IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилемата на Европа: Кога и как да отворим училищата

Страните вземат различни решения и им е трудно да балансират необходимостта от рестартиране на икономиката с потенциалните рискове за здравето

11:07 | 29.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Страните в Европа започват да разхлабват мерките за ограничаване разпространението на коронавируса Covid-19. Изглежда обаче децата ще играят централна роля за това как се развива следващият етап на коронавирусната криза, пише онлайн изданието Politico.eu.

Правителствата на целия континент си задават един и същи въпрос: Как и кога да отворят отново училищата и детските градини. Залогът е образованието на десетки милиони деца и връщането на родителите им на работа. Рискът е създаването на нови огнища на коронавирусна инфекция точно когато Европа оставя най-лошото зад гърба си, посочва изданието.

Фактът, че страните вземат най-различни решения показва колко е трудно да се балансира необходимостта от рестартиране на икономиката с потенциалните рискове за здравето, особено когато властите разполагат с ограничени данни за възможните последствия.

Според френския епидемиолог Паскал Крепи част от проблема е, че не е ясно каква роля играят децата за разпространението на коронавируса. „Нашите ранни теории се основаваха на идеята, че този вирус се държи подобно на грипа, което означава, че е вероятно децата да играят основна роля за разпространението му“, казва той.

„На тази основа затварянето на училища има смисъл. Все повече забелязваме обаче, че нещата са по-сложни“, допълва той.

Степента, в която вирусът пощадява децата, е поразителна още от самото начало на пандемията. Много по-малко вероятно е децата да се разболеят сериозно, ако бъдат заразени.

Изследователите вече смятат и че е по-малко вероятно най-младите да разпространяват най-много вируса, както се смяташе първоначално, допълва медията. Според специално проучване 9-годишно момче, заразило се с новия коронавирус във френски курорт, не го е предало на никого, въпреки че е било в контакт с повече от 170 души.

Все пак няма нищо окончателно, казва Паскал Крепи. „Със сигурност ще има случаи на инфекции, свързани с отварянето на училищата“, посочва той.

Този ход изглежда особено рискован в страни, където децата са склонни да прекарват много време с бабите и дядовците си, като Италия. Учените, които съветват италианското правителство, предупреждават, че отварянето на училищата може да доведе до втора вълна и блокада – риск, който министърът на образованието Лучия Азолина не желае да поеме, макар че учебният срок трябва да приключи в началото на юни.

„Като страна полагаме важни усилия да отговорим на извънредната ситуация за здравето през последните седмици - огромни жертви, които не могат да бъдат напразни“, коментира тя пред парламента миналата седмица. В неделя премиерът на Италия Джузепе Конте заяви, че училищата ще останат затворени до септември.

Много италиански родители казват, че и те, и децата им са направили достатъчно жертви. Повече от 80 000 са подписали петиция, призоваваща министърът на образованието да направи свой приоритет отварянето на училищата и детските градини.

Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още