IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детронирането на долара като резервна валута рискува вредна фрагментация

Санкциите срещу Русия доведоха до призиви за алтернативни активи, но това само ще дестабилизира финансовата система

11:30 | 12.03.22 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По време на Кримската война от 1854-56 г. Великобритания, Франция и Русия водят жестоки битки на територията на днешна Украйна. Стотици хиляди загиват по време на боевете или от болести. И все пак през цялото време британското министерство на финансите продължава да плаща дълговете си към царското правителство, а Русия продължава да плаща лихви на британските държатели на своя дълг. Според новата история на санкциите на Никълъс Мълдър, озаглавена „Икономическото оръжие“, един британски министър е обявил, че е очевидно за „цивилизованите нации“, че публичните дългове трябва да бъдат изплащани на враговете по време на война, пише Робин Хардинг за Financial Times.

Времената се промениха. В отговор на нахлуването на Владимир Путин в Украйна, САЩ и техните съюзници забраниха транзакциите с руското правителство, изключиха определени руски банки от междубанковата разплащателна система Swift и замразиха активите на руската централна банка. Днешният стандартен отговор е не само да не плащате дълговете към врага, но и да парализирате икономиката на агресора - дори и да не участвате в битките.

Замразяването на резервите на Централната банка на Русия беше особено неочакван, безмилостен и ефективен акт. Тя лиши Москва от средствата за стабилизиране на валутата й. Съответно рублата се срина. Но използването на толкова мощна санкция породи опасения от непредвидени последици за международната финансова система. Ако доларoвите резерви на централната ви банка могат да бъдат замразени, когато имате най-голяма нужда от тях, тогава каква е ползата от тяхното държане?

Това от своя страна възобнови стар дебат: дали щатският долар е изложен на риск да загуби мястото си като световна резервна валута. Но докато замразяването на руските активи ще насърчи онези, които биха искали да предоставят алтернатива – най-вече Китай, чрез интернационализация на своята валута, юанът – те едва ли ще изместят долара. По-голямата заплаха е от фрагментация във финансова система, която макар и несъвършена, позволява на всички ни да просперираме заедно.

Золтан Позсар от Credit Suisse твърди, че замразяването на активи на централна банка бележи смъртта на пост-бретънуудската система (родена след като Ричард Никсън изважда САЩ от златния стандарт през 1971 г.) и началото на нов паричен ред, „съсредоточен върху базирани на суровини валути от изток”. Ако вашите долари могат да изчезнат по прищявка на емитента, логиката е, че трябва да поддържате резерв извън базираната на долара финансова система.

Китайските резерви в чуждестранна валута на стойност 3,2 трилиона долара, най-големият запас в света, изведнъж изглеждат повече като слабост, отколкото като сила. Само чрез превръщането си в емитент, а не притежател на резерви, Пекин може да отвоюва част от финансовата мощ на Америка за себе си. Начинът да направи това е да убеди другите да държат юана.

Доларът обаче ще бъде трудно детрониран. Мощта на водещата световна икономическа и военна сила гарантира, че държавните облигации на САЩ са стабилни при криза; Федералният резерв пък гарантира, че те са ликвидни. По време на всякакъв вид икономически сътресения те са активът, който централните банки искат да държат. Всъщност, ако Русия страдаше от природно бедствие или неочакван срив в износа, доларовите резерви биха били точно това, което тя би искала.

Другите алтернативи имат свои собствени дефекти. Русия има много злато. Проблемът е в ликвидността: коя банка днес би отпуснала чуждестранна валута срещу гаранция от кюлчета в трезор на московска банка? След време Русия може да успее да продаде малко злато на приятелски страни, но на практика пазарът вече е решил: той не смята, че руските златни резерви могат да поддържат рублата.

Криптовалутите могат да са ценни за отделни руснаци в момента. Като начин за извеждане на пари от страната те са анонимни и преносими. Но за резервите криптовалутите не са от голяма полза: те се търгуват като рисков актив, спадащ по време на стрес, а и почти цялата ликвидност е на борси, където санкциите могат да ги достигнат.

Това отваря пространството за конкурентна валута, най-очевидно юанът - която би била привлекателна за страни, които са приятелски на Китай, като Русия, или за тези, които се страхуват от американските санкции. Но Пекин може да използва санкции също толкова лесно, колкото и Вашингтон. За много други държави, включително големите притежатели на резерви в Азия, да бъдат оставени на финансовата милост на Китай е дори по-малко привлекателно от това да зависят от САЩ.

