, след като той встъпи в длъжност като президент, тъй като „страната ще се намира в тежко, ужасно тежко положение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
... викаш и пак няма да ти влезе в тимберицата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Пиши пиши, още много трябва :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 3 години
официално забиха последния пирон в ковчега на роскосмос, хахахах (97 ремаийнинг)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Ако са послушни, можем да им изпратим майстор Бойко да им я поправи.Но само ако са послушни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Боян
преди 3 години
Отговора е елементарен, като на въпроса, ще се напълни ли 100 литров бидон без дъно ако му сипем 10 литра вода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Biso
преди 3 години
Същия въпрос може да бъде зададен и за икономиката на Европа и фонда от 750 милиарда евро. ИМХО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
*** тя чупена ли била тяхната икономика бре? Ако е тъй, никви млрди няма да помогнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още