Така остава рискът от фрагментация. В книгата си Мълдър описва как нарастването на икономическите санкции и блокадите през междувоенните години, като инструмент за налагане на мир, са допринесли за автаркичната политика (на икономическа самодостатъчност – бел. прев.) на нацистка Германия и имперска Япония, като в крайна сметка това дестабилизира международната система, вместо да я укрепи. От няколко години светът се движи към образуването на съперничещи си икономически блокове. Един от начините да се предотврати това е доларът да остане в сърцето на международната финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

76
rate up comment 2 rate down comment 1
riik
преди 2 години
Я май някой се изплаши, че скоро ще фалира?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Мила ми юристке, за пореден път, те питам: 1. А, дали България има технологиите да чеепи от тези газови хидрати?2. Какви са тези глупости с "нулевия въглероден отпечатък" на газовите хидрати? (Те се състоят от вода и МЕТАН, КОЙТО, СЪДЪРЖА ВЪГЛЕРОД,3/4 ОТ СВОЯТА МАСА. )3.И защо, за Бога, и е на България да влиза вярно поредна война на па, била тя и "само" финансова ако дори в мир, обкръжени от съюзници, се докарахме до следвоенни разрушения? - Може и да не ми отговаряш. Отдалеч си личи, не си се особено замисляла по тези въпроси. А мисленето, не е като приказването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 4 rate down comment 3
novata_ikonomika_
преди 2 години
Ако настъпи нов паричен ред ще пострадат и изтока (араби, Китай, бивши СССР, Индия, Паки) и запада (ЕС, САЩ, британската общност държави), а и останалите. Щото за всички беше много удобно. Най-вече за милиардерите от гореизброените държави (чиито фирмено-стоково-финансови връзки ще се разпаднат). Ще излязат на първа линия втория ешелон (милионерите) от същите гореизброени държави. Но всичко е АКО. А дали? Ще видим. Мнението е мое и не ангажирам никого. Най-много да греша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 2 години
Е де толкова ли е сложно да си признаеш че теорията ти че суровините са най-важните леко отече в канала ? Надрънка една купчина глупости за неща който не познаваш а се мъчиш да се правиш на оригинален . Аз да ти коментирам занаята печатарски ? Не естествено не съм запознат а и съм вече дърт да се уча , имам двама трима приятели с печатници и печатари та поназнайвам нещо . Така Маркс бърка , защото към факторите за производство трябва да се прибавят знанията(традициите) и управленския опит - демек кат за тебе : само с желязо не става . Наздраве , аз си къркам джамесън , мастики пия лятото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
''...Но не съм се занимавал с теоретична икономика, а с управление на производства..'' Да, да- ама с управление на производства в командно- административната / плановата/ икономика на нрб, нали, жиголов;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...в категорията на юристката КреВатникова ...'' написа руското жиго999ло с ник ''Mavi Goz''.Не обиждайте, за да не бъдете обиждан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Веско, ниска топка си ми, синко... ;) Влезе във фазата "ше пишем, па ако ще и глупости!"... ;) Руснаците не правят печатарски машини по същите причини, по които и американците, и англичаните, и французите, и италианците не правят. Всичките изброени, в т. ч. и руснаците са правили, но са спрели по техни си причини. Колкото до мен: Първо, никога не съм ползвал ромайорки през 40-годишната си кариера. Второ, Ромайор не е полска, а е модел малка машина на чешката държавна фирма от соца АДАСТ и се води в класа "размножителна техника", където съм слаб. Трето, нищо не разбирам от джавелини и танкове, за разлика от теб. Аз съм тесен специалист по кинти. И четвърто - писна ми от тебе. При вас е време за новините, а при мен - за първия пастис... ;) Айде, лека нощ! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 2 години
Не се научи да не обобщаваш - Маркс ми беше в дисциплината по философия ими е един от любимците . Наричам го : създателя на теоретичната обосновка за спасяването на Капитализма :) Заедно с другият ми любимец който разработва инструментариума спасяват капитализма и той си съществува безпрепятствено . А да , не съм теоретик , 15 г. финансов директор , сега си цъкам малко производство , че вече не ме държат нервите за стария занаят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Псолютно си прав! Аз от икономика нищо не разбирам, въпреки, че втората ми диплома е от ВИИ К. Маркс, МИО. Но не съм се занимавал с теоретична икономика, а с управление на производства - държавни и частни (мои), демек - прайш нещо и продаваш, зимаш кинтите и после пак... ;) И винаги съм си имал проблеми с икономисти - имаше ги с купища и в държавната ми кариера и после в лицето на всички държавни органи, пренаселени с икономисти - данъчни, статистика, законодатели и изпълнители на икономическото законодателство... Аз не се занимавам с четене на икономика, както теб, а с правене и управление на кинти, а напоследък - само с харчене... ;) А за разлика от теб, съм държал изпити върху трудовете на К. Маркс - не от желание, просто така се случи - никой не си изцира времето и мястото, когато се ражда. Като ви чета с юристката, креватника и слънчевия, все повече мисля, че съм имал късмет... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 2 години
Дадена потребителна стойност или благо имастойност само защото в нея е опредметен или материализиран абстрактен човешки труд. Но как да се измери величината на нейната стойност? Чрез количеството на съдържащата се в нея субстанция, създаваща стойност, чрез количеството на труда. Самото количество на труда се измерва с неговото времетраене, а работното време пък има своя мащаб в определени откъси от време, като час, ден и т. н. []Всяка една от тези индивидуални работни сили представлява същата човешка работна сила, както и всички други, доколкото тя носи характер на една обществена средна работна сила и действува като обществена средна работна сила, значи употребява за произвеждането на някоя стока само средно-необходимото или обществено-необходимото работно време. Капиталът , стр 34
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още